Jump to content

Trzask w głośnikach

Guest dress

Recommended Posts

Mam ESI-88 połączony ze wzmacniaczem, w tej konfiguracji przy przełączaniu kanałów słychać trzask w głośnikach, jeden przy wyjściu z kanału i jeden przy wejściu do nowego, w nboxie nic takiego nie było, w esi gratelia 1.03, w nboxie freebox mod by tux 8.3, jakieś pomysły ?

całkiem zwyczajnie, wyjście dekodera audio do wejścia wzmacniacza, dekoder z tv hdmi, zauważyłem coś ciekawego, tuner ściszony do zera, zmieniam głośność o jedną kreskę, pojedyńcze kliknięcie pilotem, pik w kolumnach, zmieniam kanały, pikanie w kolumnach podczas zmian tak jak to opisywałem, jak jest ściszone do zera i zmieniam kanały pikania nie ma, czyli głośność:

0->1 piknięcie

1->0 piknięcie

1->2... i wyżej piknięcia nie ma

dowolna zmiana kanałów - piknięcie

• 2 weeks later...

Ta pewnie wiele do wątku nie wniesie, ale i tak napiszę :)

To już drugi przypadek, że wyjście cyfrowe inaczej działa w ESI a inaczej w ADB. U mnie akurat problem jest z HDMI - nieszczęsne CEC, które działało kiedy pod TV podłączony był 5800SX a po zmianie na ESI przestało - oprogramowanie to samo. U kolegi, który zaczął post inaczej wygląda współpraca z amplitunerem przez wyjście optyczne. Ponieważ na poziomie sterowników pojęcie o działaniu tunerów mam właściwie zerowe, to mogę sobie tylko pogdybać: albo jest to kwestia konfiguracji samego procesora (rejestrów) albo ma to jakiś związek z zegarem taktującym całe ustrojstwo? Zakładam, że obsługą HDMI oraz SPDIF zajmuje się procesor główny, bo jeżeli nie, to pewnie Sagem i ADB zainstalowali inne kości do obsługi wyjść cyfrowych.

Wyjście cyfrowe jest podobne. W obu przypadkach mam "tyk" przy zmianie kanałów na wyjściu cyfrowym. Po HDMI tego nie ma, ale wyjściem cyfrowym zajmuje się TV. Tutaj chodzi w skrócie o to, że Box zmieniając rodzaj ścieżki audio musi zresetować wyjście, by odbiornik wiedział, że teraz zamiast np. AC3 ma Mpeg. Jak ten sygnał odbiera TV i potem przekazuje dalej (u mnie na DAC), to już na samym DAC nie mam przerwy. Czy da się w Boxach to w jakiś sposób obejść? Wątpię. Taka ich konstrukcja.

Edit: Poprawione błędy (braki liter w poniektórych słowach).

• 5 months later...

Witam,

od 2 tygodni używam ESI podłączonego po HDMI do TV Samsung i też zauważyłem charakterystyczne pyknięcie w głośnikach TV podczas zmiany kanałów , z tym że nie występowało ono zawsze, a jedynie w przypadku kilkukrotnej szybkiej (jeden po drugim) zmianie kanałów (pewnie jest to związane ze zmianą dekodowania o czym pisał Tux). "Pyknięcie" pojawiało się nawet gdy dźwięk w tunerze był wyciszony oraz czasami podczas przechodzenia w stan standby.

Z początku myślałem ,że są to jakieś przebicia.

Mnie pomogło włączenie w menu telewizora funkcji "Głośność automatyczna" - automatyczne dostrojenie poziomu głośności TV przy zmianie kanałów.

Wystarczy aby głośność w boxsie była powyżej 50% wtedy trzasku nie ma, lub jest mniej dra żliwy dla ucha, najlepiej mieć zgłośnione prawie na maximum

• 4 months later...

Witam.

U mnie natomiast ESI88 na pokładzie OpenPli 8.4 podłączony do TV przez HDMI dodatkowo dźwięk podłączony do wzmacniacza i przez wzmacniacz słychać delikatne piszczenie, jak dźwięk jest nadawany to piszczenie jest niesłyszalne, ale mocno drażni gdy nie jest nadawany np. na kanale muzycznym między utworami. Sprawdzałem na G2 odpalonym z pena i efekt występuje tak samo. Wnioskuję więc że może to być wina sprzętu.

Czy ESI88 tak mają czy to tylko u mnie ?

Dodam tylko że na Nboxie na tej samej instalacji AV tego nie było.

• 5 months later...

Mam identyczną konfigurację jak kolega dress (tylko tuner UHD-088): wzmacniacz podłączony do wyjść analogowych. Trzaski mocno drażnią szczególnie jak regulujemy głośność tylko na tunerze i wzmacniacz jest ustawiony na ok. 1/2). Identycznie było jak miałem wgrane "pli 8.6". Czy mogę jakoś pomóc to zdiagnozować.

@marek1975 ustaw wentylator na max i zobacz czy pisk zniknie.

Zakładam, że TV podłączony po HDMI. Możesz sprawdzić poniższe?

- włącz w tunerze mute

- przełącz kanał

- poczekaj sekundę

- wyłącz mute.

Po przełączeniu nie da się zrobić unmute odpowiednim klawiszem, ale nie ma trzasku (unmute zrobiłem volume up). Z obserwacji, to trzask pojawia się tuż przed przełaczeniem kanału jeszcze na kanale oglądanym i potem drugi raz tuż przed pojawieniem się obrazu.

Dzięki za test. Muszę się zastanowić, jak zgrabnie zrobić MUTE, bo UNMUTE to banał. :)

Pytanie dodatkowe: Zakładam, że regulujesz głośność we wzmacniaczu?