Gość carolef Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Jak wiadomo pamięci w nand czy nor nie mamy za dużo. Gdy lubię mieć całą masę piconów, ładną skórkę i parę pluginów problem z małą objętością pamięci jest już znaczny. Mam serwer na debianie, samba, ftp i parę innych gratów. Zastanawiam się, czy jak wrzucę picony, które w sumie ważą ok 10mb na serwer i ten katalog po sieci udostępnię do dekodera i podmątuje do katalogu z piconami czy zda to egzamin. Czy to wykonalne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Zadziała. Nawet można w ten sposób nagrywać i odtwarzać. Piszesz, że masz serwer na Debianie - może postaw serwer NFS na nim. Linux znacznie lepiej działa po NFS niż SABMA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 No i działa po NFS aż miło ;] Nareszcie mogę zapomnieć o usb i image mieć z nor. Teraz mam usb wolne na przyszłe dvb-t ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 Po NFS możesz cały system uruchomić :-) PS. Proszę nie zapominać o polskich literach: "ż", "ł" i "ć". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 14 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2014 system to niech sobie w nor siedzi ;] tam mu dobrze. po sieci tylko co niepotrzebne do pracy systemu a pamięć zawala. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Akurat pikony to takie elementy, które spokojnie poza tunerem można trzymać - bo jak nie ma jakiegoś, to ... nie ma i tyle - nie wyświetli się i po kłopocie. Ale pliki, których brak może generować GSa raczej lepiej trzymać w NOR czy też na USB? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
goolash Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Niestety dziś po instalacji picon otrzymałem komunikat .. "* extract_archive: Cannot create symlink from ./usr/local/share/enigma2/picon/1_0_1_1793_7EE_2_11A0000_0_0_0.png to 'tv/s/skylivingplus1-gbr.png': No space left on device." i tak kilkadziesiąt razy Czy jest jakiś sposób aby katalog picons był permanetnie na HDD ? Czy muszę stworzyć symlinka ? Jak się za to zabrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 23 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2015 Postanowiłem ponownie zamontować picony przez nfs. W konsoli wpisuję mount -t nfs 192.168.0.101:/home/carolef/dekodery/E2/picon/piconyfull/ /usr/local/share/enigma2/picon/ i nic się nie dzieje. Co mogę źle robić? kernel-modules-nfs-gos zainstalowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość century Opublikowano 27 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 27 Stycznia 2015 Witam Podepnę się pod ten temat chociaż, ja w kwestii auto montowania udziały sieciowe udostępnione na WinSer2008r2 (domena). Staram się zmusić E2, żeby po restarcie odbiornika automatycznie montowała mi zasoby Troszkę poszperałem i znalazłem temat o wpisach jakich trzeba zrobić w pliku auto.network, tak więc dodałem linijkę: /media/album -fstype=cifs,noatime,noserverino,iocharset=utf8,username=u.test,password=test ://192.168.1.10/Album jednak brak zamierzonego efektu katalogu /media/album pusto Montowanie za pomocą polecenia: mount -t cifs //192.168.1.10/Album -o username=u.test,password=test,nls=utf8 /media/album Działa jednak nie mogę uzyskać polskich znaków gdzieś doczytałem, że zamiast nls=utf8 użyć iocharset=iso8859-2 ale to w ogóle nie mount-uje udziału Na razie co mi przychodzi do głowy do napisać jakiś skrypt by coś takiego robił i odpalać go np. ręcznie, ale może ktoś gdzieś coś więcej wie o tych sprawach. BOX: nbox bsla Stan system aktualizacja: 2015.01.26 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 28 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2015 Po wpisaniu do /etc/auto.network musisz albo zrestartować system albo przynajmniej autofs: /etc/init.d/autofs restart. A co do polskich znaków. Mam wpisane w auto.network jak podałeś. Serwer to samba na FreeBSD i akurat polskie znaki w plikach z udziałów sieciowych w E2 mam. Ale w konsoli (putty) mam znaki zapytania. Sprawdź na liście nagrań z poziomu OpenPLi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość century Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 Zdaje sobie sprawę, że trzeba to zrestartować po dodaniu wpisów do pliku /etc/auto.network ;) Jednak to nie wiele daje. Co do polskich znaków znalazłem pewne rozwiązanie może się komuś przyda jak będzie chciał na nbox-ie mapować udziały spod windows-a mount -t cifs //192.168.1.10/Album -o username=u.test,password=test,iocharset=utf8,codepage=1250 /media/album Pod konsola co prawda są krzaczki ale na dekoderze powinny być ładne literki. Gdzie można znaleźć loga co zostało przetworzone z pliku auto.network. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 a że tak się głupio spytam, czemu kombinujesz bezpośrednio w plikach tekstowych, zamiast po prostu wszystko iustawić pod e2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość century Opublikowano 29 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2015 a że tak się głupio spytam, czemu kombinujesz bezpośrednio w plikach tekstowych ... Możesz być zaskoczonych moja odpowiedzą, ale nie chce tutaj zbyt dużego elaboratu pisać, ale spróbuję w miarę ując to w jedno zdanie, żeby nie robić zbyt dużego ot. A więc z mojego lenistwa ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Gdzie można znaleźć loga co zostało przetworzone z pliku auto.network. Loga nie ma. Pamięć flash, więc logowania w systemie brak. Ale możesz ręcznie odpalić automounta. W skrypcie /etc/init.d/autofs masz systemowe domyślne parametry. Jak dorzucisz trochę przełączników (wg mana z sieci: -v -d) to coś powinno na ekranie wypisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi