mickey Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Tak jakoś ostatnio uświadomiłem sobie oczywistą oczywistość, że kanały 4K ciągle są nadawane w DVB-S2 i problemem jest "tylko" zdekodowanie obrazu. Cała reszta, czyli odbiór z satelity i "demultipleksacja", jest już zrobiona. Ok, więc postanowiłem sprawdzić. Włączyłem kompa, wyciągnąłem dane strumienia z OpenWebif, odpaliłem VLC i ... klapa. Moje kompy nie dają radę ze zdekodowaniem tego. Żeby się upewnić, że to nie problem sieci nagrałem sobie minutę i ściągnąłem na dysk i ... to samo :( Ok, moje kompy do najnowszych nie należą (stare są...), ale żeby Q9650 w parze z Radeonem HD 7850 nie dawał sobie rady z materiałem 4K :( No dobra, to teraz zestaw pytań: 1. Jaką, możliwie najtańszą kartę graficzną powinienem kupić, żeby komputer dał sobie radę z materiałem 4K (dwurdzeniowy E8200 a nie wspomniany wyżej czterordzeniowiec...)? Jakaś odpowiedź z dopiskiem "testowałem i u mnie działa" byłaby mile widziana :) 2. Są takie przystawki do TV z Androidem (np. XIAOMI Mi BOX 4K). Czy na czymś takim będę w stanie odpalić MX Player Pro czy jakiś inny odtwarzacz, który będzie potrafił odtworzyć strumień przesyłany z OpenWebif. No i czy będzie to działało płynnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 12 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Trochę sobie odpowiem sam. i7-2600 z GeForce G T220 - VLC: obciążenie procesora 85-95% i czasami się zacina - MPC-HC: obciążenie 65-85% i działa Dekodowanie chyba tylko przez CPU. Nie wiem czy ten GF nie potrafi czy potrzeba nowszych sterowników. PS. Testowane na nagraniu z Fashion 4K, bo nie mam jak tej maszyny podłączyć bezpośrednio do tunera przez sieć. No może mam, ale z limitem transferu 10Mbit/s, więc nie ma co nawet próbować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 12 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2018 Sprawdź VLC 3.0 https://www.videolan.org/vlc/releases/3.0.0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 13 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 13 Lutego 2018 Najlepsza VGA to taka która posiada sprzętowy dekoder H.265 na pokładzie. Z najnowszych procesorów intela dopiero układy Coffe Lake, czyli obecna 8-sma generacja, mają grafiki UHD potrafiące zdekodować materiał 4k. Nvidie nie pamiętam ale bodajże dopiero Pascale, a najtańsza z nich to coś na GT1030. ATI/AMD omijam, one od dawna mają problemy z poprawnymi odwzorowaniami poziomów w materiałach wideo i czasami działa, czasami nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 14 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 GT1030 w drodze. Jak dojdzie i znajdę chwilę na zainstalowanie, to zdam relację. Zrobiłem dodatkowe rozeznanie i wyszło, że bez sprzętowego wspomagania nie da rady. Nowy komp jest w planach ... od pół roku ... to może za rok się zmaterializuje ;) Pozostaje pytanie o Android TV. Czyli czy jakakolwiek przystawka do TV da radę łyknąć strumień 4K z OpenWebif i poprawnie go wyświetlić? BTW: Pewnie już tylko ja na tym świecie niezorientowany, ale z cenami kart graficznych to jakieś szaleństwo jest. Jeszcze tylko ten 1030 z Pascali trzyma rozsądny poziom. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 14 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Lutego 2018 Nie wiem. Ja mam stary sprzęt i 4k mi odtwarza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 15 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Mamy chyba inne rozumienie słów "stary sprzęt". Zerknij do mojego pierwszego posta. Q9650... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin Opublikowano 15 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2018 Mamy chyba inne rozumienie słów "stary sprzęt". Zerknij do mojego pierwszego posta. Q9650... Tak, rozumiem, ale teoretycznie na moim też nie powinno działać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 16 Lutego 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Pentium G620 (2x2.6GHz) + GT 1030 i MPC-HC odtwarza bez problemu przy obciążeniu procesoro 6-8%. VLC na tym samym sprzęcie ... nie odtwarza poprawnie. Kodi daje radę, nie sprawdzałem procentów obciążenia CPU. Miejsca za wiele nie było ... ale się zmieściło. Jeszcze zrzut ekranu z informacjami o obciążeniu procesora podczas odtwarzania Fashion 4K w Kodi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi