Gość niko Opublikowano 10 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2014 Witam Szanowne Grono :) Otóż postanowiłem zmienić wyświetlacz jak w temacie, operacja przebiegła bezproblemowo, odpowiednie wpisy zrobione, no ideał... Ale! Właśnie małe ale :( Nie znalazłem zasadniczo odpowiedzi na mój problem, dlatego spróbuję tutaj. Otóż po zmianie wyświetlacza pilot (ten nowszy czarny nc+) reaguje z opóźnieniem. Trzeba klikać po kilka razy, aby zaakceptował polecenie. Dodam, że czym dłużej tuner działa, tym reakcje pilota w końcu stają się poprawne i działają od jednego kliku. Wystarczy wyłączyć tuner w Standby, wrócić np. po godzinie i problem znów się powtarza. Próbowałem resetu pilota do ustawień fabrycznych (trzymając OK+nPower, zaś 9+8+0, co zatwierdziła 4x dioda na pilocie). Wyłączam tuner w standby, wracam po godzinie i znów to samo. BSKA przerobione, najnowsza Graterila OS 2.01 z repo (nie test), podpięty pendrive 2GB, wszystko działa stabilnie, oprócz nieszczęsnego pilota zanim się "dotrze". Czy ktoś z Was miał podobny objaw, a jeśli tak, to jak sobie z nim poradzić? Dziękuję i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fruit1fruit Opublikowano 15 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2014 Uszkodzony moduł wyświetlacza w torze odbiornika IR? trochę tak to wygląda (zakładając że na starym wyswietlaczu działało poprawnie)... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niko Opublikowano 16 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2014 Dziękuję za odpowiedź. Oczywiście na starym wyświetlaczu BSKA nie było najmniejszych problemów. Czyli wygląda na to, że nie do końca sprawny jest moduł wyświetlacza związany z IR? Zastanawiające jest zatem, dlaczego po 2-3 minutach pracy tunera, reakcje na pilota stają się poprawne, tak jakby potrzebował się "ułożyć/skalibrować/dotrzeć" (zwał jak zwał ;)) OK, wyszperam gdzieś inny wyświetlacz od BSLA i sprawdzę czy jest to samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fruit1fruit Opublikowano 17 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2014 Zielonego pojęcia nie mam jak to tam jest zrobione, gdzieś mi się plącze taki LED-wyswietlacz ale akurat mam remont i chaos okropny dookoła. Sprawdź luty - jeśli masz lutownicę i topnik to po prostu przelutuj to ustrojstwo wiele roboty z tym nie ma. Ew. jakiś zużyty (niekoniecznie spuchnięty) kondensator jak się w końcu naładuje/rozładuje to zaczyna działać? Ale skoro masz inny na podmianę to będzie prościej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość jano74 Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 może wymiana samego odbiornika podczerwieni "oczka" pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 Na początek kondensatory na płycie VFD. Tam też jest przetwornica. Jak to nie pomoże to wymiana odbiornika IR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lamer69 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 mam identyczny problem zauważyłem, że wyłączenie TV przywraca normalną funkcjonalność pliota ??? Podpowie ktoś jaki nowy odbiornik IR zastosować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Wyłączyć zarządzanie energią w telewizorze :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lamer69 Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Przerabiałem to, nic nie pomaga :) Będę wdzięczny za info jaki nowy odbiornik IR mam zastosować. Na obecnym jest wytłoczone H5F3, ale nie udało mi się nic znaleźć po tej kombinacji :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Kładli co mieli. Stawiam na prawie dowolny RC5. Weź go do sklepu i zapytaj. Oni powinni mieć dane katalogowe i ewentualną listę zamienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niko Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 A tego nie zauważyłem, faktycznie na wyłączonym TV pilot działa bez problemów, co widać po VFD. Włączenie TV i rozpoczyna się cyrk... Co ciekawe, na wyświetlaczu LED nic takiego się nie dzieje. Jutro lub pojutrze będę miał inny VFD, więc sprawdzę czy jest tak samo i czy aby faktycznie nie ma to związku z jakimś "ficzerem" w TV. Nie widzę też w menu telewizora opcji, która miałaby jakiś związek z oszczędzaniem energii. @lamer69 - jaki masz TV? U mnie problem jest na małym 26" LCD'ku od JVC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Może macie opcję od autmatycznej regulacji jasności podświetlenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niko Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 U mnie nie ma takiej opcji. Podświetlenie matrycy z menu TV mogę ustawić jedynie w 3 wariantach: niskie/średnie/wysokie. Automatu nie ma. Wg mnie problem nie jest w odbiorniku IR, czy też w kondensatorach na płytce. Poświęciłem 5 minut na klikanie pilotem na wyłączonym telewizorze i odpowiedzi były od razu (co potwierdzał VFD), włączenie TV objawiło się natychmiast opisywanymi problemami z opóźnieniami. Po 3-5 minutach pracy TV klikanie pilotem staje się prawidłowe. Nie wydaje mi się również, aby problemem mógł być kabel HDMI. Zatem mam do wykonania 2 testy :D 1) jak wspomniałem, na dniach będę miał jeszcze jeden VFD, wymienię go w tunerze i zobaczę czy jest tak samo... 2) podepnę nboxa do innego odbiornika TV, być może bałas niezbyt "lubi" się z TV od JVC (tudzież Sharp) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 Może być też opcja 3. Było kilka wersji VFD. Niektóre z nich znacznie gorzej działał z pilotem. Być może tu mamy do czynienia z zakłóceniem na częstotliwości PLL tego konkretnego wświetlacza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 17 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2014 do skasowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość lamer69 Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 @niko: mój TV jest firmy LG, bawiłem się już wszelkimi ustawieniami owego TV i nic to nie zmienia; z założonym LFD również nie mam problemów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niko Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 Pokaż co zwraca lsmod Oto wynik polecenia: # lsmod Module Size Used by Tainted: P smartcard 18808 0 cec_ctrl 4776 0 platform 800 0 [permanent] stmalloc 1184 0 sth264pp 3840 0 player2 361800 2 stmalloc,sth264pp stmdvb 88368 25 player2 stmsysfs 29364 0 stm_monitor 5816 1 player2 pti 23244 1 stmdvb fe_core_bska 23256 1 stmdvb pseudocard 11268 2 player2,stmdvb stm_v4l2 7228 1 stmdvb p2div64 1196 2 player2,stm_monitor ksound 10000 1 player2 mpeg2hw 3280 0 mmelog 1400 0 avs 22976 1 stmdvb mme_host 22868 4 player2,stm_monitor,mpeg2hw,mmelog embxshm 19272 0 embxmailbox 5312 1 embxshm embxshell 17196 3 mme_host,embxshm,embxmailbox stmfb 37844 3 stmdvb stmcore_display_stx7100 135477 4 player2,stmdvb,pseudocard fan_ctrl 704 0 front_bsla 4176 0 e2_proc 9412 4 cec_ctrl,player2,stmdvb,fan_ctrl simu_button 608 0 boxtype 920 0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 18 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2014 do skasowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niko Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 @j00zek, dziękuję za sugestię. Niestety zmiana nie przyniosła żadnej poprawy. W międzyczasie przetestowałem inny wyświetlacz VFD i efekt podobny, czyli na wyłączonym odbiorniku TV tuner reaguje na polecenia z pilota od razu, a po włączeniu zaczyna się czkawka, nie mniej na tym drugim reakcje na pilota pojawiają się zdecydowanie szybciej niż na poprzedniku. Zasadniczo po 30-40 sekundach od włączenia TV i klikania pilotem, jego działanie staje się prawidłowe. Wygląda zatem na to, że software'owo od GOS raczej problemu nie ma, bardziej jednak kłopotek jest sprzętowy. W całej tej układance nie pasuje mi tylko to, że na zwykłym wyświetlaczu LED nic takiego się nie dzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 do skasowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 21 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2014 Osobiście widziałem przypadek TV LG (chyba LE5300) + amplituner Onkyo. Po włączenu TV amlituner nie reagował na pilota. Wadliwy był zasilacz w TV - siał jak nie wiem. Serwisowi trudno było to wyjaśnić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niko Opublikowano 23 Marca 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2014 Tuner stoi obok TV, zasadniczo był praktycznie do niego przyklejony ;) Odsunąłem BSKA od TV na jakieś 30 cm, więcej nie mogę, bo mam dość krótki kabel HDMI, a i miejsce na stoliku się kończy. Efekt? Zasadniczo koniec problemów, pilot po dosłownie 3-4 klikach zaczął działać od razu :) A zatem wydaje się, że miałeś rację z tymi zakłóceniami od TV... Test z evremot2 zrobiłem przed powyższym - nie przyniosło rezultatu. Dziękuję wszystkim za sugestie i pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi