Shouces Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2014 Czy można jakoś poprawić działanie tylnego portu USB? Mam następujący problem, gdy podłączę tam pendriva na którym jest EPG oraz SWAP to pomimo wpisów w fstab nie zawsze montuje mi partycję. SWAP pojawia się zawsze w systemie ale partycja nie koniecznie się montuje. Gdy przepnę pendriva w boczny port to zawsze montuje się prawidłowo. /dev/sdb1 none swap sw /dev/sdb2 /usb ext2 defaults /dev/sdb1 62 259841 129890 82 Linux swap / Solaris /dev/sdb2 259842 8055101 3897630 83 Linux Może mógłbym w jakiś sposób opóźnić montowanie o kilka sekund? Bo z tego co wiem tylny port zaczyna funkcjonować dopiero po załadowaniu systemu. Teraz zauważyłem, że po restarcie "z wtyczki" pendrive montuje się natomiast jeżeli zrobię mu reboot z pilota albo SSH to nie montuje już pendriva (dysk z dekodera oczywiście jest natomiast pendrive brak). Ps. Z rad typu "zostaw w bocznym porcie" nie skorzystam bo mój pendrive ma bardzo mocną diodę, która przy zgaszonym świetle strasznie denerwuje bo przez umiejscowienie EPG/SWAPu na pendrivie zachowuje się jak oscyloskop ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frankk Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 A spróbuj montować po "labelu" , nadaj nazwy i tak montuj .Oczywiście zmień wpis w fstab (na wzór montowania "records"). Takie montowanie automatycznie trwa nieco dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Dysk mam montowany również przez wpis w fstab przez "twardy" wpis. W jaki sposób mogę sprawdzić nazwę urządzenia/partycji żebym mógł to wpisać do fstab? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frankk Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Nadajesz label: e2label /dev/sdb1 storage lub tune2fs -L storage /dev/sdb1 Sprawdzasz label: e2label /dev/sdb1 i urządzenie /dev/sdb1 ma nazwę storage , można teraz montować jako /dev/sdb1 lub LABEL=storage w fstab. Przy montowaniu jako LABEL=storage nie bedzie miało już znaczenia , gdy np. podepniesz na usb jeszcze coś , bo będzie poszukiwany "storage" a nie /dev/sdxx Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunfizz Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 W jaki sposób mogę sprawdzić nazwę urządzenia/partycji żebym mógł to wpisać do fstab? blkid Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frankk Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 To mu wypisze wszystko , może za dużo :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunfizz Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 To mu wypisze wszystko , może za dużo :) np. blkid /dev/sdb1 P.s e2label w jakiej paczce wisi ? , bo nie mam tego pakietu w GOS2. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość frankk Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Nie ma znaczenia , bo chodzi o "pena" (przenośny przecie) ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sunfizz Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Myślałem że z pod konsoli tunerka sprawdza etykietę ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Właśnie chciałem zrobić e2label ale nie ma tego w Graterli ani OPKG stąd moje pytanie :) Zrobiłem za pomocą tune2fs oraz sprawdziłem przez blkid i wszystko działa super. Pendrive montuje się w systemie niezależnie od tego jak zrestartuję dekoder. Dzięki za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 tune2fs Ci pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi