Jump to content

Tylny port USB w UHD88

Shouces

Recommended Posts

Czy można jakoś poprawić działanie tylnego portu USB? Mam następujący problem, gdy podłączę tam pendriva na którym jest EPG oraz SWAP to pomimo wpisów w fstab nie zawsze montuje mi partycję. SWAP pojawia się zawsze w systemie ale partycja nie koniecznie się montuje. Gdy przepnę pendriva w boczny port to zawsze montuje się prawidłowo.

/dev/sdb1 		none 			swap sw
/dev/sdb2		/usb			ext2	defaults

/dev/sdb1             62    259841  129890  82 Linux swap / Solaris
/dev/sdb2         259842   8055101 3897630  83 Linux

Może mógłbym w jakiś sposób opóźnić montowanie o kilka sekund? Bo z tego co wiem tylny port zaczyna funkcjonować dopiero po załadowaniu systemu.

Teraz zauważyłem, że po restarcie "z wtyczki" pendrive montuje się natomiast jeżeli zrobię mu reboot z pilota albo SSH to nie montuje już pendriva (dysk z dekodera oczywiście jest natomiast pendrive brak).

Ps. Z rad typu "zostaw w bocznym porcie" nie skorzystam bo mój pendrive ma bardzo mocną diodę, która przy zgaszonym świetle strasznie denerwuje bo przez umiejscowienie EPG/SWAPu na pendrivie zachowuje się jak oscyloskop ;)

Guest frankk

A spróbuj montować po "labelu" , nadaj nazwy i tak montuj .Oczywiście zmień wpis w fstab (na wzór montowania  "records").

Takie montowanie automatycznie trwa nieco dłużej.

Guest frankk

Nadajesz label:

e2label /dev/sdb1 storage

lub

tune2fs -L storage /dev/sdb1

Sprawdzasz label:

e2label /dev/sdb1

i urządzenie /dev/sdb1 ma nazwę storage , można teraz montować jako /dev/sdb1 lub LABEL=storage w fstab.

Przy montowaniu jako LABEL=storage nie bedzie miało już znaczenia , gdy np. podepniesz na usb jeszcze coś , bo

będzie poszukiwany "storage" a nie /dev/sdxx

Właśnie chciałem zrobić e2label ale nie ma tego w Graterli ani OPKG stąd moje pytanie :)

Zrobiłem za pomocą tune2fs oraz sprawdziłem przez blkid i wszystko działa super. Pendrive montuje się w systemie niezależnie od tego jak zrestartuję dekoder. Dzięki za pomoc!