Gość romkli Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Chcę wgrać na pendriwa system GOS, zawsze był opis jak to wykonać w FAQ, ale teraz zniknął. Czy ma ktoś ten opis, lub wie jak to zrobić krok po kroku. Szukałem na forum i nic nie znalazlem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tata61 Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 Witam Może tak jak masz dysk to: dysk sda pen sdb nie ma dysku to: pen sda Zrób sobie partycje na penie (dysku) 512MB system reszta nagrania Przygotowanie partycji: umount /dev/sdb fdisk /dev/sdb > naciskamy enter d > naciskamy enter (usuwamy partycje) n > naciskamy enter (zakładamy nową partycje) p > naciskamy enter (primary partition) 1 > naciskamy enter (numer partycji) system zapyta odkąd ta partycja - naciskamy enter system zapyta DOKĄD ta partycja +512M dajemy +512M - naciskamy enter pierwsza partycja założona teraz druga n > naciskamy enter p > naciskamy enter 2 > naciskamy enter system zapyta odkąd ta partycja - naciskamy enter system zapyta DOKĄD ta partycja +512M dajemy +512M - naciskamy enter druga partycja założona teraz trzecia n > naciskamy enter p > naciskamy enter 3 > naciskamy enter system zapyta odkąd ta partycja - naciskamy enter system zapyta DOKĄD ta partycja - naciskamy enter (tu nic nie wpisujemy) p > naciskamy enter (zobaczysz założone partycje) w > naciskamy enter (zapisanie wszystkiego co zrobione) Partycje założone teraz formatowanie mkfs.ext3 -I 128 -b 4096 /dev/sdb1 mkfs.ext3 -I 128 -b 4096 /dev/sdb2 mkfs.ext3 -I 128 -b 4096 -L records /dev/sdb3 Rozpakowanie Po kolei mount /dev/sdb1 /mnt Nie rozłączaj telnet Teraz przy pomocy np TotalCommandera skopiuj image (tar.gz) do katalogu /mnt zamknij TotalCommander Po kolei wydaj komendy sync cd /mnt tar -xzvf /mnt/*.tar.gz rm -r ./*.tar.gz rm -r ./lost+found sync cd / umount /mnt exit Gotowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość romkli Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 OK. Mam pytanko. Jeśli chce system mieć na pendrivie to ile muszę mieć partycji. To co kumam linuxa to powinienem mieć dwie partycje czyli jedna systemowa druga partycja wymiany danych czyli swap. Partycja "records" jest zbyteczna, ponieważ mam dysk twardy. Scalono wiadomość: [time]1516908209[/time] Jakie wielkości powinny mieć te partycje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość prwerti Opublikowano 25 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 25 Stycznia 2018 SWAP jest nie potrzebny... Co do wielkości partycji to zrób sobie 384MB "rootfs" na system, a resztę nadaj label "data" (jeżeli "records" masz na dysku). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość romkli Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Rozumiem partycje "roofs", ale mam pytanie odnośnie partycji "data". To system podczas instalacji zadba o odpowiednią konfiguracje i wystarczy tylko ją założyć o odpowiednio sformatować. Czy trzeba odpowiednio podczas instalacji systemu skonfigurować partycję "data"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Dlaczego pytasz a sam nie sprawdzisz... trochę własnej inicjatywy. System z automatu montuje label records i data. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 26 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2018 Oczywiście dla SH4. W przypadku MIPS32EL jest już jak w każdej dystrybucji Linux czyli edycja pliku fstab. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
userned Opublikowano 13 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Marca 2021 Witajcie. Mam pytanie, ponieważ wykonałem powyższą instrukcję do kroku. Zainstalowałem graterlie na pendrive. W pamięci nand mam zainstalowany openpli. Tuner dalej odpala z openpli. To tak ma być? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kolczan07 Opublikowano 14 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2021 Musisz zaraz po podłączeniu do prądu strzałkami na panelu zmienić na boot USB B Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi