Krzysiek_Gdansk Opublikowano 2 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 Zegarek uparcie cofa się o 3 minuty. Po restarcie tunera pokazuje poprawny czas a za jakąś godzinkę już 3 minuty źle. Robi tak od ok miesiąca. Tuner zaktualizowany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_Gdansk Opublikowano 2 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 OK poradziłem sobie. W /etc/default/ntpdate zmieniłem serwer na pl.pool.ntp.org Póki co działa. Czemu defaultowo nie bierze czasu z transpondera? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 2 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2021 Czas z transpondera jest jeszcze gorszy niż czas z NTP. Enigma2 co zmiana kanału pobiera czas z danego transpondera. Tam różnice w czasie dochodzą do nawet kilku godzin. NTP nie powinien działać źle a serwery NTP, które są ustawione standardowo powinny działać OK. Jednak mogą zdarzać się specyficzne przypadki w sieciach małych oraz takich jak Orange gdzie czasowo są kłopoty z NTP. Czasem dochodzi nawet do sytuacji gdzie trasa do konkretnych hostów jest przerwana lub tak zagmatwana, że powoduje kłopty. Wtedy niestety trzeba zmienić serwer. Ja u siebie mam ustawione na serwerze NTP adresy: 94.154.96.7 46.175.224.7 Natomiast każde urządzenie w sieci pobiera czas z mojego serwera lokalnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek_Gdansk Opublikowano 4 Listopada 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2021 Dzięki za odpowiedź. Niestety opisana zmiana na pl.pool.ntp.org nie pomogła na długo. Zmieniłem ntp na Głównego Urzędu Miar i działa poprawnie! NTPSERVERS="194.146.251.100" NTPSERVERS="194.146.251.101" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
m2teusz Opublikowano 5 Listopada 2021 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2021 (edytowane) W dniu 4.11.2021 o 14:20, Krzysiek_Gdansk napisał: Dzięki za odpowiedź. Niestety opisana zmiana na pl.pool.ntp.org nie pomogła na długo. a próbowałeś tego To use this specific pool zone, add the following to your ntp.conf file: server 0.pl.pool.ntp.org server 1.pl.pool.ntp.org server 2.pl.pool.ntp.org server 3.pl.pool.ntp.org Edytowane 5 Listopada 2021 przez m2teusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi