userned Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Witajcie. Nigdzie nie mogę znaleźć na forum jakiej kolwiek porady co do inicjalizacji dysku. Otóż nabyłem dekoder "pace" w którym jest dysk 500gb WD. Zainstalowałem graterlie i skonfigurowałem pod oglądanie telewizji. Chciałbym użyć dysku. Na ekranie telewizora wyskakuje komunikat "Brak - nie znaleziono HDD lub dysk nie jest zainicjowany!" w putty odmontowałem dysk twardy umount /dev/sda wszedłem w fdisk /dev/sda wykonałem create gpt partition table g następnie sformatowałem na ext4 z utworzeniem records poleceniem mkfs.ext4 -L "records" /dev/sda Po wykonaniu tej operacji po naciśnięciu nagrywania dalej brak dysku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 No to już blisko sukcesu. Plik fstab w etc poprawiony? #LABEL=records /media/hdd auto defaults,noatime,nodiratime 1 1 Usuwamy oczywiście # Po wszystkim oczywiście restart. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Cytat mkfs.ext4 -L "records" /dev/sda Dlaczego ja tam nie widzę numeru partycji? Czyżby jej nie było? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 Ups przegapiłem? ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 9 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2021 @myszka20 Tu chodzi o osobę, która zadała pytanie. Stworzył nową tablice partycji ale nie stworzył w niej konkretnej partycji. Następnie sformatował tablicę partycji i...i nie działa co jest logiczne. Osoba powinna stworzyć tablicę partycji, w niej partycję i dopiero tę partycję sformatować i zamontować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 I to właśnie mi umknęło. Nie wiem czemu ale założyłem, że zakładanie partycji i formatowanie zostało wykonane poprawnie :). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 (edytowane) Polecenie fdisk -l zwraca dysk podpisany /dev/sda Edytowane 10 Marca 2021 przez userned Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Oj pokaż co pokazuje fdisk z opcją p. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 (edytowane) na pewno z opcją "p" ? Czy nie zaszła pomyłka? Edytowane 10 Marca 2021 przez userned Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tata61 Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Witam fdisk -l 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Ja tutaj widzę brak założonej partycji. Z tego co zauważyłem to mamy tutaj wątek o SH4 a ty chcesz tablicę partycji GPT. To się nie uda, a przynajmniej nie tak łatwo. SH4 natywne nie ma wsparcia dla GPT i było to dorabiane "na kolanie" Co zatem możesz zrobić.... Najprościej wykonaj to: cfdisk -z /dev/sda na pytanie o tablicę partycji wybierz DOS utwórz jedną lub więcej partycji zapis całość wyjdź mkfs.ext4 -L "records" /dev/sdaX (za X wstaw numer numer partycji (tej większej jak są dwie)) w pliku /etc/fstab dodaj (popraw) linię od LABEL=records tak aby nie miała # na początku mount /hdd Powinno być OK ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 (edytowane) No więc w celu poprawienia linijki w pliku fstab postanowiłem połaczyć się klientem winscp z dekoderem. W graterlia jest możliwość połączenia się? Czy trzeba generować prywatny klucz? #POPRAWKA aby połączyć się z dekoderem w celu przeglądania plików należy to robić przez protokół "FTP" Edytowane 10 Marca 2021 przez userned Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Na SH4 z tego co pamiętam działa SFTP ale dopiero po instalacji serwera OpenSSH zamiast dropbear. Czasy SH4 to dawne czasy więc mogę mieć małe zaniki pamięci co do faktów ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Ok, wykonałem całą instrukcję, usunąłem "#" przed linijką LABEl dochodze do ostatniego etapu mount /hdd i coś idzie nie tak Tuner zwraca dalej błąd "nie znaleziono HDD" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Czy masz katalog /hdd w strukturze plików "root"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 no tak, jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Czy ja widzę dobrze, że edytowałeś plik /etc/fstab zwykłym notatnikiem? Proszę, abyś się zalogował do terminala na tunerze i sprawdził co tak naprawdę jest w pliku /etc/fstab (znak końca linii). Do poruszania się po systemie plików polecam MC (opkg update && opkg install mc) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Tutaj też jest w porządku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Spróbuj zamontować z palca na próbę.... mount /dev/sda1 /hdd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 co podaje ls -al Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 10 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 (edytowane) ls -al w głównym folderze /root ls -al w folderze /hdd Edytowane 10 Marca 2021 przez userned Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2021 mount (spacja) /dev/sda1 (spacja) /hdd ls (pacja) -al (spacja ) / Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Czy na 100% sformatowałeś partycję? Mi to wygląda na niesformatowaną partycję dysku. Polecenie: mkfs.ext4 (spacja) -L (spacja) "records" (spacja) /dev/sda1 EDIT tux: Jeżeli wydasz polecenie to wklej to co ono zwróci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 11 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 (edytowane) no i zrobione. Dziękuję serdecznie. Należy się dobra flaszka ? No ale dziwne, ponieważ poprzednio formatowanie też szło tak samo. Edytowane 11 Marca 2021 przez userned Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2021 Gdzieś był błąd. Ale gdzie? Pewnie teraz do tego nie dojdziemy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 31 Marca 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 Pytanie odnośnie użytkowania takiego dysku. Czy można zamontować ssd i w takim sam sposób go spartycjonować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 31 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 31 Marca 2021 SSD działa jak HDD. Pytanie, czy warto pakować SSD do nBoxa ? ale na to pytanie to już sam musisz sobie odpowiedzieć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2021 Podłaczony dysk do pace działa cały czas. Czy można go uśpić aby ciągle nie pracował nawet wtedy gdy go się nie używa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi