Gość koshin Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Po zaktualizowaniu Grateli do wersji z marca 2014 mam problemy z oscam_user. Wyskakuje błąd przy próbie uruchomienia oscama (-u). Cannot open config file '/var/tuxbox/config/oscam.conf' (errno=2 No such file or directory) Dopiero wpisanie ręcznie komendy oscam_user -c /etc/oscam uruchamia oscama . Jednak po chwili oscam się wysypuję . Przed aktualizacją systemu wszystko działało poprawnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Szukaj co u Ciebie jest nie tak. oscam_start () { <------>if [ -e /usr/bin/oscam_debug ]; then <------><------>echo "Starting Debug Oscam" <------><------>/usr/bin/oscam_debug -u -r2 -d 255 -b -c /etc/oscam -t /tmp/oscam <------>elif [ -e /usr/bin/oscam_user ]; then <------><------>echo "Starting User Oscam" <------><------>/usr/bin/oscam_user -u -r 2 -d 0 -b -c /etc/oscam -t /tmp/oscam <------>else <------><------>echo "Starting System Oscam" <------><------>/usr/bin/oscam -u -r 2 -d 0 -b -c /etc/oscam -t /tmp/oscam <------>fi } Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Po zaktualizowaniu Grateli do wersji z marca 2014 mam problemy z oscam_user. Wyskakuje błąd przy próbie uruchomienia oscama (-u). Cannot open config file '/var/tuxbox/config/oscam.conf' (errno=2 No such file or directory) Dopiero wpisanie ręcznie komendy oscam_user -c /etc/oscam uruchamia oscama . Jednak po chwili oscam się wysypuję . Przed aktualizacją systemu wszystko działało poprawnie. coś kombinujesz. albo używasz zmodyfikowanego softcam.sh, albo oscama "nie od nas" (z inną domyślną lokalizacją konfigów), niewykluczone, że w dodatku mocno starego, nie obsługującego -u w linii poleceń, binarka nie powinna się wywalać, a "aktualne" oscamy pracują prawidłowo w GOS. to nie jest błąd Graterli, inaczej nie będzie, odsyłam do lektury tej wiadomości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość koshin Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Starting User Oscam /usr/bin/oscam_user: invalid option -- 'u' Po usunięciu w pliku softcam.sh parametru -u dla oscam_user. Startuje normalnie . Tak jest to stara wersja oscama. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 Starting User Oscam /usr/bin/oscam_user: invalid option -- 'u' Po usunięciu w pliku softcam.sh parametru -u dla oscam_user. Startuje normalnie . wcale mnie to nie dziwi, używasz antycznej wersji, o tym pisałem podsyłając odnośnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 14 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2014 A po którymś tam update softcam.sh będzie nadpisany :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cityboy Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Witam ... Chciałem zobaczyć jak(czy) działa oscam-r9696-qbohxhd-multipatch_v1-multibackport_v4-libusb-nodebug-nowebif.zip Z racji tego że mam uwalony czytnik wewn w UHD88 podłączyłem PHOENIXA na usb Pobrałem w/w plik zmieniłem nazwe na oscam_user wpakowałem przez ftp do tunerka. Wcześniej zastopowałem z gui softcam Nadałem uprawnienia 775 ... restart softcam z GUI i.... Segmentation fault execute error 139 Czy ja coś robię źle ???? może niewłaściwy plik pobrałem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Czy ja coś robię źle ???? może niewłaściwy plik pobrałem? kernel-modules-usbserial-pl2303-gos bądź kernel-modules-usbserial-ftdi-gos wcześniej zainstalowałeś? przy pomocy opkg install? w tej chwili podpiąłem phoenixa bez karty do UHD-88: 2014/05/21 16:21:26 59EFE8 r phoenix [mouse] Reader initialized (device=/dev/ttyUSB0, detect=none, mhz=357, cardmhz=357) 2014/05/21 16:21:27 59EFE8 r phoenix [mouse] card detected 2014/05/21 16:21:30 59EFE8 r phoenix [mouse] Error activating card. 2014/05/21 16:21:39 0 --- Skipped 2 duplicated log lines --- 2014/05/21 16:21:39 59EFE8 r phoenix [mouse] THIS WAS A FAILED START ATTEMPT No 1 out of max alloted of 1 2014/05/21 16:21:39 59EFE8 r phoenix [mouse] card initializing error 2014/05/21 16:21:40 0 s init for all local cards done jak widać (pomijając komunikaty wynikające z braku karty w środku) wszystko działa, testowane na nie publikowanej wersji 9696 multipatch_v1-multibackport_v5, multibackport_v4 (jak i wszystkie wcześniejsze) też powinna bezproblemowo obsługiwać phoenixy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cityboy Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Obecnie działam na oscam-full (na phoenixie) i działa... nie rozumiem co jest grane ... wszyscy piszą ze działa a u mnie error Zależy mi na jakiejś wersji z ftdi (najbardziej odchudzonej). dałoby sie takiego umieścić na serwerze aby przez opkg instalować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 Obecnie działam na oscam-full (na phoenixie) i działa... nie rozumiem co jest grane ... wszyscy piszą ze działa a u mnie error Zależy mi na jakiejś wersji z ftdi (najbardziej odchudzonej). dałoby sie takiego umieścić na serwerze aby przez opkg instalować? wgraj jako oscam_user wrzucone przed chwilą 9696 multibackport_v5. jeśli ci idzie "full" z opkg, to i ma obowiązek iść ręcznie wgrywany. do stopowania używaj z konsoli /etc/init.d/softcam stop do startowania używaj z konsoli /etc/init.d/softcam start Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cityboy Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 No chyba znalazłem problem ... FileZilla ...typ transferu ustawiony był na automat ... zmieniłem na binarny i zdaje się że poszło ... Mój błąd ... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 21 Maja 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2014 No chyba znalazłem problem ... FileZilla ...typ transferu ustawiony był na automat ... zmieniłem na binarny i zdaje się że poszło ... Mój błąd ... Pozdrawiam bywa. miłego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi