sikorkaaa Opublikowano 16 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2013 Już kilka razy straciłem env jest to irytujące ale na szczęście opcja prog działa i łatwo wgrać odnowa :) . Zauważyłem że dzieje się tak gdy się przełącza ubota i zabieże mu się zasilanie w nieodpowiednim momencie . W nboxie gdy się zmieni z czego ma botować to trzeba zatwieddzić ok i a w esi88 po chwilce zaczyna ładować ten czas jest zdecydowanie za krótki i gdy nie to wybrałem wypięcie z prądu i znowu przestawiam a tu ząk env poleciało Czy miał ktoś podobne zdarzenie a może tylko mój tak potrafi ;D ;D ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Efekt, o którym piszesz jest jak najbardziej oczywisty. Dlaczego? Zarówno ESI-88, jak i nBox po wybraniu źródła bootowania zapisują ten wybór do pamięci. Chodzi o zapamiętanie na przyszłość, co wybraliśmy, aby co restart nie biegać do "pudła" i wybierać odpowiedniego urządzenia, z którego chcemy bootować. W nBox ten zapis trwał około 1sec w ESI około 3sec. Jak jesteśmy niecierpliwi i wyjmiemy wtyczkę z gniazdka energetycznego w czasie zapisu to logiczne, że zepsujemy ENV. Być może mniej uszkodzonych w ten sposób ENV jest w przypadku nBoxa z tego powodu, iż zapis ENV trwa 1sec i trudniej jest się "wbić" w ten czas potencjalnemu użytkownikowi, który stosuje "brutalne metody :) " wyłączania tunera :) Poprawione błędy (zjedzone głoski w kilku wyrazach) związane z użyciem innej klawiatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 A dokładnie to w momencie wybrania źródła bootowania , uboot odbezpiecza flash i zapisuje informację o wyborze w celu wykorzystania tego przy nastepnym reboocie. Problem w tym, że zapis do pamięci flash odbywa się sektorami i jeśli w takim momencie odbedzie sie wyłączenia zasilania to łatwo przewidzieć Trzeba pomyśleć o ty,m aby informacja o wyborze była zapisywana gdzie indziej - ale to kiedyś Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorkaaa Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 A dokładnie to w momencie wybrania źródła bootowania ... No właśnie w tym problem że brakuje tego wciśnięcia klawisza ok po wybraniu opcji botowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2013 A ja się tak zapytam z ciekawości - ile razy w tygodniu zmienia się źródło bootowania przy normalnym używaniu tunera SAT czyli do oglądania telewizji satelitarnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiu Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Witam, chciałbym tego uniknąć :) Jeśli zmieniamy boota i wybierzemy by botował z pena damy ok i zaraz odłączymy zasilanie takie coś może się zdarzyć? Dobrze rozumiem? Ja zawsze odłączam zasilanie gdzieś po minucie gdy jestem już pewien że nie zastartuję. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 25 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2013 @kusiu A jak powinno się zamknąć system przed odłączeniem zasilania? Było o tym na forum... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiu Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Nie mogę znaleźć, podeślesz temat lub naprowadzisz? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Podpowiem... w PPanels-> zarządzanie-> masz zamykanie systemu... Link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rok666 Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 A powiedz jak to działa prawidłowo, bo u mnie po wciśnięciu pozostaje ramka na ekranie bez żadnych napisów i nic się nie dzieje, tak jakby tuner zwisł, a wydaje mi się, że powinno zamknąć gui. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Wysłana jest komenda "halt" czyli zatrzymuje wszystko... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Wysłana jest komenda "halt" czyli zatrzymuje wszystko... to może by dorobić komunikat (tux, co o tym sądzisz), że praca tunera zostanie/została zatrzymana? byłoby to bardziej logiczne, jeszcze takich drobiazgów, które by mogły być bardziej przejrzyste by się parę znalazło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 U siebie już "dorobiłem"... zgłoszone do @tux, prace będą podjęte w wrześniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiu Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Podpowiem... w PPanels-> zarządzanie-> masz zamykanie systemu... Link Nie mam czegoś takiego :) PPanel: OScam informacje i aktualizacje konfiguracja systemu wtyczki skórki listy kanałów Nie ma tam nigdzie zamykania systemu czy zakładki zarządzania :) P.s jeśli wybieramy źródło bootowania i nie włączymy odpowiedniego to system nie zastartuje nie wejdziemy w PPanel, przez co nie zamkniemy tym sposobem i musimy rwać za wtyczkę :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Jeśli wprowadziłem w błąd to przepraszam... U mnie jest. A przypomnij jakie masz image? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusiu Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Jeśli wprowadziłem w błąd to przepraszam... U mnie jest. A przypomnij jakie masz image? Żaden problem, nic się nie dzieję Graterlia 1.x.x 29.06.2013... czyli najnowsza. Powiedz mi ty masz G2? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2013 Powiedz mi ty masz G2? Tak G2.0 Sądziłem, że też masz G2 stąd to nieporozumienie. Poprawiony błąd (zamiana "z tąd" na "stąd"). Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorkaaa Opublikowano 5 Września 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Września 2013 Witam, chciałbym tego uniknąć :) Jeśli zmieniamy boota i wybierzemy by botował z pena damy ok i zaraz odłączymy zasilanie takie coś może się zdarzyć? Dobrze rozumiem? Ja zawsze odłączam zasilanie gdzieś po minucie gdy jestem już pewien że nie zastartuję. Pozdrawiam Bardzo dobrze rozumiesz, tylko że w ESI nie ma czegoś takiego jak OK po zmianie boota. Po chwili czekania sam się zaczyna zapisywać i gdy zawsze będziesz czekał ok. minuty, po tym jak wyskoczy Load unikniesz problemów i tego że env się wysypie. Kropki, przecinki, duże litery ... takie dodatki też mamy w naszym słowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość plumplum Opublikowano 25 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 Witam Dziś w czasie wgrywania softu (SagemCom_ESI88_Graterlia_2.0.0-RC1_nor) w ESI-88 wyłączyłem zasilanie po długotrwałym LOAD. Po restarcie mam BOOT(z penem czy bez niego). Gdy wsadzę pena i włączam z przyciskiem P-, pojawia PROG FAIL. Można to jakoś naprawić? Z góry dzięki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorkaaa Opublikowano 25 Października 2013 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Października 2013 jak jest tylko boot to env poleciało wgraj env co do PROG FAIL zmień pena lub go dobrze sformatuj są do tego programy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość plumplum Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Zmieniłem pena i przy wgrywaniu softu coś długo mi stoi na Write Root FS (ok 20 minut) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 ESI-88 programuje się od 20 minut do nawet 90 minut. Związane jest to z szybkoścą pamięci NOR. Czas tego programowania nie ma znaczenia na szybkość późniejszego działania tunera. Nowy IMAGE jest w sumie ostatnim jak na razie wyjdzie - teraz będą aktualizacje. Także czas wgrywania nie jest krytyczny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość plumplum Opublikowano 26 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 26 Października 2013 Zrobiłem jak mówicie, po ponownym uruchomieniu mam BOOT, po chwili USB-SDA1 i dalej tylko LOAD. A jak próbuję uruchomić (bez pena) ze strałką P- wyskakuje PROG FAIL, myślałem ze da tak rady tak przestawić na NOR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Długo czekasz na "Load"? Czasami dłuższą chwilę mi na tym stoi... A jak chcesz zmienić, żeby startowało z NOR, to uruchamiasz i klikasz P+/P- ale dopiero jak na wyświetlaczu pojawi się USB-SDA1, czy też inny napis oznaczający urządzenie startowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość maczb Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Podstawowe pytanie gdzie jest obraz systemy w NOR czy na hdd czy USB Bo jak w nor to musisz wybrać NOR, twardy dysk to SDA1(prawdopodobnie :) a USB to prawdopodobnie SDB1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość plumplum Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Najgorsze jest to, że nie mogę wybrać nic innego oprócz USB-SDA1. Pierwsze co zrobiłem do ściągnąłem esi88_uhd88_uboot_18_12_2012, wypakowałem z update_env_multiboot dla ESI-88 (tj. pliki go_mkimage, mkimage, update.img, update.txt) na USB, zrobiło mi update OK. Potem wgrywanie softu. Po dłuższej chwili także Update OK. Teraz po uruchomieniu bez USB, nie mogę na nic innego zmienić i widnieje tylko USB-SDA1, potem długi LOAD, 20 minut czekam i nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kjajo Opublikowano 27 Października 2013 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2013 Przyciski P+ P- dość twardo chodzą. Chwilę po ukazaniu boot, klikaj P+ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość m-s-x Opublikowano 3 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2013 Witam wszystkich, Jak mogę w esii zmienić adres MAC ? po wgraniu ENV z forum wgrywany MAC to 00:01:01:01:01:01 ściągnąłem update_env_multiboot w pliku .TXT zmieniłem MAC ale po aktualizacji nie działa, pewnie coś robię nie tak :) pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BENINQ Opublikowano 7 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 7 Listopada 2013 @m-s-x rozwiązanie podobnego problemu opisałem jest TU wystarczająca zawartość pliku "update.txt" dla Ciebie to: set ethaddr 00:01:01:01:01:01 set serverip 192.168.2.100 set ipaddr 192.168.2.200 saveenv vfd -OK- stop oczywiście wartości wpisz swoje :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość m-s-x Opublikowano 9 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 9 Listopada 2013 Dziękuję za pomoc :) Co prawda znalazłem już plik z gotowcem, ale na przyszłość już będę wiedział. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Przyciski P+ P- dość twardo chodzą. Chwilę po ukazaniu boot, klikaj P+ Ale czy zawsze po wybraniu pozycji innego źródła boot'owania np. USB-SDB1 od razu Wam boot'uje? Ponieważ u mnie na ogół po takiej zmianie (przy pomocy +P/-P) to własnie zatrzymuje się na LOAD, trzeba wyciągnąć wtyczkę i włożyc z powrotem i dopiero wtedy boot'uje (z nowo wybranego źródła boot'owania) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 U mnie boot jest za każdym razem - chyba, że nie zdążę z wyborem. Box przerobiony jak fabryka. Nie poznałbyś, że coś było wykonane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość s6s Opublikowano 10 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Listopada 2013 Sądzisz że to kwestia jakości przerobienia: przelutowania procka i flasza? A co z typem/jakością pena? Ponieważ pisano o tym, iż w ADB z nie każdego pena chce boot'ować - i rzeczywiście: z jednego z moich penów w ogóle mój ADB nic nie chciał boot'ować (ani tym bardziej UPDTE), a tutaj na ESI88 to jednak boot'uje na tym samym penie - i właśnie z niego rytunowo korzystam w moim ESI88 (może w tym tkwi przyczyna?) Jeszcze dopytam: jak się "klika" te przyciski P+ / P- ? Otóż piszecie że zaraz kiedy pojawi się BOOT... ale co wtedy: raz "kliknąć", wiele razy, czy przytrzymać aż się pojawi efekt? Ponieważ ja muszę przytrzymać i to długo, i wtedy dopiero przełączają się inne źródła bootowania... inaczej to lipa --------------------- poprawka: i klikasz P+/P- ale dopiero jak na wyświetlaczu pojawi się USB-SDA1, czy też inny Och, jednak nie trzeba klikać jak pojawi się BOOT lecz dopiero jak pojawi się napis źródła bootowania (czyli np. USB-SDA1 itd.) - teraz tak robię i dopiero działa jakoś przywidywalnie! Jej, taki niby drobiazg a można uwalić całe urządzenie, powinniście gdzieś napisać WIELKIMI ZGŁOSKAMI! ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Vinc Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Witam. Prawdopodobnie źle potraktowałem moje esi88 (zmiana botowania) i niestety teraz po podłączeniu zasilania jest tylko napis boot... Gdy wcisnę p przy starcie jest boot....prog...fail :/ Jak mogę uzdrowić esi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czerwus Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 tez się z tym męczyłem, tutaj musisz być bardzo dokładny. P+/P- naciskasz dopiero jak zaraz po włączeniu tuner pokazuje, z czego ma zamiar zabootować i masz dosłownie pół sekundy, żeby zareagować. A jak próbujesz wgrać system z pena i masz boot/prog/fail to sugeruję dobrze sformatować pena, najlepiej pełne formatowanie. EDIT: i najważniejsze o czym zapomniałem :) Sprawdź czy na pewno startujesz z dobrego medium :) bo jak źle wybierzesz to faktycznie zatrzymuje się na boot i koniec :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Vinc Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Tylko że obecnie nie pokazuje mi z czego botuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość czerwus Opublikowano 14 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia 2014 No to chyba skucha :) Sugeruję pena i działać od początku. Tylko tak jak mówiłem, jak masz boot/prog/fail to musisz konkretnie sformatować pena najlepiej na fat32 i wtedy powinno zatrybić :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrpot Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Jeżeli pendrive jest większy (~8GB) wydziel na nim partycję 512MB i sformatuj jako FAT32. Zaprogramuj od nowa env, później graterlia i będzie ok. Czasami miałem problem, żeby prawidłowo zaprogramować z większych flashów. Możliwe też że wystarczy zaprogramować samo env, bo system jest w porządku, tylko nie ma jak z niego zbootować. Obstawiam, że odłączyłeś od prądu chwilę pod wyborze źródła botowania i po restarcie już sie nie podniósł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Vinc Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Problemem były env, więc wgrałem od nowa. Natomiast jestem w trakcie wgrywania e2, ustawiłem aby botowało z USB-SDA1 i pokazał się napis load.... teraz nie wiem czy już wgrywa e2 czy trzeba wyłączyć (nie chcę aby znowu coś sie posypało) i dopiero przy kolejnym uruchomieniu będzie się aktualizowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Określ co masz na myśli pisząc [glow=red,2,300]wgrywania[/glow]. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Vinc Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Wgrywania e2 do NOR z obrazu który rozpakowałem hdclonem na Pendrive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 To chyba nie jest to Graterlia2? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Vinc Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 freebox Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Jak masz HDD to USB-SDB a jak nie masz to USB-SDA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Vinc Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Ruszyło z USB-SDA1 :) Pozytywnie zaskoczył mnie czas wgrywania (ok 5-6min). Dzięki wszystkim za wskazówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2014 Mogło tak być. Inna metoda wgrywania. Jednak biorąc pod uwagę to, iż G2 wgrywasz właściwie RAZ to nie ma to większego znaczenia. Mógłbym wygenerować coś podobnego dla G2 tylko zastanawiam się w jakim celu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romulus Opublikowano 29 Sierpnia 2014 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2014 W ostatnich dwóch tygodniach miałem dwa dziwne zachowania dekodera ESI88: 1) Po włączeniu (wcześniej wyłączony poprzez zamknij system z menu) zawisł na napisie BOOT, myślałem że wyleciał ENV, ale po ponownym uruchomieniu mogłem klawiszami P +/- ustawić aby startował z NOR. 2) Dziś zrobiłem restart z pilota miałem następujące komunikaty na wyświetlaczu : BOOT>NOR>BOOT>FAIL, ale po odłączeniu i ponownym podłączeniu do sieci dekoder wystartował. Czy może coś złego dziać się z tunerem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi