Jump to content

Audio po WIFI

Guest tomsel

Recommended Posts

Guest tomsel

Witam.

zwracam się z prośbą o pomoc. Co należy zakupić (najlepiej i najtaniej) by przesłać bezprzewodowo dźwięk z komputera lub smartfona (ewentualnie obraz) do wzmacniacza audio lub telewizora).

widziałem na alledrogo nanoandroidy ale są dość drogie, i posiadam stary wzmacniacz audio (yamaha) który ma tylko wejście analogowe.

Proszę o pomoc w wyborze

Jak Audio, i jak koniecznie bezprzewodowo to o jakości można zapomnieć za rozsądną cenę. Jak wystarczy nam jakość na poziomie MP3 to poszukaj jakiegoś odbiornika Bluetooth-Audio. Przez telefon widoczny będzie jak zestaw słuchawkowy. Podobnie można zrobić z komputerem - podpiąć mu nadajnik BT-Audio.

Wszystko zależy od tego jak realizowana jest transmisja. WiFi daje pasmo na tyle duże, że da się przesłać dobrej jakości Audio. Jednak strumieniowanie PCM nie jest łatwe. Dlatego zdecydowana większość producentów używa kompresji MP3/ACC/ACC+/Ogg. Te stratne formaty przygotowano już do strumieniowania.

Te transmiotery hdmi co widzialem to na 2,4 GHz łaziły ale HDMI wprost tranzmitowały i odbierały . Zero jakiegoś przetwarzania.

Ja pisałem o samym Audo. Przy HDMI transmitują to, co na wyjściu HDMI. Podejrzewam jednak, że nie jest to WiFi. Na paśmie WiFi nie poleci bez kolizji zdekompresowany strumień powyżej 150Mbp/s (Video). Audio to pikuś :) Video po HDMI leci niekompresowane. Audio leci PCM (bez kompresji) albo z kompresją taką, jaka jest w strumieniu - np. AC3.

Poprawiono błędy (literówki).

To latało tylko w paśmie wifi ale nie ma nic wspolnego z samym wifi. Uzywając hdmi nożna przeciez kozystac tylko z audio

To latało tylko w paśmie wifi ale nie ma nic wspolnego z samym wifi.

Dodam od siebie, że w skrajnych przypadkach (z czym się sam dwukrotnie spotkałem) taki bezprzewodowy "transmiter" HDMI potrafi zablokować / uniemożliwić łączność WiFi w promieniu ~100m.

Wyobrażam sobie.

Widziałem właśnie jak lapek byl podpiety bezprzewodowo do amplitunera a tenże dalej do projektora. Wszystko po HDMI w full hd

Używali tego w sali konferencyjnej

Śmigało w 100% zgodnie z założeniem