Guest ems Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 Witam. Mam pytanko. Czy macie w planie, lub czy myślicie o tym by w systemie Graterlia umieścić linuksowy terminal ? Może dałoby się wtedy zapomnieć o PC i robić wszystko z poziomu tunera. Pozdrawiam. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 Wyobraź sobie, że myślimy nad tym intensywnie. Dążymy do modelu systemu operacyjnego! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ems Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 @tux Dzięki za szybką odpowiedż. Super że nad tym pracujecie. Terminal + opkg. Nareszcie dobry soft do tunera satelitarnego. Jak linuksik na komputerze. Pozdrawiam. :) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 Dokładnie tym ma być Graterlia - Systemem Operacyjnym. Zdaje sobie sprawę, że tym podejściem stracimy jakąś grupę użytkowników. Trudno. Za to będzie inna grupa użytkowników. Do tej pory wszystkie softy były takie samie w tym sensie, że All-In-One. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ems Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 Dokładnie. Tuner +instalacja satelitarna + router i po drugiej stronie serwerek z paczkam, i nic więcej nie potrzeba. W systemie terminal + bash + ncurses + mc i właściwie wszystko można robić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted December 4, 2013 Share Posted December 4, 2013 Póki co brakuje bash-a (już nie długo). Ale jak bash to dodatkowo util-linux itd. Damy radę - mam nadzieje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest averne Posted December 6, 2013 Share Posted December 6, 2013 W systemie terminal + bash + ncurses + mc i właściwie wszystko można robić. Wszystko czyli co? Graterlia nigdy nie zastąpi Ci peceta. Tak samo jak smartfon/tablet z androidem Ci go nie zastąpi. Graterlia jest dobra jako system embedded, jest stworzona dla Twojego dekodera, który ma spełniać swoją funkcję. Jeżeli chcesz robić z niego serwer www, samby itd. to lepiej zastanów się trzy razy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest ems Posted December 7, 2013 Share Posted December 7, 2013 @averne Nie zrozumiałeś mnie. Chodzi mi o to że mając takie środowisko pracy mogę z poziomu tunera robić wszystko co chcę. Nie chcę tunerem zastępować PC-ta jako takiego. Chcę się go pozbyć jako elementu składowego pracy z tunerem. W tej chwili takie środowisko pracy wygląda mniej więcej tak: Tuner + PC + router ------> np serwer z paczkami po drugiej stronie. Mając w systemie terminal z narzędziami pozbywam sie z tej układanki PC-a i mam tak: Tuner + router ------> np serwer z paczkami po drugiej stronie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts