Gość cityboy Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Witam ... Jaką komendą (programem) zapodać avika aby dostać mkv vel ts? Ja pod linuxem robię ffmpeg -fflags genpts -i film.avi -vcodec copy -acodec copy film.mkv I na nboxie Ciemnośc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 -fflags genpts → co to robi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cityboy Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 bez tego wywala mi [matroska @ 0x8462560] Can\'t write packet with unknown timestamp av_interleaved_write_frame(): Invalid argument a bez dochodzi do końca i na lapku działa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Zobacz jaki masz kodek w tym AVI. Jak DivX to zrób mu konwersję na mpeg4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość marky Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 U mnie ładnie sprawdza się H.264/MPEG-4 AVC Video. Nbox łyka bez problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Problem chyba w tym, że to co podał cityboy ma tylko jedną funkcję: zmiana kontenera z avi na mkv, bez konwersji strumieni (tux sugerował to w innym wątku ... przynajmniej tak zrozumiałem). Taka konwersja miałaby umożliwić oglądanie nagrań dostępnych w avi, które sprawiają problem nboxowi z openpli, na format mkv. Bez rekompresji kolekcja filmów konwertuje się chwilkę :) Przetestowałem i VLC nie marudził, odworzył takiego mkv. Dopiero po przeczytaniu tego wątku sprawdziłem na nboxie i faktycznie, tak jak pisał cityboy: ciemość :( Ok, po tym przydługim wstępie pytanie: Dałoby się jednak trochę uwstecznić i do OpenPLI doinstalować jakiś odtwarzacz z własnymi bibliotekami do dekodowania xvidów w avi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Samo OpenPli bazuje na innym playerze i już gstreamer. Dzisiaj sam osobiście wyciągnąłem z dołu szafy kilkanaście płyt np. nagraniami Roswell w AVI. Nie dość, że nBox czytał te AVI to jeszcze sama zmiana kontenera też powodowała odtwarzanie. Stąd wniosek, że musiałem mieć te AVI już w xvid. Na więcej testów teraz nie miałem czasu. Później dokładnie się temu przyjrzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 14 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2013 Może ja i cityboy źle robimy zmianę kontenera? Jakim poleceniem robiłeś konwersję? btw: przerobiłe xvida (h263?) na avc (h264) i muszę przyznać, że lepiej nbox go odtwarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fargot Opublikowano 25 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2013 Ja do konwersji AVI na MKV (zmiany kontenera) wykorzystałem Avidemux. Działa bez problemu. Za to z konwersją na h264 radzi sobie gorzej niż ffmpeg. Poniżej skrypt pod Windows do konwersji hurtowej: set avidemux=\"C:\\Program Files\\Avidemux 2.6\\avidemux.exe\" set videocodec=copy set audiocodec=copy set outformat=MKV for /R %%f in (*.avi) do %avidemux% --video-codec %videocodec% --audio-codec %audiocodec% --output-format %outformat% --load \"%%f\" --save \"%%~pf%%~nf.mkv\" --quit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość cityboy Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 Ja teraz używam h264enc ... ale to jest porażka tak konwertować filmy. kilka godzin z życia zabrane :-w Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 26 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Marca 2013 @fargot: I tak przerobiony film działa Ci na nboxie? Ja zrobiłem coś podobnego, tyle że klikając w okienkach: copy/copy/mkv i na nboxie mam to samo co z ffmpeg, czyli czarny ekran. ------- Znalazłem w końcu narzędzie do zmiany kontenera, po którym nbox odtwarzał pliki: mkvtoolnix a konkretnie mkvmerge z tego pakietu. mkvmerge -o file.mkv file.avi Tyle, że taki plik jest odtwarzany równie źle jak oryginalny avi a nawet gorzej. Wygląda na to, że sama zmiana kontenera nie wystarczy. Bez rekompresji się chyba nie obejdzie :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fargot Opublikowano 30 Marca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2013 Po konwersji w Avidemux działa bez problemu, jeśli kodek w pliku AVI jest Xvid lub Divx. Nie działały jedynie jakieś kodeki MS MPEG4. Takie filmy musiałem przekonwertować na inny kodek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi