Guest carolef Posted March 3, 2014 Share Posted March 3, 2014 Zakupiłem komputer jak na załączonym obrazku. Wykorzystuje go jako serwer na debianie. Kłopot w tym, że komputer stoi w schowanku, gdzie nie mogę doprowadzić kabla lan. Zostaje tylko wifi. Póki co mam kartę b/g. Chcę zainwestować i nabyć drogą kupna kartę w standardzie n, by cieszyć się większą prędkością (jak lan albo i lepiej). Normalnie kupiłbym pierwszą lepszą kartę i cześć. Ale problem jest taki, że w tym komputerze można zastosować karty PCI z krótkim śledziem. Nie uśmiecha mi się ciąć i przerabiać długiego śledzia, więc poszukuję karty z krótkim śledziem. Czy ktoś z szanownych forowiczów poleci mi jakąś sensowną kartę do takiego komputerka? Musi też działać pod debianem, no i by nie była za droga. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted March 3, 2014 Share Posted March 3, 2014 chyba prościej i taniej będzie atheros w wersji USB. Transfery nie ucierpią na tym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest carolef Posted March 3, 2014 Share Posted March 3, 2014 Tylko, że uparłem się na PCI ;] Nie lubię kabli. Również estetyczniej jest z PCI. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpot Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Karty WLAN na PCI w większości są na niskim profilu. Tylko śledzie dają długie. Proponuję zabrać niskiego śledzia od czegoś innego (zaślepkę?), wywiercić otwór na antenę i po problemie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest carolef Posted March 16, 2014 Share Posted March 16, 2014 Zrobiłem tak z kartą B/G i działa. Chciałem mieć kartę w N by przyspieszyć transfer. Poszedłem na łatwiznę i kupiłem USB, mimo, że to nie bardzo estetyczne, ale działa. Serwer i tak leży w schowanku to i go często nie oglądam, w oczy nie kuje ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts