Gość mackowiakp Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Po upgrade Graterlia OS na Nboxie, uaktualniona została także wersja SSHD. Teraz mam duży problem >:( Upgrade SSHD wygenerował nowe klucze (i dobrze) ale ja miałem w configuracji SSHD logowanie się wyłącznie za pomocą certyfikatu a nie hasła. No i teraz ból. Jak mogę dostać się konsolą do Nboxa? W "normalnym" Linuxie wziąłbym Knopixa, zabootował się z niego, poprawił odpowiednie pliki i już. A jak to mogę zrobić w wypadku Graterlia OS ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ryrzy Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 a nie możesz po prostu zalogować się jako root i podać hasło ? Poprawiono pisownię Proszę zwrócić no to uwagę przy pisaniu następnych postów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mackowiakp Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 No nie. Mam wyłączone logowanie się za pomocą hasła a aktywne jest tylko za pomocą kluczy. No a klucze są nowe... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ryrzy Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 aa, nawet nie wiedziałem że da się wyłączyć :) ja mam tak i tak... zawsze jest jakaś furtka w zapasie ;) a urządzenie nie jest przecież widziane z zewnątrz sieci więc po co przesadne bezpieczeństwo ;) btw może telnet aktywny ? :D Poprawiono pisownię Proszę zwrócić no to uwagę przy pisaniu następnych postów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mackowiakp Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 No właśnie. A ja "opiekuję " się Nboxem u kolegi i chciałem żeby było bezpiecznie bo dostaję się tam poprzez Internet. Chyba będę musiał pojechać do niego, i wgrać poprawiony plik przez FTP, bo to jest w sieci jego lokalnej dostępne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ryrzy Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 heh, no raczej tylko to pozostaje, albo pokierować kolege co i jak ma wgrać ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mackowiakp Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 A właśnie. Czy można włączyć telneta z menu tzn z pilota i wyłączyć ssh ? Z tego co pamiętam to chyba tak. Może mi ktoś podpowiedzieć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 GOS Manager → Ustawienia GOS. Włącz telnet i przekonfiguruj co trzeba włącznie z certyfikatami. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mackowiakp Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 OK. Dzięki. Nie mam Nboxa więc nie wiedziałem. Jak rozumiem z GOS Managera wyłączam SSH i mogę włączyć telnet. To by mi rozwiązywało problem no ale muszę do niego pojechać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2014 Masz wybór czy terminal po SSH czy telnet. Telnet oczywiście paranoidalnie ZŁE :P Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi