Jump to content

Piszczenie dekodera

Shouces

Recommended Posts

Mam pytanie do posiadaczy tunerów z rodziny SagemCom ESI/UHD. Z mojego egzemplarza przy włączonym tunerze wydobywa się charakterystyczny pisk jak dla kondensatora na wykończeniu ale zaznaczam, tak jest tylko podczas pracy. W standby dźwięku tego nie ma więc to raczej nie pochodzi z kondziołków. Czy to normalna oznaka dla tego sprzętu? Wiatrak w standby mam wyłączony (nie posiadam dysku a obecny, fabryczny, jest dość głośny i raczej nie ma już smarowania).

Mam pytanie do posiadaczy tunerów z rodziny SagemCom ESI/UHD. Z mojego egzemplarza przy włączonym tunerze wydobywa się charakterystyczny pisk jak dla kondensatora na wykończeniu ale zaznaczam, tak jest tylko podczas pracy. W standby dźwięku tego nie ma więc to raczej nie pochodzi z kondziołków. Czy to normalna oznaka dla tego sprzętu? Wiatrak w standby mam wyłączony (nie posiadam dysku a obecny, fabryczny, jest dość głośny i raczej nie ma już smarowania).

Pozwoliłem sobie na zaznaczenie w cytacie na czerwono przyczyny problemu. W większości egzemplarzy dekoderów z rodziny esi88/uhd88 skręcenie wiatraka na zero skutkuje opisywanym przez Ciebie piskiem. Wystarczy go ustawić na bardzo niskie obroty (ale na tyle niskie, by działał) by problem mieć z głowy.

@AbrahaM - źle mnie zrozumiałeś, pisk jest gdy włączam dekoder czyli wiatrak również startuje. Gdy dekoder jest w trybie standby (a tym samym wiatrak jest zatrzymany) to żadnych dźwięków nie mam.

@tomek_74 - wystarczy, że wiatrak jest wyłączony w menu dekodera (ustawiony na 0) i pisk nie występuje. Niestety nie mam możliwości sprawdzić czy tak samo będzie na włączonym dekoderze (nie standby) bo nie można ustawić jego obrotów niżej niż jakieś 20% tego paska w menu.

@AbrahaM - źle mnie zrozumiałeś, pisk jest gdy włączam dekoder czyli wiatrak również startuje. Gdy dekoder jest w trybie standby (a tym samym wiatrak jest zatrzymany) to żadnych dźwięków nie mam.

@tomek_74 - wystarczy, że wiatrak jest wyłączony w menu dekodera (ustawiony na 0) i pisk nie występuje. Niestety nie mam możliwości sprawdzić czy tak samo będzie na włączonym dekoderze (nie standby) bo nie można ustawić jego obrotów niżej niż jakieś 20% tego paska w menu.

Cóż. Czyli w odróżnieniu od typowego problemu, z piskiem na zerze, masz problem z uszkodzonym/zajechanym wentylatorem. Pozostaje Tobie albo go albo wymienić na jakiś dobry (np. noiseblocker) albo odłączyć.

Guest herpoi

Cóż. Czyli w odróżnieniu od typowego problemu, z piskiem na zerze, masz problem z uszkodzonym/zajechanym wentylatorem. Pozostaje Tobie albo go albo wymienić na jakiś dobry (np. noiseblocker) albo odłączyć.

Polecam właśnie tą ostatnią opcję, mam tak u siebie od początku (i nie tylko ja), zresztą już w niejednym wątku było o tym pisane.

ESI → wyjąć tylną ściankę, odłączyć wiatrak, włożyć dysk mało grzejący się.

UHD → nowy, wolnoobrotowy wiatrak, włożyć dysk mało grzejący się.

UHD ma taką obudowę a nie inną i bez wiatraka może być nie miło jak będzie trochę cieplej.

• 2 weeks later...

Dzisiaj wrzuciłem nowy wiatrak z firmy w powyższym poście. Jest bardzo cichy nie mniej jednak trzeba go obłożyć jeszcze jakimś kawałkiem gumy bo wg. mnie trochę się trzaskał w fabrycznym mocowaniu. Po wrzuceniu między niego a obudowę cienkiej gumy cisza. Niestety piszczenie dekodera nie ustało, wg. mnie wina leży ewidentnie w zasilaniu tunera (obstawiałbym jakiś kondensator na wykończeniu).

• 4 months later...

Problem leży prawdopodobnie w zasilaniu wiatraka (pwm?). U mnie ustawienie na max i na 0 skutkuje ciszą, a piszczalo koszmarnie z głośników, ponieważ mam wzmacniacz podłaczony analogowo. Zobacz czy przy bootowaniu piszczenie znika, wtedy wiatrak jest na max. U mnie wiatrak jest na 0 cały czas, ale nie mam dysku wewnątrz.

Guest tikooo

Cześć mam ten sam problem esi-88 wymiana wentylatora nic nie dała do tego tuner zawiesza się co jakiś czas i nie wiem czy to nie jest właśnie powodem. Co do kondensatora tam są porcelanowe więc nie wiem czy to one piszczą bo z tego co wiem nie do zajechania.