mars28 Opublikowano 3 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Lipca 2020 Miałem do niedawna dysk twardy podpięty po USB bezpośrednio do dekodera Zgemma H2S, jednak po zakupie NAS postanowiłem wykorzystać do zapisu nagrań z dekodera właśnie NAS i całkowicie zrezygnować z dysku na USB. Nagrywanie na NAS i odtwarzanie z NAS działa mi bez problemu, nie działa TimeShift, ale z tym się już pogodziłem. Jednak mam mały problem, mianowicie dekoder ciągle coś tam sobie "mieli" na dysku w NAS, ciągle słychać delikatne chrobotanie dysku i kontrolka od LAN miga jak szalona, zarówno na dekoderze, jak i na obudowie NAS. W dzień to nie przeszkadza, w nocy generalnie też nie, w każdym razie nie aż tak, żeby nie dało się usnąć, ale jednak to słychać trochę. Bardziej chodzi mi o żywotność dysku, bo ciągły zapis albo odczyt 24/7 z dysku pewnie nie pozostaje obojętny dla dysku. Jestem na 100% pewny, że to działanie powoduje dekoder, bo wystarczy, że wypnę kabel LAN z dekodera i NAS się uspokaja. Jak sprawdzić, co w systemie Graterlia powoduje tą ciągłą pracę dysku w NAS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Dziwne, że nie działa Ci timeshift ... w sumie jak masz dysk po NFS, to lokalnie jest to po prostu kolejna lokalizacja i powinno działać. A co do samego pytania: Zakładam, że trybu debug nie włączyłeś i nie logujesz na dysk, to w takiej sytuacji zwykle budzenie dysku powoduje zapis epg.dat. Mam w /etc/enigma2/settings: config.misc.epgcache_filename=/media/data/epg.dat config.misc.epgcache_filename=/media/data/epg.dat Ale nie pytaj mnie jak to ustawiłem. Pewnie przez edycję pliku przy wyłączonym GUI. Ale może da się z pilota... Jeżeli nie trafiłem to nie wiem. Może lsof pomoże zlokalizować winnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 13 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Lipca 2020 Śieżkę dla pliku epg.dat można ustawić w ustawieniach EPG już od dłuższego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi