Gość s6s Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Jak się zawiesi GUI i w ogóle na nic nie reaguje - to JAK zrobić restart samego GUI? Ponieważ z telneta polecenia: system.sh restartgui ani nawet system.sh restart nie dają żadnej reakcji. Jedynie "pomaga": sync && reboot ale przydałby się szybszy sposób, a najlepiej coś co by zapisało dane Enigmy (np. EPG) na nośnik przed restartem. Ponieważ jak zrobić "reboot" wówczas dane EPG i inne przepadają... A w ogóle przydałoby się oprogramować któryś przycisk ESI88 do robienia RESETu... --------------------- A tak BTW: czyż w razie zwiechy GUI - obsługa samego pilota nie działa? Przepraszam za naiwność pytania, ale przecież obsługa pilota startuje przed Enigmą w trakcie boot'owania więc czy nie można by podpiąć coś pod któryś guzik pilota aby wywoływał RESET? Albo może jakiś daemon który by okresowo sprawdzał czy GUI działa jak należy a w razie kiedy nie - wywoływał restartGUI? Proszę powyższe skromne pomysły przyjąć jako bezpretensjonalną inicjatywę racjonalizatorską... ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 killall enigma2 i poczekać około 10 sec. Potem wstanie ponownie OpenPLi. Następnym razem czytać stronę internetową projektu przed zadaniem pytania bo % polecą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 killall enigma2 i poczekać około 10 sec. Potem wstanie ponownie OpenPLi. Jak się zawiesi GUI podczas odtwarzania filmu to robię killall -q -9 enigma2 ale nic nie wstaje po nawet większym czasie... Poza tym proszę odnieść się do pozostałej części pytania - czy nie można podpiąć polecenia "sync && reboot" pod guzik pilota oraz któryś przycisk tunera ESI88? Wyobrażasz sobie Tux jak bardzo by owa funkcja ułatwiła korzystanie z dekodera z Enigmą? ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 Nikt ci nie broni samemu wykonać taki zapis w np. /var/script/run1 i przypisać klawisz za pomocą AB (konfiguracja pilota) . Osobiście uważam to za zbędne... OS ma być stabilny trzeba szukać przyczyny zawieszek a nie omijanie tego za pomocą guzika do restartu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość intsys Opublikowano 2 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2014 A ja trochę tego nie rozumiem. U mnie tuner użytkowany raczej normalnie działa stabilnie i całkiem fajnie nie potrzebując restartów. Nagrywam, oglądam filmy, korzystam z IPTV Playera, Merlina i nic się nie dzieje. Ostatnia zawiecha spowodowana była grzebaniem w skin.xls albo jakoś tak. Wyobraź sobie jak wkurzające było by omyłkowe naciśnięcie takiego przycisku na pilocie :) A tak przy okazji jak łapie Ci zawiechy to webif Ci działa ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 do skasowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość herpoi Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Faktycznie, taki fiuczer może się przydać w sutyacjach awaryjnych. Lircrc oraz irexec powinny wystarczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Na 100% przyda się to komuś kto wiecznie grzebie we wszystkim co się da. Przy czym zastanówmy się... sprawny technicznie tuner się nie wiesza o ile nie wykonuje się świadomie czegoś co może go zawiesić; ADB5800xx potrafi się wieszać ale tylko jak jest przerobiony "nazwijmy to tanio i niedokładnie"; ADB28xx → tu na forum opinia użytkowników jest jedna - on się nie wiesza, ludzie nie pamiętają kiedy są zwisy bo to tak rzadko występują; ESI-88 → używam osobiście - uptime 101 dni przerwał brutalnie zakład energetyczny (do tej pory powodów chwilowego zaniku napięcia nie znam :)) ) - w tym czasie 2x zawisiłem GUI wiedząc o tym, że mogę zawiesić - pracowałem wtedy w terminalu więc restart nie był problemem; ESI-88 → osobiście widziałem dwa tunery wieszające się ślicznie (w tm GUI) ale wystarczyło wylutować procesor i wlutować ponownie (po oczyszczeniu padów i postawieniu kulek) przy pomocy tym razem poprawnej stacji lutowniczej przez osobę posadającą dużą wiedzę w temacie lutowania i obsługi stacji lutowniczej, którą lutuje; DSI-87 → obecnie stoi jako DEVEL, jak nie zrestartuję go sam, czy nie zrobię czegoś "dziwnego" to on ani myśli zwiesić GUI - jak ESI-88. Jednak mogą pojawiać się przypadki szczególne. @s6s @herpoi podał Ci czego należy użyć. Napisz co trzeba a my chętnie wrzucimy to w GOS. Można też dodać aktywację z poziomu PPanel lub tak stworzyć paczkę *.ipk by automatem dodawała skrypt do autostartu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 do skasowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Radzę dopisać do rcS.users.sh. Przynajmniej po aktualizacji skryptów nie wyleci wpis :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Temat mnie zainteresował i chciałem spróbować, ale nie chce działać. W /etc/lirc/lircrc mam: begin button = KEY_VOLUMEUP prog = irexec repeat = 0 config = /root/scripts/test_lircrc.sh end W /root/scripts/test_lircrc.sh jest (755 oczywiście też jest): #!/bin/sh /bin/touch /tmp/VOLUMEUP Odpalone co trzeba: # ps | grep ir 26657 root 1664 S /usr/bin/lircd --allow-simulate 27134 root 1452 S /usr/bin/irexec -d Symuluję pilota: irsend SIMULATE "0000000000140308 1 KEY_VOLUMEUP lircd.conf.conf" Po "naciśnięciu" evremote2 wypisuje: KEY_VOLUMEUP: 0073 [sEM] UP KEY_PRESS - 73 1 KEY_RELEASE [sEM] DOWN Ale w katalogu /tmp pliku VOLUMEUP nie ma :( Czego jeszcze brakuje? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 O to chodzi? # cat /etc/lircd.conf | grep KEY_VOLUMEUP KEY_VOLUMEUP 0x140308 KEY_VOLUMEUP 0x1C8308 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Symuluję pilota, bo chwilowo fizyczny mam niedostępny, ale lircd reaguje na symulację - dlatego właśnie pisałem o evremote2, bo tam widać, że się odzywa, czyli dostał polecenie od lircd i zwiększył głośność co widać w webif. Ale czy irexec dostaje te komendy, to nie wiem. Poza lircd i irexec coś jeszcze potrzeba? Jest jeszcze lircrcd w paczce, ale nie bardzo wiem co z nim zrobić. Próbowałem na drugiej konsoli odpalić irexec bez parametru -d zakłądając, że będą tam jakieś komunikaty jak cokolwiek będzie się działa ... ale nic nie wypisało. Albo twoja kompilacja lirc oczekuje tego pliku w innym miejscu? Przy braku pliku /etc/lirc/lircrc program irexec nie uruchamia się wypisując stosowny komunikat o braku pliku lircrc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 b.z. :( Próbowałem nawet starszej wersji 0.8.7 lircd, żeby mieć z jednej paczki zarówno lircd jak i irexec ... zostało mi jeszcze sprawdzić, czy z żywym pilotem coś się zmieni. BTW: killall enigma2 i poczekać około 10 sec. Potem wstanie ponownie OpenPLi. Wiem, że tak powinno być, ale jak się zwiesi na jakimś avi czy mkv, to nie pomaga. Pełny reboot i tyle ... A właśnie: Ze stabilnością nie ma problemów, jeżeli się nie ogląda materiałów wymienionych wyżej. Jeszcze czasami potrafi coś się stać na timeshifcie, czy też podczas odtwarzania nagrania, które jest w trakcie ... natomiast nie pamiętam jakie są skutki zawieszenia i czy wystarczy zabić enigmę. Poza wymienionymi przypadkami, to nie pamiętam, żeby udało się zawiesić tuner. Nawet grzebiąc we wszystkim gdzie się da ... w ramach mojej skromnej wiedzy :) PS. Jak systemowo "obsłużyć" przyciski na panelu przednim? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Lirca zerknę w nocy. Teraz nie mam jak. Jak mnie pamięć nie myli to trzeba dodatkowo coś jeszcze skonfigurować. Ale to póki co tylko kołatanie myśli bo tego typu obsługę pilota to ja robiłem z 10 albo i więcej lat temu - potrzebowałem sterowanie alsamixerem z pozycji terminala. Dawne czasy i długa historia. Materiałów AVI to ja nie tykam już w ogóle. Nawet jak mam jakieś avi to szybko następuje zmiana kontenera na mkv. MKV u mnie jeszcze nigdy nie zawiesiło tunera. Czasem były czkawki czy inne efekty specjalne ale zawieszenia NIGDY. Przyciski na panelu to jak dobrze pamiętam to sterownik/moduł jądra. Przy czym klawisz POWER jest (jak dobrze pamiętam - teraz nie mam jak sprawdzić) przypisan pod sprzętowy reset. Chyba 3 albo 5 sekund przytrzymać i ląduje się na uboot. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Piszecie, że "powinno" działać stabilnie i niby nie ma potrzeby podpinać resetu pod przyciski... "powinno" - ładna bajka... Jednak jeszcze ŻADNA wersja os z Enigmą na żadnym modelu tunera nie obeszła się bez "zwiech"! (Że nie wspomnę, że także inne tunery FABRYCZNE NOWIUTKIE jak marki FERGUSON - również często się zawieszały - a i producent przyznawał że to "normalne". Zresztą dlaczego na obudowie jakiegoś UV SOLO jest przycisk RESET?) Jednak ostateczny rezultat wygląda tak, że jak nie ma przycisku RESET i dopuścisz do korzystania do dekodera widzów niewykwalifikowanych (co mają głęboko w du*** i telnety i webif'y) to w razie najdrobniejszego problemu proste remedium: WTYCZKA Z GNIADKA wyciągnąć i włożyć! A tego chyba nie chcemy? ;) Więc, zlitujcież się... trochę WIĘCEJ REALIZMU! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Dwójka dzieci przed dekoderem. Działa już 10 dni - po restarcie przez zakład energetyczny. Jedyne co to nikt go nie traktuje jak królka doświadczalnego. Nie pakuję tam co chwila czegoś po FTP, nie odtwarzam AVI itp. Wcześniej jak mój ESI - 101 dni. Jak się coś wiesza częściej niż ze 2x na tydzień to coś jest nie halo i KONIEC. @s6s → jesteś po prostu tak zwanym "grzebaczem" i nawej najstabilniejszy system takim podejściem położysz. Nie da się tego wyeliminować w 100% GOS i stabilność - przy normalnej pracy tunera z przeznaczeniem TELEWIZJA jest bardzo duża. Tyle w temacie stabilności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Nie napisałem że jest stabilne (ja nie mam żadnych zastrzeżeń co do stabilności) a że takie powinno być ...! Dyskusja zaczyna odbiegać od tematu więc uważam temat za wyczerpany i wątek zamykam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 3 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2014 Nie tyle my od GOS a raczej jakaś pozostałość po TDT - jeżeli w ogóle. Testy zrobię w nocy. EDIT tux: Działa, na DSI-87 testowane :) Brak linka: ln -s /dev/lircd /var/run/lirc/lircd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 4 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2014 W załączniku irexec w wersji 0.9.0-pre1. Na temat uruchamiania wszystko zostało napisane wyżej. Nie działa niestety z irsend :( Na pilota reaguje poprawnie. Co do linka symbolicznego: Zdaje się, że na DSI-87 faktycznie jest potrzebny, bo tam jest stary lircd ze względu na konieczną obsługę w trybie RAW. W modelach gdzie jest obsługa XMP (na pewno ESI-88 z LONG) standardowo używany jest /var/run/lirc/lircd i ewentualy symlink potrzebny będzie w drugą stroną jeżeli użyjemy starego irexec (poniżej 0.8.6, przynajmniej wtedy lircd zaczął używać /var/run/lirc/lircd zamiast /dev/lircd). To cóż. Zostało dopracować liniami button i ewentualnie repeat i delay kiedy ma być wywołany ewentualny restart -> http://www.lirc.org/html/configure.html#lircrc_format. PS. Nie wiem jak s6s, ale ja na pewno jestem "grzebaczem" i jeżeli coś się w ogóle da zawiesić, to mnie się uda na pewno :D Poskładałem wszystko co było pisane wcześniej i druga paczka sys_lirc_reboot.tar.gz zawiera prawie gotowca. Testowane na G2 na ESI-88 z XMP LONG. Prawie, bo do kompletu brakuje dodania do /etc/rcS.users.sh wpisów: /usr/bin/irexec -d oraz ewentualnie dla systemów używających starszego lircd: ln -s /dev/lircd /var/run/lirc/lircd A jak działa ... wpisałem 3 "komendy": 1 2 3 5 7 8 9 OK - restart enigmy, bezwarunkowy, czyli killall -9 enigma2 1 4 7 5 3 6 9 OK - restart systemu, prawie że grzeczny, czyli sync i reboot 1 5 3 5 9 5 7 5 OK - zero kultury, czyli reboot -f Zawsze to szybciej jeżeli kompa pod ręka brak a wyciąganie wtyczki jakoś ciężko przełknąć ;) PS. (...) ale przydałby się szybszy sposób, a najlepiej coś co by zapisało dane Enigmy (np. EPG) na nośnik przed restartem. (...) To się nie da... Jeżeli enigma2 tak wisi, że polecenia z system.sh nie działają, to znaczy, że enigma nie odpowiada na zapytania (nie wiem jak będzie np. po godzinie od wydania polecenia) i nie ma nad nią kotroli, więc nie da rady zapisać aktualnego stanu. sys_lircrc.tar.gz sys_lirc_reboot.tar.gz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 do skasowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość herpoi Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 @mickey. w lircrc masz dwa razy odniesienie do /etc/lirc/lircrc_reboot_system.sh Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 @herpoi: Dzięki za info. Podmieniłem paczkę. @j00zek: Te "kody" nie są skomplikowane - zobacz jak to wygląda na pilocie. A intuicyjne nie ma być - wszystkie te operacje mają być wykonane świadomie. Czyli przede wszystkim ma być tak, żeby takiej kombinacji przypakiem nie wcisnąć i miało być w miarę łatwe do zapamiętania. Poza tym każdy może pozmieniać sobie sam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 18 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2014 do skasowania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi