Jump to content

Duże zbiory pikonów

Marcin

Recommended Posts

Witam.

Na pewno wielu z nas ma swoje strony skąd pobierają pikony. Szukam wielkich zbiorów pikonów.

Ja pobieram je stąd picons.bitbucket.org ale pomimo iż jest ich ponad 5000 to wraz wszystkich nie ma.

Proszę o informacje gdzie jeszcze znajdują się takie zbiory?

Z góry dziękuję

Guest herpoi

Ja zwykle biorę logo stąd: http://www.lyngsat-logo.com/tv/a_1.html

Większość jest aktualna i w dobrej jakości z przeźroczystym tłem. Jak czegoś nie mogę znaleźć to idę do google i wpisuje: cbs europa filetype:png

Często i gęsto sporo się znajduje, ale jak i tutaj nie dało rady to szukam na stronach nadawców.

Dla mnie najważniejsze aby pikona była dostępna w przyzwoitym rozmiarze (tak abym musiał ją zmniejszyć a nie powiększać :)) i przeźroczysta. Wtedy można z nią wszystko zrobić. Czasem jak już naprawdę ciężko znaleźć to szukam z jasnym tłem i w ruch idą narzędzia graficzne.

Zwracać trzeba też uwagę na kolorystykę logo. Przykładowo, na jasne tło logo HBO powinno być czarne lub w ciemnym gradiencie, zaś na ciemne tło, logo powino być białe lub w jasnym gradiencie, ewentualnie szare/srebrne. Ja najczęściej jak nie pasuje to zaznaczam całe logo i robię invert colors :)