Shouces Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Mam pytanie do posiadaczy tunerów z rodziny SagemCom ESI/UHD. Z mojego egzemplarza przy włączonym tunerze wydobywa się charakterystyczny pisk jak dla kondensatora na wykończeniu ale zaznaczam, tak jest tylko podczas pracy. W standby dźwięku tego nie ma więc to raczej nie pochodzi z kondziołków. Czy to normalna oznaka dla tego sprzętu? Wiatrak w standby mam wyłączony (nie posiadam dysku a obecny, fabryczny, jest dość głośny i raczej nie ma już smarowania). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomek_74 Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Miałem tą samą przypadłość , sprawdź czy jak odepniesz wiatrak z płyty czy też będzie piszczało. Ja musiałem wiatrak dać na innym zasilaczu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Mam pytanie do posiadaczy tunerów z rodziny SagemCom ESI/UHD. Z mojego egzemplarza przy włączonym tunerze wydobywa się charakterystyczny pisk jak dla kondensatora na wykończeniu ale zaznaczam, tak jest tylko podczas pracy. W standby dźwięku tego nie ma więc to raczej nie pochodzi z kondziołków. Czy to normalna oznaka dla tego sprzętu? Wiatrak w standby mam wyłączony (nie posiadam dysku a obecny, fabryczny, jest dość głośny i raczej nie ma już smarowania). Pozwoliłem sobie na zaznaczenie w cytacie na czerwono przyczyny problemu. W większości egzemplarzy dekoderów z rodziny esi88/uhd88 skręcenie wiatraka na zero skutkuje opisywanym przez Ciebie piskiem. Wystarczy go ustawić na bardzo niskie obroty (ale na tyle niskie, by działał) by problem mieć z głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 11 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2014 @AbrahaM - źle mnie zrozumiałeś, pisk jest gdy włączam dekoder czyli wiatrak również startuje. Gdy dekoder jest w trybie standby (a tym samym wiatrak jest zatrzymany) to żadnych dźwięków nie mam. @tomek_74 - wystarczy, że wiatrak jest wyłączony w menu dekodera (ustawiony na 0) i pisk nie występuje. Niestety nie mam możliwości sprawdzić czy tak samo będzie na włączonym dekoderze (nie standby) bo nie można ustawić jego obrotów niżej niż jakieś 20% tego paska w menu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 @AbrahaM - źle mnie zrozumiałeś, pisk jest gdy włączam dekoder czyli wiatrak również startuje. Gdy dekoder jest w trybie standby (a tym samym wiatrak jest zatrzymany) to żadnych dźwięków nie mam. @tomek_74 - wystarczy, że wiatrak jest wyłączony w menu dekodera (ustawiony na 0) i pisk nie występuje. Niestety nie mam możliwości sprawdzić czy tak samo będzie na włączonym dekoderze (nie standby) bo nie można ustawić jego obrotów niżej niż jakieś 20% tego paska w menu. Cóż. Czyli w odróżnieniu od typowego problemu, z piskiem na zerze, masz problem z uszkodzonym/zajechanym wentylatorem. Pozostaje Tobie albo go albo wymienić na jakiś dobry (np. noiseblocker) albo odłączyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość herpoi Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Cóż. Czyli w odróżnieniu od typowego problemu, z piskiem na zerze, masz problem z uszkodzonym/zajechanym wentylatorem. Pozostaje Tobie albo go albo wymienić na jakiś dobry (np. noiseblocker) albo odłączyć. Polecam właśnie tą ostatnią opcję, mam tak u siebie od początku (i nie tylko ja), zresztą już w niejednym wątku było o tym pisane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 ESI → wyjąć tylną ściankę, odłączyć wiatrak, włożyć dysk mało grzejący się. UHD → nowy, wolnoobrotowy wiatrak, włożyć dysk mało grzejący się. UHD ma taką obudowę a nie inną i bez wiatraka może być nie miło jak będzie trochę cieplej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 No to sprawa jasna, jeszcze pytanie na koniec, jakie wymiary ma ten obecny w tunerze? Montować w to samo miejsce czy gdzieś przenieść nowy wiatrak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 W ESI jest 40x40x10. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 12 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2014 W ESI jest 40x40x10. więc można użyć coś takiego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2014 Dzisiaj wrzuciłem nowy wiatrak z firmy w powyższym poście. Jest bardzo cichy nie mniej jednak trzeba go obłożyć jeszcze jakimś kawałkiem gumy bo wg. mnie trochę się trzaskał w fabrycznym mocowaniu. Po wrzuceniu między niego a obudowę cienkiej gumy cisza. Niestety piszczenie dekodera nie ustało, wg. mnie wina leży ewidentnie w zasilaniu tunera (obstawiałbym jakiś kondensator na wykończeniu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eneen Opublikowano 1 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 1 Stycznia 2015 Problem leży prawdopodobnie w zasilaniu wiatraka (pwm?). U mnie ustawienie na max i na 0 skutkuje ciszą, a piszczalo koszmarnie z głośników, ponieważ mam wzmacniacz podłaczony analogowo. Zobacz czy przy bootowaniu piszczenie znika, wtedy wiatrak jest na max. U mnie wiatrak jest na 0 cały czas, ale nie mam dysku wewnątrz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tikooo Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Cześć mam ten sam problem esi-88 wymiana wentylatora nic nie dała do tego tuner zawiesza się co jakiś czas i nie wiem czy to nie jest właśnie powodem. Co do kondensatora tam są porcelanowe więc nie wiem czy to one piszczą bo z tego co wiem nie do zajechania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eneen Opublikowano 3 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2015 Wtyczka do kontroli wentylatora uniemożliwia jego wyłączenie w trybie "on". Pozbyłem się piszczenia wpisując wartość 0 w odpowiednim miejscu w pliku konfiguracyjnym e2, co oczywiście wiąże się z brakiem chłodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi