Guest mistert Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 Cześć, Jeżeli nie ten dział to proszę o przeniesienie. Śledzę forum, ale nie znalazłem odpowiedzi na pytanie: Czy można nagrać film wraz z napisami dla niesłyszących co lecą w TV? Nagrywa mi się bez problemu, ale niestety bez napisów, a to ma być użyteczne dla osoby niesłyszącej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 Powinno być pełne nagrywanie ze wszystkim - nawet napisy z telegazety. Czy podczas odtwarzania z playera systemowego nie masz możliwości bygoru napisów? OPT → żółty klawisz → wybrać z listy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mistert Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 Standardowo mam FreePlayer do odtwarzania. Napisy włącza się klawiszem TEXT i niestety nie działa. Wygląda to tak jakby recorder nagrywał ze stream-a tak, jak z internetu ktoś by nagrywał i niestety widok telegazety jest nakładką na stream i dlatego nie widać ich. Tak samo jak podłączam się do tunera przez przeglądarkę www z kompa. Niestety tam napisów też nie mogę wyświetlić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 Do odtwarzania tego co nagrasz nie używaj FreePlayer a systemowego odtwarzacza. Naciśnik "PLAY". Pojawi się okno z nagraniami. Wybierz jakieś i naciśnij OK. Potem wciśnij OPT→żółty i wybierz napisy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shouces Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 Mister podstawowe pytanie, czy napisy dla niesłyszących pochodzą z telegazety czy są jako osobna ścieżka puszczone razem z obrazem? Jeżeli to drugie to robisz jak napisał Tux i powinno śmigać bez problemu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 Napisy z telegazety również się nagrywają. Przynajmniej z TVP się nagrywają - z innych stacji nie testowałem, aż tak mi nie było potrzebne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 Tak samo jak podłączam się do tunera przez przeglądarkę www z kompa. Niestety tam napisów też nie mogę wyświetlić. A czym odtwarzasz na kompie? Jak wspomnieli poprzednicy nagrywany plik TS zawiera wszystko - obraz, dźwięk i napisy. VLC trawi to wszystko i po wybraniu odpowiedniej opcji z menu powinno działać. W przypadku napisów z telegazety ... nie wiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 Na komputerze to nie testowałem napisów z telegazety. Na tunerze działały prawidłowo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest mistert Posted November 30, 2013 Share Posted November 30, 2013 Bardzo dziękuję za pomoc! Nigdy nie używałem tego odtwarzacza. To może w temacie napisów jeszcze, na TVP1 napisy z polskimi znakami są oki, a na TVN nie wyświetla tych liter, albo krzaczki. Czy wiecie co z tym zrobić, żeby wszędzie było dobrze? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest s6s Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Przy tej okazji chyba warto zaytać (odnośnie sąsiedniego wątku w/s napisów z napisy24.pl) - gdzie właściwie można odnaleźć owe napisy (wewnątrz nagranego pliku)? Ponieważ często niemieckie stacje nadają filmy wyposażone wręcz wzorcowo w sensowne napisy lecz oczywiście po niemiecku. Jakby można je wyłuskać w postaci czytelnej i czymś edytować to czyż nie moglibyśmy zwyczajnie "przetłumaczyć" tychże napisów (choćby jakimś programem) a potem z powrotem ZAPAKOWAĆ do ts - i mamy problem z synchronizacją z głowy! :) Jak takie coś zrobić, da się? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 @s6s → zadanie dla Ciebie → podaj nam tutaj format napisów w plikach TS. Podpowiem, że Google zna odpowiedź. Zaśmiecasz wątek z braku chęci nabycia wiedzy inaczej niż dajcie mi na tacy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Shouces Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 Co za głupota. Najpierw trzeba by zrobić tablicę znaków, później przekonwertować napisy (te niemieckie) do formy tekstowej (bo nadawane z satelity są powiedzmy w formie zdjęć jeśli tak to można nazwać) i to wszystko po to żeby tłumaczyć je translatorem?! No przecież to czysta głupota. Nie rozumiem twojego toku myślenia w ogóle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest s6s Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 w formie zdjęć? A w takim razie czy nie mozna by ich wykorzystać chociaż jako "punkty orientacyjne" do synchronizacji napisów pobranych np. z napisy24.pl? Poza tym czy te z telegazety również w formie "zdjęć" a nie tekstowej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tux Posted December 1, 2013 Share Posted December 1, 2013 @s6s → jaki masz problem by użyć logicznego myślenia i poszukać samemu co jest w strumieniu? Kolejne pytanie tego typu i masz kolejne 10% ostrzeżenia. Jesteś wybitnym przypadkiem, gdzie ludzie Cię nakierowują, gdzie szukać, a Ty nadal tylko gotowiec na tacę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts