Gość dress Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Mam ESI-88 połączony ze wzmacniaczem, w tej konfiguracji przy przełączaniu kanałów słychać trzask w głośnikach, jeden przy wyjściu z kanału i jeden przy wejściu do nowego, w nboxie nic takiego nie było, w esi gratelia 1.03, w nboxie freebox mod by tux 8.3, jakieś pomysły ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Włącz AC3 downmix oraz zmień wyjście z SPDIF na PCM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dress Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 niestety nie pomogło, ciągle jest to 'pyknięcie' w głośnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2013 Zerknij czy Amplituner nie przełącza wtedy standardu dźwięku. Jak tak to ustaw ten co nie powoduje tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dress Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 to wzmacniacz NAD C320BEE, nie posiada takich ustawień Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Jak dokladnie wygląda cale połączenie sprzętów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dress Opublikowano 13 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 13 Sierpnia 2013 całkiem zwyczajnie, wyjście dekodera audio do wejścia wzmacniacza, dekoder z tv hdmi, zauważyłem coś ciekawego, tuner ściszony do zera, zmieniam głośność o jedną kreskę, pojedyńcze kliknięcie pilotem, pik w kolumnach, zmieniam kanały, pikanie w kolumnach podczas zmian tak jak to opisywałem, jak jest ściszone do zera i zmieniam kanały pikania nie ma, czyli głośność: 0->1 piknięcie 1->0 piknięcie 1->2... i wyżej piknięcia nie ma dowolna zmiana kanałów - piknięcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Ta pewnie wiele do wątku nie wniesie, ale i tak napiszę :) To już drugi przypadek, że wyjście cyfrowe inaczej działa w ESI a inaczej w ADB. U mnie akurat problem jest z HDMI - nieszczęsne CEC, które działało kiedy pod TV podłączony był 5800SX a po zmianie na ESI przestało - oprogramowanie to samo. U kolegi, który zaczął post inaczej wygląda współpraca z amplitunerem przez wyjście optyczne. Ponieważ na poziomie sterowników pojęcie o działaniu tunerów mam właściwie zerowe, to mogę sobie tylko pogdybać: albo jest to kwestia konfiguracji samego procesora (rejestrów) albo ma to jakiś związek z zegarem taktującym całe ustrojstwo? Zakładam, że obsługą HDMI oraz SPDIF zajmuje się procesor główny, bo jeżeli nie, to pewnie Sagem i ADB zainstalowali inne kości do obsługi wyjść cyfrowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2013 Wyjście cyfrowe jest podobne. W obu przypadkach mam "tyk" przy zmianie kanałów na wyjściu cyfrowym. Po HDMI tego nie ma, ale wyjściem cyfrowym zajmuje się TV. Tutaj chodzi w skrócie o to, że Box zmieniając rodzaj ścieżki audio musi zresetować wyjście, by odbiornik wiedział, że teraz zamiast np. AC3 ma Mpeg. Jak ten sygnał odbiera TV i potem przekazuje dalej (u mnie na DAC), to już na samym DAC nie mam przerwy. Czy da się w Boxach to w jakiś sposób obejść? Wątpię. Taka ich konstrukcja. Edit: Poprawione błędy (braki liter w poniektórych słowach). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 20 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2014 Witam, od 2 tygodni używam ESI podłączonego po HDMI do TV Samsung i też zauważyłem charakterystyczne pyknięcie w głośnikach TV podczas zmiany kanałów , z tym że nie występowało ono zawsze, a jedynie w przypadku kilkukrotnej szybkiej (jeden po drugim) zmianie kanałów (pewnie jest to związane ze zmianą dekodowania o czym pisał Tux). "Pyknięcie" pojawiało się nawet gdy dźwięk w tunerze był wyciszony oraz czasami podczas przechodzenia w stan standby. Z początku myślałem ,że są to jakieś przebicia. Mnie pomogło włączenie w menu telewizora funkcji "Głośność automatyczna" - automatyczne dostrojenie poziomu głośności TV przy zmianie kanałów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bychol Opublikowano 24 Lutego 2014 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2014 Wystarczy aby głośność w boxsie była powyżej 50% wtedy trzasku nie ma, lub jest mniej dra żliwy dla ucha, najlepiej mieć zgłośnione prawie na maximum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek1975 Opublikowano 21 Lipca 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Lipca 2014 Witam. U mnie natomiast ESI88 na pokładzie OpenPli 8.4 podłączony do TV przez HDMI dodatkowo dźwięk podłączony do wzmacniacza i przez wzmacniacz słychać delikatne piszczenie, jak dźwięk jest nadawany to piszczenie jest niesłyszalne, ale mocno drażni gdy nie jest nadawany np. na kanale muzycznym między utworami. Sprawdzałem na G2 odpalonym z pena i efekt występuje tak samo. Wnioskuję więc że może to być wina sprzętu. Czy ESI88 tak mają czy to tylko u mnie ? Dodam tylko że na Nboxie na tej samej instalacji AV tego nie było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krempla Opublikowano 12 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Stycznia 2015 To szemranie jest również u mnie, niestety coś jest niedopracowane w samej strukturze tunera. W ADB nie ma tego "efektu" pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eneen Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Mam identyczną konfigurację jak kolega dress (tylko tuner UHD-088): wzmacniacz podłączony do wyjść analogowych. Trzaski mocno drażnią szczególnie jak regulujemy głośność tylko na tunerze i wzmacniacz jest ustawiony na ok. 1/2). Identycznie było jak miałem wgrane "pli 8.6". Czy mogę jakoś pomóc to zdiagnozować. @marek1975 ustaw wentylator na max i zobacz czy pisk zniknie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Zakładam, że TV podłączony po HDMI. Możesz sprawdzić poniższe? - włącz w tunerze mute - przełącz kanał - poczekaj sekundę - wyłącz mute. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eneen Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Po przełączeniu nie da się zrobić unmute odpowiednim klawiszem, ale nie ma trzasku (unmute zrobiłem volume up). Z obserwacji, to trzask pojawia się tuż przed przełaczeniem kanału jeszcze na kanale oglądanym i potem drugi raz tuż przed pojawieniem się obrazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Dzięki za test. Muszę się zastanowić, jak zgrabnie zrobić MUTE, bo UNMUTE to banał. :) Pytanie dodatkowe: Zakładam, że regulujesz głośność we wzmacniaczu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eneen Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Reguluję głośnośc z pilota tunera, wzmacniacz jest ustawiony na 1/3, co wystarcza do większości audycji. W ten sposób używam tylko 1 pilota, bo cec włącza tv. Od samego mute słychać takie głuche stuknięcie, tylko cichsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 Możesz spróbować wtyczki SimpleVolumeAdjustment(SVA w test). Ma wyciszanie przed przełączeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość sanchopan Opublikowano 17 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 17 Stycznia 2015 Na chinchach audio dalej trzeszczy - przy MUTE na SVA. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eneen Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Używam gałęzi release, bardzo bym prosił o sugestię jak ściągnąć samą paczkę sva z test. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 19 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2015 Obecna wersja SVA wymaga nowej OpenPLi a ona jest w TEST. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi