Jump to content

Polecenie w terminalu na restart sieci

kris

Recommended Posts

Witam

Czy polecenie w terminalu na restart sieci jest takie samo jak dla każdego systemu opartego na linux? tzn

/etc/init.d/networking restart

Sprawdzi się to i w nbox i esi88 dla każdego softu (i Waszego i np freebox i nawet z pkt?)

U nas polecenie zadziała. Jest już od dawna ustandaryzowane. Jak w innych Softach? Nie wiem. We freebox były jeszcze jakieś inne wpisy w rcS. U nas jest tylko network i właśnie network ładowane jest przez rc-scripts podczas startu.

Ogólnie Graterlia OS (jak pisałem wiele razy) idzie w kierunku Systemu Operacyjnego i działania jak ON. Takie jest założenie.

• 1 month later...

Jak już jesteśmy przy sieci to mam pytanko

czy aby w meni restart sieci działa poprawnie ?

I co takiego jet wykonywane ?

Coś mi się widzi że ta funkcja nie dział poprawnie .

na wakacjach miałem podpięty do nboxa ruter zasilany z usb do rutera modem 3g i lanem do nboxa

przy ustawieniu stałego adresu ip nie było problemu

ale standardowo jak jest dhcp wyglądało to tak :

Po poleceniu reboot zanikało na moment napięcie w usb i ruter też się restartował niestety jego uruchomienie trwało dłużej niż graterli więc dekoder nie miał z kąd pobrać ip jak już wszystko się po odpalało wejście w meni i zrobienie restartu sieci pilotem nic nie dawało pomagało natomiast wyłączenie interfejsu i włączenie.

Więc mój wniosek jest taki iż restart sieci w meni nie jest poprawny

łatwo to sprawdzić odpalając dekoder z odpiętym lanem