Jump to content

Prędkość eth0

Guest digg_er

Recommended Posts

Guest digg_er

cześć

nabyłem niedawno nboxa z OpenPli (teraz już zflashowany do Graterlia). Muzykę i filmy trzymam dysku sieciowym, więc szybka próba, cifs, nfs... i ku mojemu zdziwieniu transfery w okolicach 1MB/s (megabajt/s). Trochę mało jak na Fast Ethernet?

Jak to u Was wygląda? oczywiście inne urządzenia w sieci domowej osiągają satysfakcjonujące prędkości.

ahh, zapomniałem dodać, ethtool eth0

Advertised auto-negotiation: Yes

Speed: 100Mb/s

Duplex: Full

Port: MII

Jest temat na forum o słabo działającej sieci. Nie mam ochoty na powielanie tego wszystkiego. Napiszę tylko, że 1MB/s to dużo za mało i na Twoim miejscu szukałbym co nie tak jest z siecią u Ciebie.

To ja, co dodam, że nawet nie po kablu, a po leciwym wifi 54Mbity streaming idzie i nie tnie HD.

Coś jest nieteges, jak napisał tux.

Edycja związana z brakiem polskich znaków.

• 2 weeks later...
Guest bipbop

Jest temat na forum o słabo działającej sieci. Nie mam ochoty na powielanie tego wszystkiego. Napiszę tylko, że 1MB/s to dużo za mało i na Twoim miejscu szukałbym co nie tak jest z siecią u Ciebie.

Mi już ręce opadły, mam 1,3 Mb/s , tvn hd się tnie w streamie. Przeszukałem kilkukrotnie to forum i nie mogę znaleźć tematu o słabo działajacej sieci - możesz podać link? Z góry dzięki.

Edycja dotyczyła polskich znaków.

Przeszukalem kilkukrotnie to forum i nie moge znalezc tematu o slabo dzialajacej sieci - mozesz podac link ? Z gory dzieki.

Możesz trochę poczytać tutaj: http://forum.xunil.pl/index.php?topic=236.0.

BTW: Zakładam, że komputer jest wystarczająco mocny, żeby odtworzyć materiał HD? Jakim programem odtwarzasz? Wspomaganie sprzętowe (karty graficznej) włączone?

Guest bipbop

Przeszukalem kilkukrotnie to forum i nie moge znalezc tematu o slabo dzialajacej sieci - mozesz podac link ? Z gory dzieki.

Możesz trochę poczytać tutaj: http://forum.xunil.pl/index.php?topic=236.0.

BTW: Zakładam, że komputer jest wystarczająco mocny, żeby odtworzyć materiał HD? Jakim programem odtwarzasz? Wspomaganie sprzętowe (karty graficznej) włączone?

Dzięki za link - poczytam sobie. Moje urządzenia są naprawdę ok - powiedzmy, że się na tym nieźle znam. Od strony sieci/sprzętu mam mocne urządzenia, a materiał w HD próbuje streamowac na mocny komputer (nawet dwa), przyzwoity tablet i bardzo mocny smartfon. Materialy HD na kazdym z nich odtwarzane są płynnie, jeśli robimy to z dysku/pamieci/internetu.

Poprawiono błędy. Proszę o konsekwencję w stosowaniu polskich znaków. Pozdrawiam