Gość red Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2013 Witam Jak w temacie posiadam obecnie czaszę 80 cm (nowa), i stary monoblock (firmy ....) Planuje zmianę na zeza w których bedą siedziały inverto black quadro + multiswith. + instalacja po domu Przy obecnych warunkach pogodowych - możecie odbierać kanały HD, jaką macie moc sygnału, u tylko kanały muzyczne niekodowane. obecnie mam delikatnie mówiąc .... SNR - ok 43% AGC - ok 45% BER - pokazuje 4,9 e-02 Red Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Zacznij od weryfikacji czy na 100% będzie to seria BLACK. Otóż o ile S/N serii BLAC jest mniejszy o 0,1 o tyle jego wzmocnienie jest zdecydowanie większe. Jeżeli nie stosuje kabli długości co najmniej 40-60m to stosując serię black zamiast red tylko pogorszysz sprawę. Po prostu przesterujesz wejście switcha i efekt tego będzie taki, że spadnie Ci SNR i BER. To, że seria red ma S/N 0,3 a seria BLACK ma S/N 0,2 oznaczy tyle, że przy dużym wzmocnieniu na końcu długiego kabla BLACK będzie miał podobne parametry co RED na końcu krótszego kabla. Sprzedający a tym bardziej instalujący często nawet nie maja o tym pojęcia. Teraz co do pomiarów u mnie. Instalacja wygląda tak: 60cm (po Cyfra+) + Inverto Red (HotBird) -- 60cm (po WizjaTV) + Inverto Red (Astra 19,2) + 80cm (jakaś co wisiała) + Inverto Red (Astra/Eurobird 28,2) →→ DiseqC 4x →→ zwrotnica SAT/Naziemnma →→ 25m kabla w czystej miedzi (nawet oplot) →→ zwrotnica SAT/Naziemna →→ nBox Parametry co podaje nBox: Stars.tv → SNR:77% AGC: 73% BER: 7.9-03 rbl.tv → SNR: 57% ACT: 73% Scuzz → SNR: 45% AGC:67% Nigdy nic się nie wiesza, chyba że kompletnie zasypie mi anteny albo chmury są tak straszne, że nawet na antenie 120cm teścia nic nie ma. Stopklatek też nie mam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 To w takim razie też mam propozycję do znawców tematu, może zrobić ranking konwerterów dla mniej obeznanych, coś w rodzaju poradnika-przewodnika. Dla wielu ludzi sama nazwa konwerter już jest trudna a co dopiero właściwy jego dobór. I nie chodzi mi tutaj o rozpoczęcie licytacji w stylu \"ja mam taki a taki i odbiera mi tak i tak\" tylko o rzeczowy poparty doświadczeniem i konkretnymi argumentami ranking. Może ktoś ma dojście i może zrobic test kilku popularnych na rynku sprzętów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość red Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Tux dzieki za odpowiedź. W moim przypadku max 30m. A jak zwykły użyszkodnik patrzyłem na tłumienie tzn: im mniejsze tym lepsze, a okazuje się ze niekoniecznie. Red Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 2 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2013 @red - teściu kupił takiego BLAC i ma aż 8m kabla. Błagałem, że nie - teraz KLNIE bo czka się niemiłosiernie. @tomiss - dobry pomysł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Powiem tak. Nie ma reguł. Miałem troche tego w rękach i większość działa prawidłowo. Na naklejkach można sobie pisac parametry jakie chce wieć nic to nie znaczy. Kiedyś opinie o konwerterach kształtowały się po... działaniu z enką. Jak obecnie wiemy, to nie była kwestia konwertera a jedynie kwestia zwalonego zasilania nboxów. Według mnie nie ma co wnikać. Kupuje single po 10 pln firm typu fiku miku w hurtowni i nie mam z nimi żadnych problemów. Twiny to samo. Z \"firmówek\" się wyleczyłem bo to bezsens Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ja zwracam jedynie uwagę na to, żeby nie miał za dużego wzmocnienia jak krótki kabel. A firma to w sumie każda jak działa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marky Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2013 Ja wczoraj wymieniłem konwerter na Opticum Monoblock Quad LMQP-04H wersja AH. Czasza 80 po c+ lekko przesłonięta blokiem obok. Kabla jakieś 12m. Przy obecnych warunkach pogodowych: SNR - 62% AGC - 60% BER - 1.9e-02 Przycięć brak, wszystko działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slimaktlen Opublikowano 1 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2014 Witam,dzisiaj odkryłem u siebie małą ciekawostkę ,mam jakiś tam wiekowy konwerter quat , i do tego 2 tunery bsla i chwilow na testy ipboxa 9900 który miał problemy z jedną polaryzacja HiV. Bsla działąły popawnie.Wczoraj poraz kolejny podczas testów wyleciał mi uboot więc przyjżałem się kondziorom w BSLA i okazało się że 2 na głowicy są wystrzelone. Podmieniłem głowicę na inna ale z BZZB i jakie było moje zaskoczenie jak okazło się że też nie mam tej samej polaryzacji.Przy podpięciu tylko jednego tunera (obojętnie którego ) działąją wszystkie polaryzacje, więc obstawiam na uszkodzenie konwertera i tu pytanie co kupić nowego ? Zastanawiam się na octo i zakup jakiegoś najtańszego Opticuma czy może Inverto ale występuje tylko Black Pro . Co byście doradzili ? Instalacja 10-20m kabla ,co prawda rg59 ale 90% ekranu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość max95100 Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Witam, nie chcę zaśmiecać forum nowym tematem a mam małe pytanko w kwestii anten a dokładniej diseqc-a czy nbox bska z graterlią na pokładzie obsłuży mi taki swich?? http://www.hollex.pl/akcesoria/przelaczniki/1648-przelacznik-dsg-10-1-opticum wczoraj bawiłem się moją anteną tak że diseqc na 4 konwertery to już dla mnie za mało :P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 Teoretycznie nic nie stoi na przeszkodzie. Praktycznie to chyba nikt tego nie miał jak sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość max95100 Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 głównie chodziło mi o obsługę DiSEqC1.1 lub 2.1. miałem kiedyś podłączoną obrotnice opticum, która potrzebowała diseqc 1.2 (1.3 USALS) i działała. ciekawe czy da sobie rade z 1.1 lub 2.1 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 7 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Września 2014 1.1 działa w 100% Innego nie mam jak teraz zerknąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość max95100 Opublikowano 8 Września 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Dzięki :) Po zakupie napisze jak ten swich działa na naszych nboxach :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość slimaktlen Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 No i niestety Inverto Blac Pro pokonał Esi-88 =brak wszystkich HD,ipbox 9900 i nbox lata bez problemu,a instalacja krótka około 20mb. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 eetam ja mam go i działa również na uhd, pewnie masz za silny sygnał albo coś jeszcze innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 3 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca 2015 No i niestety Inverto Blac Pro pokonał Esi-88 =brak wszystkich HD,ipbox 9900 i nbox lata bez problemu,a instalacja krótka około 20mb. Ta seria konwerterów jest przeznaczona do multiswitch'y i instalacji o długich kablach antenowych (ponad 50m). Te konwertery sa specjalnie selekcjonowane pod te warunki. Dla multiswitch'a potrzeba większego sygnału ponieważ sam z siebie osłabia go. Przy długiej i niezbyt dobrej jakości instalacji antenowej (mała czasza niedokładnie ustawiona, długie kable itp) też będzie OK. Niestety przy 20m kabla i czaszy ze 120cm jeszcze ustawionej idealnie może być problem. nBox seria 5800xx ma słabą głowicę (wzmocnienie) i tu nie ma co przesterować. Inne boxy z GOS (i nie tylko z GOS) w takich warunkach mogą działać różnie. Nie napiszę, e zawsze będą kłopoty, ale przeważnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi