Jump to content

Konwersja avi to mkv (ts)

Guest cityboy

Recommended Posts

Guest cityboy

Witam ...

Jaką komendą (programem) zapodać avika aby dostać mkv vel ts?

Ja pod linuxem robię

ffmpeg -fflags genpts -i film.avi -vcodec copy -acodec copy film.mkv

I na nboxie Ciemnośc

Guest cityboy

bez tego wywala mi

[matroska @ 0x8462560] Can\'t write packet with unknown timestamp

av_interleaved_write_frame(): Invalid argument

a bez dochodzi do końca i na lapku działa

Problem chyba w tym, że to co podał cityboy ma tylko jedną funkcję: zmiana kontenera z avi na mkv, bez konwersji strumieni (tux sugerował to w innym wątku ... przynajmniej tak zrozumiałem). Taka konwersja miałaby umożliwić oglądanie nagrań dostępnych w avi, które sprawiają problem nboxowi z openpli, na format mkv. Bez rekompresji kolekcja filmów konwertuje się chwilkę :) Przetestowałem i VLC nie marudził, odworzył takiego mkv. Dopiero po przeczytaniu tego wątku sprawdziłem na nboxie i faktycznie, tak jak pisał cityboy: ciemość :(

Ok, po tym przydługim wstępie pytanie: Dałoby się jednak trochę uwstecznić i do OpenPLI doinstalować jakiś odtwarzacz z własnymi bibliotekami do dekodowania xvidów w avi?

Samo OpenPli bazuje na innym playerze i już gstreamer.

Dzisiaj sam osobiście wyciągnąłem z dołu szafy kilkanaście płyt np. nagraniami Roswell w AVI. Nie dość, że nBox czytał te AVI to jeszcze sama zmiana kontenera też powodowała odtwarzanie.

Stąd wniosek, że musiałem mieć te AVI już w xvid. Na więcej testów teraz nie miałem czasu. Później dokładnie się temu przyjrzę.

• 2 weeks later...

Ja do konwersji AVI na MKV (zmiany kontenera) wykorzystałem Avidemux. Działa bez problemu. Za to z konwersją na h264 radzi sobie gorzej niż ffmpeg.

Poniżej skrypt pod Windows do konwersji hurtowej:

set avidemux=\"C:\\Program Files\\Avidemux 2.6\\avidemux.exe\"

set videocodec=copy

set audiocodec=copy

set outformat=MKV

for /R %%f in (*.avi) do %avidemux% --video-codec %videocodec% --audio-codec %audiocodec% --output-format %outformat% --load \"%%f\" --save \"%%~pf%%~nf.mkv\" --quit

@fargot: I tak przerobiony film działa Ci na nboxie? Ja zrobiłem coś podobnego, tyle że klikając w okienkach: copy/copy/mkv i na nboxie mam to samo co z ffmpeg, czyli czarny ekran.

-------

Znalazłem w końcu narzędzie do zmiany kontenera, po którym nbox odtwarzał pliki: mkvtoolnix a konkretnie mkvmerge z tego pakietu.

mkvmerge -o file.mkv file.avi

Tyle, że taki plik jest odtwarzany równie źle jak oryginalny avi a nawet gorzej. Wygląda na to, że sama zmiana kontenera nie wystarczy. Bez rekompresji się chyba nie obejdzie :(