Jump to content

Znikający obraz ESI-88

Octopus

Recommended Posts

Mam pewien problem ze znikającym obrazem. Po prostu wszystko ładnie gra i bez powodu obraz całkowicie gaśnie na około sekundę i pojawia się z powrotem. Wiem, że mało wskazówek ale nic więcej się nie dzieje jak na razie, zero Gs-ów. Miał ktoś podobny problem? Wcześniej miałem na tym tunerze starą Enigmę 7.1.7, tam z kolei bywało tak, że nie dało się zrobić resetu bo się wieszał, trzeba było wyciągać kabel od zasilania. Co ciekawe po wyciągnięciu kabla należało odczekać dłuższy czas, ponieważ po włożeniu kabla od razu przeważnie zatrzymywał się na LOAD. Może jakiś problem z elektroniką? Jak można coś sprawdzić?

Robił mi to kolega szczególnie polecany na forum, myślisz że mogło mu się coś takiego zdarzyć? Ogólnie mam jeszcze drugi taki tuner na nim zero problemów, ten leżał pół roku odłogiem, niedawno odpalony i takie cyrki. Dodam jeszcze, że na starym sofcie 7.1.7 obraz nie zanikał.

Wgrywając nowy soft z USB NOR się chyba czyści, czy nie ? Po wgraniu env i softu jeszcze raz od nowa dalej gaśnie. Jak teraz chciałem zrobić restart z pilota to się zatrzymał i na ekranie wyświetla "Trwa restart system" a na wyświetlaczu "System restart".

Dla pewności podmień zasilacz. SagemCom ma o niebo lepsze ale może trafiłeś na dziwny/wyeksploatowany egzemplarz.

Podobny efekt miałem na DSI87 przy zasilaczu 2A jak podpiąłem Huba USB + WiFi + Pena + HDD. Biedak niewyrabiał i nawet miałem zaniki obrazu podczas normalnego oglądania - o restarcie tunera nawet z pozycji SSH można było zapomnieć.

Podłączony był do zasilacza, na którym bez problemów chodził inny egzemplarz. Podmieniłem dla pewności i bez zmian, w losowych odstępach czasu czarny ekran, czasami brak dźwięku na około sekundę. Chyba trzeba dzwonić do fachowca.