kusiu Opublikowano 5 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2013 Witam, modernizuje jeden z pc.. Chodzi o procka, pamięci i płytę: Procesor INTEL Pentium G3420 3.2GHz/3MB LGA1150 BOX Kingston HyperX 4 GB DDR3 1600MHz CL9 i proszę was o wybór płyty z empiku, gdyż mam tam rabat płyta do 270zł max http://www.empik.com/elektronika/podzespoly/plyty-glowne,3607030702,s?q=1150&qtype=basicForm&sort=priceAsc Jeśli ma ktoś jakiś lepszy pomysł w kwocie 470 zł max 500 proszę się podzielić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Witam, modernizuje jeden z pc.. Chodzi o procka, pamięci i płytę: Procesor INTEL Pentium G3420 3.2GHz/3MB LGA1150 BOX Kingston HyperX 4 GB DDR3 1600MHz CL9 i proszę was o wybór płyty z empiku, gdyż mam tam rabat płyta do 270zł max http://www.empik.com/elektronika/podzespoly/plyty-glowne,3607030702,s?q=1150&qtype=basicForm&sort=priceAsc Jeśli ma ktoś jakiś lepszy pomysł w kwocie 470 zł max 500 proszę się podzielić :) Do tego procesora (o ile nie planujesz kiedyś go wymieniać n-krotnie droższy i podkręcać go) spokojnie wystarczy... płyta która kosztuje coś w przedziale od "pod trzysta" do "pod czterysta" zł. Chyba, że masz jakieś specjalne wymagania. Coś takiego choćby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiu Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Witam, modernizuje jeden z pc.. Chodzi o procka, pamięci i płytę: Procesor INTEL Pentium G3420 3.2GHz/3MB LGA1150 BOX Kingston HyperX 4 GB DDR3 1600MHz CL9 i proszę was o wybór płyty z empiku, gdyż mam tam rabat płyta do 270zł max http://www.empik.com/elektronika/podzespoly/plyty-glowne,3607030702,s?q=1150&qtype=basicForm&sort=priceAsc Jeśli ma ktoś jakiś lepszy pomysł w kwocie 470 zł max 500 proszę się podzielić :) Do tego procesora (o ile nie planujesz kiedyś go wymieniać n-krotnie droższy i podkręcać go) spokojnie wystarczy... płyta która kosztuje coś w przedziale od "pod trzysta" do "pod czterysta" zł. Chyba, że masz jakieś specjalne wymagania. Coś takiego choćby. Coś tańszego w do 270 zł mam na myśli tą: http://www.empik.com/gigabyte-ga-b85m-hd3-intel-b85-lga-1150-pcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-gigabyte,p1083916110,elektronika-p karte z PCI-E 3.0 obsłuży spokojnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 @kusiu Chcesz dobrze czy tanio? NIe da się dobrze i tanio - to już nie te czasy. Jak chcesz tanio to kup cokolwiek. W tej niszu co kupisz będzie tak samo działać. Nie licz już również, że za rok czy dwa rozszerzsz mozliwości - wymienisz i tak wszystko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Coś tańszego w do 270 zł mam na myśli tą: http://www.empik.com/gigabyte-ga-b85m-hd3-intel-b85-lga-1150-pcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-gigabyte,p1083916110,elektronika-p karte z PCI-E 3.0 obsłuży spokojnie? Tak, obsłuży, ale i tak mam dwie uwagi: 1) nie przepadam za Gigabyte i MSI, wolę AsRock i ASUS. 2) B85 jest nieco ograniczone w stosunku do H87, aczkolwiek też "może być" do maszyny budżetowej. jak bym wybierał dla siebie, to bym wybierał np. z tych: http://www.empik.com/asrock-b85m-pro4-intel-b85-lga-1150-2xpcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-crossfire-matx-asrock,p1083797029,elektronika-p http://www.empik.com/asus-b85m-g-intel-b85-lga-1150-pcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-asus,p1083915078,elektronika-p Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Doczekałem czasów kiedy ktoś odradza płytę Gigabyte, czego się nawet nie czepiam, ale poleca płytę główną Asrock ;) Z tego co widzę, to głównym ograniczeniem B85 jest brak RAIDa? To ograniczenie chipsetu a nie tych płyt? Główne różnice jakie widać pomiędzy tymi płytami to obecność slotów PCI (Asrock) albo tylko PCI-E (pozostałe). To już musisz sam ustalić czy i które są Ci potrzebne. A co do rozszerzania... Wieloletnie doświadczenie udowoniło mi, że zakładać tego nie wolno, ale coś tam z czasem da się rozszerzyć. Tylko, że raczej w bliższej niż dalszej przyszłości, bo czym później, tym trudniej coś na wymianę kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 GigaByte nie nawidzę ale równie mocno jak AsRock. Fajne budżetówki ale co do wydajności i ewentualnych problemów z kompatybilnościami (szczególnie na SISach) pisać nie będę - z tego można doktorat zrobić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Doczekałem czasów kiedy ktoś odradza płytę Gigabyte, czego się nawet nie czepiam, ale poleca płytę główną Asrock ;) Z tego co widzę, to głównym ograniczeniem B85 jest brak RAIDa? To ograniczenie chipsetu a nie tych płyt? Główne różnice jakie widać pomiędzy tymi płytami to obecność slotów PCI (Asrock) albo tylko PCI-E (pozostałe). To już musisz sam ustalić czy i które są Ci potrzebne. A co do rozszerzania... Wieloletnie doświadczenie udowoniło mi, że zakładać tego nie wolno, ale coś tam z czasem da się rozszerzyć. Tylko, że raczej w bliższej niż dalszej przyszłości, bo czym później, tym trudniej coś na wymianę kupić. @tux: masz rację, ale z historycznej perspektywy to, o czym piszesz (nie intelowskie chipsety), to prehistoria, a z AsRocka wyrósł całkiem przyzwoity producent. @mickey, doszło do tego, że AsRock potrafi być lepiej wykonany, zaprojektowany i tańszy od Asusa... takie czasy, i wiem co masz na myśli, sam pamiętam "starego" AsRocka, sprzed 5-7 lat... brr. różnic jest trochę więcej, ładne zestawienie (po angielsku) jest tutaj. B85 ma 6 portów SATA, ale tylko 4 z nich są SATA III, H87 ma 6 portów SATA, wszystkie 6 SATA III B85 ma 12 portów USB, z czego 4 USB 3.0 H87 ma 14 portów USB, z czego 6 USB 3.0 plus różnice na poziomie obsługiwanych funkcji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiu Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 @kusiu Nie licz już również, że za rok czy dwa rozszerzsz mozliwości - wymienisz i tak wszystko. kupując tą płytę: http://www.empik.com/asus-b85m-g-intel-b85-lga-1150-pcx-vga-dzw-glan-sata3-usb3-ddr3-matx-asus,p1083915078,elektronika-p i dobierając z czasem jakiegoś lepszego procka czy grafe będzie klapa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 6 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Z kartą graficzną nie powinno być problemu w okresie powiedzmy 3-4 lat. BTW: Tą kartę graficzną, od której się zaczęło, gdzieś sprawdziłeś i na pewno działa? To co miałeś teraz to raczej ewidentnie wina chipsetu, ale dobrze by było się upewnić. 99,9% to ciągle nie 100%. Na wymianę procka masz tak około 1,5 roku. Potem spodziewaj się nowej podstawki albo nawet procesorów z tą samą podstawką ale nie obsługiwanych przez BIOS. I nie kup przypadkiem od razu 4 kości pamięci i zostaw sobie 2 wolne gniazda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiu Opublikowano 6 Listopada 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Listopada 2013 Z kartą graficzną nie powinno być problemu w okresie powiedzmy 3-4 lat. BTW: Tą kartę graficzną, od której się zaczęło, gdzieś sprawdziłeś i na pewno działa? To co miałeś teraz to raczej ewidentnie wina chipsetu, ale dobrze by było się upewnić. 99,9% to ciągle nie 100%. Na wymianę procka masz tak około 1,5 roku. Potem spodziewaj się nowej podstawki albo nawet procesorów z tą samą podstawką ale nie obsługiwanych przez BIOS. I nie kup przypadkiem od razu 4 kości pamięci i zostaw sobie 2 wolne gniazda... Grafikę oddałem i obecnie ten stacjonarny jest na tych starych złomach.. I postanowiłem wymienić teraz właśnie, płytę, procka i pamięci a grafikę kiedyś - służy PC tylko do neta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi