Jump to content

Poprawka sterownika do obsługi kart Cameleon pod 1813

jojo

Recommended Posts

Właściciele stary kart cyfra+ (cameleon) zapewne zauważyli brak kanałów H2, TVN Fabuła, Polsat Play, TNT. Ma to związek z przechodzeniem operatora na system Nagravision (caid:1813).

Oczywiście kartę przy pomocy odpowiednich danych i zmodowanego oscama, można odpalić w nowym systemie, jednak na nboxie jest problem, bo wbudowany czytnik nie chce tej karty obsługiwać.
Temat jest dobrze znany do dekoderów typu Octagon SF8008 czy Zgemma H9S, producenci wydali aktualizacje sterowników i wbudowany czytnik, zaczął poprawnie obsługiwać camele w 1813.

Niestety w nboxach na dzień dzisiejszy jedna opcja to obejście problemu i użycie czytnika zewnętrznego typu Phoenix.

Czy pomimo przejścia wydań SH4 w LTS, była by szansa na poprawienie tego sterownika w nboxie? tak aby dekoder mógł obsługiwać te karty bez potrzeby dokładania dodatkowych czytników.

Z tego co wiem problem powoduje zmiana baud rate (podczas inicjalizacji karty) z 9600 na 115200.

Ze swojej strony mogę zaproponować i udostępnić (zdalnie) dekoder nbox + karte cameleon do testowania.

Dzięki za ten wpis. Nakierował mnie na rozwiązanie. Waham się jeszcze czy dokupić czytnik czy przesiąść się na Zgemma H9.2S - to chyba najtańszy sprzęt o funkcjonalności nBox'a. Ktoś ma jakieś sukcesy z użyciem czytnika zewnętrznego typu Phoenix?

• Like 1

• 3 weeks later...
  • 11 months later...