tomiss Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Witam, Na początek wielki szacun dla twórców. Porównywałem wiele softu i żaden nie działał tak dobrze i stabilnie jak Graterlia. Teraz nareszcie jest i wersja na Uno4k SE i wiem że to dopiero wersja Beta, ale mam nadzieję że w krótkim czasie wszystko się dotrze. Na początek mam pytanie, jak dodać nowego użytkownika ? Na linuxie znam się tylko pobieżnie i znam tylko kilka poleceń, ale standardowe "adduser" nie działa. Druga sprawa, polecenia "init 4" także nie działa, po jego wpisaniu Enigma2 nadal pracuje, bez zatrzymywania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Kwietnia 2020 Dodanie użytkownika to polecenie "useradd". Co do init 4 to cóż....Czyżby chodziło o zatrzymanie E2? W GOS jest tak jak być powinno czyli musisz zatrzymać daemona a nie przejść na inny init. Aby zatrzymać E2 wystarczy w terminalu wpisać: "/etc/init.d/e2gui stop" Aby uruchomić E2 ponownie w terminalu wpisz: "/etc/init.d/e2gui start" 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 (edytowane) Tux dzięki za odpowiedź. Do niedawna "bawiłem" się moim starym Nboxem i tam juz w miarę poznałem co i jak działa, oraz jak wykonywać proste operacje. VU+ to trochę inna liga i znowu muszę poznawać pewne rzeczy od nowa. W związku z tym czy jest ktoś kto pomógłby rozwiązać temat pełnego backupu Graterli ? Próbowałem znaleźć co nieco w necie, ale może źle szukam. Chodzi o ręczne pod montowanie partycji z "Nand" i skopiowanie na HDD/Pen, tak jak to było możliwe w Nboxie. Porównywałem partycje graterli z Nboxa oraz VU+ i siłą rzeczy jest zdecydowanie inaczej. Czy w VU+ będzie podobnie ? Edytowane 8 Kwietnia 2020 przez tomiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 A nie prościej wpisać "sysbckp" i poczekać aż wykona się pełny backup? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 46 minut temu, tux napisał: A nie prościej wpisać "sysbckp" i poczekać aż wykona się pełny backup? Oczywiście że prościej i łatwiej, ale.. Moje kombinacje dotyczą, tego że próbuje także nauczyć się nowej platformy.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 17 minut temu, tomiss napisał: Oczywiście że prościej i łatwiej, ale.. Moje kombinacje dotyczą, tego że próbuje także nauczyć się nowej platformy.... I jeszcze jedno. Tutaj raczej nie odpalę tunera z Pena, więc jak w VU+ przywrócić backup zrobiony przez "sysbckp" ? Powstają dwa pliki, z opisu i zawartości widać że jeden to zrzut emmc drugi rootfs, ale co dalej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Porównaj to co masz z sysbckp ze wsadem z WWW. Szybko się zorientujesz o co chodzi ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 8 Kwietnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Kwietnia 2020 W tzw. międzyczasie zdążyłem to zrobić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 10 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Witam, Mam pytanie odnośnie działania klawisza EPG/INFO. Używając Graterli w Nbox po naciśnięciu tego przycisku pojawiał się pasek Info a po drugim naciśnięciu Opis Wydarzenia, trzeci raz wyłączał wszystko. Natomiast w VU+ po pierwszym naciśnięciu domyślnie pojawia się od razu opis wydarzenia. Drugie naciśnięcie nie powoduje nic. Ale zauważyłem, że przycisk EXIT działa jak INFO w Nbox. Czy to jest normalne, czy taki był zamysł ? Czy może zamienione jest mapowanie klawiszy dla tej funkcji. Jeżeli tak ma być, to czy istnieje możliwość spersonalizowania tych klawiszy ? Oczywiście próbowałem używać opcji MENU-USTAWIENIA-SYSTEM-GUI-PRZYCISKI PILOTA ale ustawienie ww. dwóch funkcji dla przycisku EPG/INFO powoduje wyświetlenie się najpierw małego menu z wyborem funkcji, co nie jest zbyt komfortowym rozwiązaniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2020 Trzeba odwrócić logikę myślenia. To w nBox było inaczej. Każdy inny tuner ma podobnie do Vu+. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 11 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 (edytowane) 20 godzin temu, tux napisał: Trzeba odwrócić logikę myślenia. To w nBox było inaczej. Każdy inny tuner ma podobnie do Vu+. Rozumiem ma to sens. Ale czy jest możliwość spersonalizowania ? Moja przyzwyczaiła się już do starego sterowania i chcę uniknąć "rozmów" ? Dodatkowo nie mogę znaleźć gdzie w VU+ ustawia się hdparm, mam zainstalowane oba pakiety (hdparm i sdparm), dysk nie usypia się, a katalog /etc/sysconfig/ nie istnieje. Czy plik hdparm.conf istnieje gdzieś w innym katalogu ? Edytowane 11 Lipca 2020 przez tomiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2020 Co do drugiej części - niedługo będzie poprawka na to. Nie będzie trzeba nic konfigurować ręcznie. Co do pierwszej części - masz pole do popisu. Musisz poprawić infobar i secondinfobar z E2 oraz odpowiednio skonfigurować klawisze. GOS dla MIPS/ARM jest zgodny z tym co tutaj oboiązujeczyli z taką "klawiszologią" jaka jest steraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam, Nie bardzo wiem kiedy przestało działać, czy po ostatniej aktualizacji , czy może wcześniej, ale nie działa wyszukiwanie kanałów. Po uruchomieniu automatycznego szukania od razu pojawia się okno jak w załączniku: Po uruchomieniu ręcznego brak jest możliwości zmiany satelity: Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez tomiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Jak i skąd masz wgraną listę kanałów? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Listę mam swoją. Używaną od lat i jak do tej pory działało na niej wszystko ? Wgrywam ją używając DreamBox Edit Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Jak wgrywasz listę to robisz restart GUI? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Pytanie dodatkowe - czy jest majstrowane przy plikach w /etc/tuxbox ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 (edytowane) myszka20: GUI nie restartuje, gdyż zmiany działają od razu po wgraniu z aplikacji. W logach po wysłaniu jest info: Wysyłam polecenie Przeładuj. Przeładowanie lamedb i bukietów użytkownika udane. Przeładowanie satellites.xml udane. Przeładowanie blacklist udane. Ale dla testu zrobiłem przed chwilą restart po przeładowaniu listy i o dziwo wyszukiwanie zadziałało. Trochę to ciekawe bo wczoraj restartowałem tuner, po restarcie nic nie zmieniałem w listach a mimo wszystko był błąd. Wygląda na to że trzeba robić restart i tyle. tux nic nie majstrowałem w: /etc/tuxbox ? Edytowane 12 Sierpnia 2020 przez tomiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Mam jeszcze jedno pytanie. Czy w pluginie Youtube działa wam wszędzie dźwięk ? U mnie np. gdy chce odtworzyć jakikolwiek teledysk brak jest dźwięku. Ale już np. w kabaretach czy trailerach wszystko jest ok. Czy to może wina braku jakiegoś kodeka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Z tego co ja pamiętam od zawsze potrzebny jest restart GUI po załadowaniu listy DreamBox Edit. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 (edytowane) Witam. wczoraj zaktualizowałem system , ale niestety po aktualizacji plugin OpenWebif przestał działać. Odinstalowanie i ponownie zainstalowanie nie pomaga. Po wejściu w menu wtyczek pokazuje się błąd jak w załączniku. Aktualizację robiłem z pilota. Edytowane 22 Sierpnia 2020 przez tomiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2020 Odinstaluj "python-hyperlink" i zainstaluj ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 9 godzin temu, tux napisał: Odinstaluj "python-hyperlink" i zainstaluj ponownie. Po wykonaniu ww czynności jest jeszcze gorzej gdyż GUI nie uruchamia się.Czy "python-hyperlink" trzeba zainstalować z dodatkowymi parametrami ? Próbowałem odinstalować i zainstalować dwa razy, ale bez rezultatu. Dodatkowo podczas pierwszej deinstalacji musiałem użyć opcji --force remove, a za drugim razem już nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 opkg remove --force-depends python-hyperlink opkg update opkg install python-hyperlink Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Godzinę temu, myszka20 napisał: opkg remove --force-depends python-hyperlink opkg update opkg install python-hyperlink I tak właśnie zrobiłem. Ale jak pisałem tylko za pierwszym razem system wymagał opcji --force Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 23 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2020 I kolejna ciekawostka. Przywróciłem system z backupu, zrobiłem update, ale tym razem z konsoli i wszystko działa. Jaka jest różnica pomiędzy update z pilota a z konsoli ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myszka20 Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Oj tam w międzyczasie powróciła wersja 19 python-hyperlink. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 24 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2020 56 minut temu, myszka20 napisał: Oj tam w międzyczasie powróciła wersja 19 python-hyperlink. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 27 Sierpnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 10.07.2020 o 10:30, tomiss napisał: Witam, Mam pytanie odnośnie działania klawisza EPG/INFO. Używając Graterli w Nbox po naciśnięciu tego przycisku pojawiał się pasek Info a po drugim naciśnięciu Opis Wydarzenia, trzeci raz wyłączał wszystko. Natomiast w VU+ po pierwszym naciśnięciu domyślnie pojawia się od razu opis wydarzenia. Drugie naciśnięcie nie powoduje nic. Ale zauważyłem, że przycisk EXIT działa jak INFO w Nbox. Czy to jest normalne, czy taki był zamysł ? Czy może zamienione jest mapowanie klawiszy dla tej funkcji. Jeżeli tak ma być, to czy istnieje możliwość spersonalizowania tych klawiszy ? Oczywiście próbowałem używać opcji MENU-USTAWIENIA-SYSTEM-GUI-PRZYCISKI PILOTA ale ustawienie ww. dwóch funkcji dla przycisku EPG/INFO powoduje wyświetlenie się najpierw małego menu z wyborem funkcji, co nie jest zbyt komfortowym rozwiązaniem. W dniu 10.07.2020 o 15:12, tux napisał: Trzeba odwrócić logikę myślenia. To w nBox było inaczej. Każdy inny tuner ma podobnie do Vu+. Witam, Chciałbym częściowo wrócić do tematu. Zrozumiałem nową logikę VU+ i przyzwyczailiśmy się do nowej klawiszologi. Skoro tak ma być to OK. Ale zauważyłem pewne niedoskonałości nowego systemu, np. podczas oglądania kanału z włączonym podglądem innego kanału w PiP. Wciśnięcie przycisku EXIT nie powoduje wyświetlenie paska INFO tylko wyłączenie podglądu PiP. Próbowałem zdefiniować klawisze w MENU ale bez rezultatu. Czy można jakoś to poprawić ? Edytowane 27 Sierpnia 2020 przez tomiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelk56 Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 (edytowane) Tak na szybko :) Instalacja OS'a i podczas info powitalnego brak możliwości odczytu ip dekodera z panelu. Instalacja enigma2-plugin-fastscan nie uruchamia pluginu tzn . brak Menu główne > Ustawienia > System > Tuner > Wyszukiwanie kanałów. c.d.n :) Edytowane 21 Września 2020 przez modelk56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 28 minut temu, modelk56 napisał: Tak na szybko ? Instalacja OS'a i podczas info powitalnego brak możliwości odczytu ip dekodera z panelu. Instalacja enigma2-plugin-fastscan nie uruchamia pluginu tzn . brak Menu główne > Ustawienia > System > Tuner > Wyszukiwanie kanałów. IP tunera nie będzie pokazane. Na chwilę obecną nie mamy możliwości sterowania wyświetlaczem z linii komend. Także zachowanie tunera jest OK. Było to już opisywane. Co do fastscan - musimy się temu przyjrzeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelk56 Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 (edytowane) 8 minut temu, tux napisał: Było to już opisywane. Sorrki, brak czasu, rzeczywiście dawno nie przeglądałem forum Edytowane 21 Września 2020 przez modelk56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 1 minutę temu, modelk56 napisał: Sorrki, brak czasu, rzeczywiście dawno nie przeglądałem forum FastScan leci już w nowszej wersji do repo. Nie mam jak sprawdzić czy będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelk56 Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 2 minuty temu, tux napisał: FastScan leci już w nowszej wersji do repo. Nie mam jak sprawdzić czy będzie OK. Obiecuję, że sprawdzę i dam znać :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelk56 Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 sysupdate Upgrading enigma2-plugin-fastscan from 20190911 to 20200609 on root. Upgrading enigma2-plugin-fastscan (20200609) on root. Downloading http://repository.graterlia.tv/all/enigma2-plugin-fastscan_20200609_all.ipk. Configuring enigma2-plugin-fastscan. GraterliaOS:~# /etc/init.d/e2gui restart Wait for GUI stop... GUI stopped nawet reboot ..... i qpa :( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
modelk56 Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 (edytowane) Tak sobie przeglądam system a tu takie kwiatki :) cat /proc/stb/info/model dm8000 ?!?! ... żeby nie było :) cat /proc/stb/info/vumodel uno4kse Edytowane 21 Września 2020 przez modelk56 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 21 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2020 To, co obserwujesz, jest poprawne. Co do Fastscan - jutro zerknę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 18 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2020 (edytowane) Witam, Mam na stałe skonfigurowanie montowanie mojego NAS-a jako katalog do nagrań i jak do tej pory wszystko działało prawidłowo. Ale zauważyłem dzisiaj że jest problem z montowaniem udziałów CiFS, po takie próbie pokazuje błędy: sprawdzanie możliwości zamontowania udziału(ów) CIFS/SMB... OK! Udział //192.168.3.110/Test jest gotowy do zamontowania w /media/net/cifs/192.168.3.110-Test Montowanie //192.168.3.110/Test w wersji protokołu SMB3... Montowanie //192.168.3.110/Test protokołem SMB3 nie powiodło się! Próba montowania w wersji protokołu SMB2.1... Montowanie //192.168.3.110/Test protokołem SMB2.1 nie powiodło się! Próba montowania w wersji protokołu SMB1/NT... Montowanie //192.168.3.110/Test protokołem SMB1/NT nie powiodło się! Poddaję się... Sprawdź swój plik konfiguracyjny i spróbuj ponownie! Więcej szczegółów możesz znaleźć w pliku: /var/log/automount.log a w pliku automount.log: sprawdzanie możliwości zamontowania udziału(ów) CIFS/SMB... [0;36mOK! Udział //192.168.3.110/Test jest gotowy do zamontowania w /media/net/cifs/192.168.3.110-Test[0m Montowanie //192.168.3.110/Test w wersji protokołu SMB3... Unable to apply new capability set. [0;31mMontowanie //192.168.3.110/Test protokołem SMB3 nie powiodło się![0m [1;33mPróba montowania w wersji protokołu SMB2.1...[0m Unable to apply new capability set. [0;31mMontowanie //192.168.3.110/Test protokołem SMB2.1 nie powiodło się![0m [1;33mPróba montowania w wersji protokołu SMB1/NT...[0m Unable to apply new capability set. [4;31mMontowanie //192.168.3.110/Test protokołem SMB1/NT nie powiodło się! Poddaję się...[0m [1;33m Sprawdź swój plik konfiguracyjny i spróbuj ponownie! Więcej szczegółów możesz znaleźć w pliku: /var/log/automount.log[0m Oczywiście sprawdziłem sieć i uprawnienia i tu jest wszystko OK. Zrobiłem szybkie dochodzenie i dla testu przywróciłem backup tunera z 14.11.2020 i tutaj montowanie działa prawidłowo. Po aktualizacji, przestaje działać. Kolejny backup mam z 08.12.2020 i tutaj jest już problem. Zakładam więc że problem powstał w jednej z aktualizacji systemu pomiędzy 14.11 a 08.12. Prośba do twórców o sprawdzenie co może być nie tak. Na razie używam systemu z 14.11 ale wolałbym mieć aktualne poprawki. Edytowane 18 Grudnia 2020 przez tomiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 A masz zainstalowaną paczkę cifs-utils ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomiss Opublikowano 16 Lutego 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2021 W dniu 15.02.2021 o 07:37, mickey napisał: A masz zainstalowaną paczkę cifs-utils ? Dzięki za wsparcie, ale temat już nieaktualny. Po którejś z aktualizacji wszystko wróciło do normy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi