Gość ems Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Witam. Mam pytanko. Czy macie w planie, lub czy myślicie o tym by w systemie Graterlia umieścić linuksowy terminal ? Może dałoby się wtedy zapomnieć o PC i robić wszystko z poziomu tunera. Pozdrawiam. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Wyobraź sobie, że myślimy nad tym intensywnie. Dążymy do modelu systemu operacyjnego! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ems Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 @tux Dzięki za szybką odpowiedż. Super że nad tym pracujecie. Terminal + opkg. Nareszcie dobry soft do tunera satelitarnego. Jak linuksik na komputerze. Pozdrawiam. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Dokładnie tym ma być Graterlia - Systemem Operacyjnym. Zdaje sobie sprawę, że tym podejściem stracimy jakąś grupę użytkowników. Trudno. Za to będzie inna grupa użytkowników. Do tej pory wszystkie softy były takie samie w tym sensie, że All-In-One. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ems Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Dokładnie. Tuner +instalacja satelitarna + router i po drugiej stronie serwerek z paczkam, i nic więcej nie potrzeba. W systemie terminal + bash + ncurses + mc i właściwie wszystko można robić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 4 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2013 Póki co brakuje bash-a (już nie długo). Ale jak bash to dodatkowo util-linux itd. Damy radę - mam nadzieje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość averne Opublikowano 6 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Grudnia 2013 W systemie terminal + bash + ncurses + mc i właściwie wszystko można robić. Wszystko czyli co? Graterlia nigdy nie zastąpi Ci peceta. Tak samo jak smartfon/tablet z androidem Ci go nie zastąpi. Graterlia jest dobra jako system embedded, jest stworzona dla Twojego dekodera, który ma spełniać swoją funkcję. Jeżeli chcesz robić z niego serwer www, samby itd. to lepiej zastanów się trzy razy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ems Opublikowano 7 Grudnia 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2013 @averne Nie zrozumiałeś mnie. Chodzi mi o to że mając takie środowisko pracy mogę z poziomu tunera robić wszystko co chcę. Nie chcę tunerem zastępować PC-ta jako takiego. Chcę się go pozbyć jako elementu składowego pracy z tunerem. W tej chwili takie środowisko pracy wygląda mniej więcej tak: Tuner + PC + router ------> np serwer z paczkami po drugiej stronie. Mając w systemie terminal z narzędziami pozbywam sie z tej układanki PC-a i mam tak: Tuner + router ------> np serwer z paczkami po drugiej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi