Gość tuspam Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Mam problem z miejscem w nboxie, pousuwałem wszystko co mogłem i wciąż mam problem np. z aktualizacją iptv player-a, problem polega na tym, że przy próbie aktualizacji iptvplayer chce pobrać nową wersję do tmp, a następnie z niego zainstalować - wówczas zaczyna brakować miejsca i jest zonk, pomijając fakt że wielkosc tmp może być ograniczona. Próbowałem zrobić tak: utworzyłem na hdd podmontowanego do nboxa folder tmp i chciałem zrobić z niego symlinka w tunerze zmiast folderu, niestety nie da się (może się da, ale ja nie wiem jak). Proszę jeśli ktos wie, jak przenieść folder tmp na hdd to prosze o opis. PS. Oczywiście zaktualizować iptvplayera mogę w tradycyjny sposób po wcześniejszym pobraniu i następnie zainstalować, ale nie o to mi chodzi. Dużo miejsca w tmp na pewno mi się przyda jeszcze do innych celów. Dzięki Proszę Cię, nie rób mi tyle roboty przy innych swoich postach i używaj znaków polskich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Masz w /etc/sysconfig/system.conf linię tmptmp=off? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 I którą wersję softu masz :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tuspam Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Masz w /etc/sysconfig/system.conf linię tmptmp=off? Nie, mam teraz włączone ograniczenie tmptmp=128k, oczywiście jeśli je wyłączę wciąż będzie brakowało mi miejsca, więc potrzebowałbym zmianę lokalizacji tmp na /hdd/tmp Edit: Brak polskich znaków. Poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 no to jak chcesz rozpakowac w 128k archiwum mające dobrze ponad 1 MB? Daj off i bedzie automat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 @pppp :) Pod warunkiem, że ma wersję softu co łyknie zmienną off :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tuspam Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 no to jak chcesz rozpakowac w 128k archiwum mające dobrze ponad 1 MB? Daj off i bedzie automat Jak pisałem wyłączenie ograniczenia nie pomoże, bo wiem ile mam miejsca wolnego, już o tym pisałem w 1 poście. Potrzebna zmiana lokalizacji folderu. PS. wersja 8.2.1 Edit: Brak liter diakrytycznych. Poprawione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Masz dwa wyjścia: [*]zmienić soft na wyższy; [*]ręcznie przydzielić np. 4096k. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tuspam Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Masz dwa wyjścia: zmienić soft na wyższy; ręcznie przydzielić np. 4096k. 1 Za dużo ustawiania wszystkiego od nowa, a wszystko chodzi idealnie, więc po co zmieniać? Szkoda wolnej niedzieli. 2 Juz parę razy na to odp., ale każdy to olewa - nie mam tyle miejsca w tunerze to mogę nadać nawet 10 Gb i co mi to da? Pytanie brzmi, czy da się zmienić, jeśli tak, to proszę o instrukcję, takiej odpowiedzi oczekuję. Dziekuję Nie olewaj regulaminu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Jakby to napisać. Jak jest 128k jako zmienna to tylko tyle kilobajtów ma /tmp. Jak upd ma np. 2MB to się nie zmieści prawda? Dlatego np. w wyższym softcie tmp jest zmienne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tuspam Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Jakby to napisać. Jak jest 128k jako zmienna to tylko tyle kilobajtów ma /tmp. Jak upd ma np. 2MB to się nie zmieści prawda? Dlatego np. w wyższym softcie tmp jest zmienne. Boże, a co mi to da, jak mam 300k wolnego miejsca w tunerze? Spójrz ↑ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Masz 300kb wolnego w NAND? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tuspam Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Masz 300kb wolnego w NAND? No raczej nie na hdd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 To zacznij od przeniesienia systemu na Pendrive lub HDD. Przy 300kb wolnego w NAND to aż dziw, że jeszcze to działa :) Większość ma już wtedy czarny ekran. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tuspam Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Pytanie brzmi, czy da się zmienić lokalizacje tmp na hdd/tmp jeśli tak, to proszę o instrukcję, jeśli nie, to wystarczy słowo nie, takiej odpowiedzi oczekuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Ciężko się Ciebie czyta bez polskich znaków. zakomentować wpisy w rcS odpowiedzialne za montowanie /tmp do tmpfs; usunąć katalog /tmp zlinkować sybolicznie katalog na hdd do /tmp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tuspam Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Ciężko się Ciebie czyta bez polskich znaków. zakomentować wpisy w rcS odpowiedzialne za montowanie /tmp do tmpfs; usunąć katalog /tmp zlinkować sybolicznie katalog na hdd do /tmp # Montowanie tempfs /bin/mount -t tmpfs -o size=$tmptmp,mode=0755 none /hdd/tmp /bin/mount -t tmpfs -o size=$varrun,mode=0755 none /var/run /bin/mount -t tmpfs -o size=$varlog,mode=0755 none /var/log Czy tak bedzie poprawnie w rcS? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Linijki poprawne. Jednak nadal montujesz wirtualny system plików tmpfs o pojemności równej wartości zmiennej $tmptmp. Wcześniej montowany był do /tmp, a teraz do /hdd/tmp. Aplikacje dalej będą korzystać z /tmp. Reasumując: /hdd/tmp ma pojemność 128k; /tmp ma tyle wolnego, co NAND. Poprawione błędy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tuspam Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Linijki poprawne. Jednak nadal montujesz wirtualny system plików tmpfs o pojemności równej wartości zmiennej $tmptmp. Wcześniej montowany był do /tmp, a teraz do /hdd/tmp. Aplikacje dalej będą korzystać z /tmp. Reasumując: /hdd/tmp ma pojemność 128k; /tmp ma tyle wolnego, co NAND. Poprawione błędy. Czyli nic to nie da, jak wiec zrobic zeby aplikacje kozystaly z tmp na hdd oczywscie z $tmptmp=off? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Najpierw była propozycja taka: zmienić soft na wyższy; ręcznie przydzielić np. 4096k Niestety tmp ma być na HDD, choć nadal nie wiem czemu - tak więc dałem taką: zakomentować wpisy w rcS odpowiedzialne za montowanie /tmp do tmpfs; usunąć katalog /tmp zlinkować sybolicznie katalog na hdd do /tmp Jeżeli odpowiedź nie jest jasna to najpierw należy się podszkolić z Linuxa. Wybacz, ale przy 300kb wolnego w NAND to, czy /tmp będzie zamontowane tam, czy siam efekt będzie podobny. Nie piszę już o tym, że najwygodniejszy jest dynamiczny /tmp w RAM. Poza tym Kamelia o coś Cię prosiła, ja również. Wysłałem nawet do Ciebie PW w tej sprawie. Czy mógłbyś nie łamać regulaminu forum i uszanować forumowiczów? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tuspam Opublikowano 28 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2013 Nie mam polskiej czcionki w tablecie (ot taka klawa) wiec raczej nie da rady. Regulamin forum mówi, co w takiej sytuacji należy robić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi