Gość egreg Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Witam Funkcja przełączania proporcji 4:3 przypisana do przycisku powoduje GS. Kiedyś ten błąd też był , ale został poprawiony , w Graterlii znowu występuje. Przy okazji pytanie , czy da się zrobić żeby pojawienie się GS nie powodowało całkowitego restartu odbiornika a tylko samej Enigmy ? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 A jaki klawisz odpowiada za zmiane proporcji? Nigdy z tego nie skorzystałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Przełączanie rozdiałęk a zwłąszcza klawiszem@ działą normalnie. Nic z tym nie było robione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 @ zmienia wyjście HDMI/SCART. Dlatego ponawiam pytania - jaki klawisz zmienia proportje 4:3/16:9? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 @tux. jak masz przez hdmi to @zmienia rozdialke i proporcję na takie jak ida przez scart. Obraz jest wyswietlany. Pewnie o to mu chodzi bo innego aspect ratio ja nie kojarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Dlatego pytam o co dokłądnie chodzi bo zmiana trybu 4:3 to nie to samo co zmiana wjścia w tunerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 My tu sobie debatujemy, a kolega egreg się nie odzywa :( Jak był GS, to powinien być zamieszczony log! Pewnie jest jakiś błąd w konfiguracji Assignbutton... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość egreg Opublikowano 1 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 1 Lipca 2013 Chodzi o funkcję którą można przypisać w menu "Konfiguracja pilota" gdzie możemy przypisać różne akcje pod niektóre przyciski pilota. Między innymi jest akcja nazwana "przełączanie proporcji 4:3" , chyba wiadomo co ona robi. Ja przypisałem ją pod żółty klawisz , ale niestety powoduje GS W starszej wersji , przed Graterlią to działało. PS Ups ! pomyliłem pliki z logami, teraz jest właściwy "enigma2_nbox.log" Przepraszam !!! enigma2_nbox.log Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 2 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Lipca 2013 Bardzo podobnego loga widziałem, ale w reakcji na naciśnięcie przycisku TEXT, kiedy przypisana jest pod niego telegazeta a plugin tuxtxt nie jest zainstalowany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość egreg Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Czy będzie można liczyć na przywrócenie tej funkcji w kolejnej wersji Graterlii ? Jest to jednak wygodna rzecz w przypadku gdy odbierany kanał jest w 4:3 i chcemy szybko przestawić sposób skalowania takiego obrazu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Ja mam tą funkcję przypisaną pod "@" i GSa nie zanotowałem. Gratelia 1.0.0 + aktualizacje z PPanels + ... podmieniony Assignbutton na ten z załącznika, może to ma znaczenie? Jeżeli nie, to spróbuj na innej skórce. Osobiście używam infinityHD. plug_assignbitton.tar.gz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość egreg Opublikowano 17 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 17 Lipca 2013 Aktualizacja , podmieniony assignbutton i zmiana skórki nic nie dały . Nie wiem dlaczego u mnie nie działa , u mnie na pewno wszystko jest ok nic więcej nie grzebałem w sofcie. Pod @ było oryginalnie przypisane "przełącz między SCART-HDMI" , więc przestawiłem na "Przełączanie proporcji 4:3" i też jest GS (oczywiście z innego klawisza usunięte , żeby się nie dublowało) Na image "Freebox OpenPLi 8.3.0 mod by TUX" z 08-06-2013 działa ta funkcja bez zarzutu. W którejś z poprzednich wersji też był ten problem. Czy może ktoś jeszcze potwierdzić że działa to (lub nie) na Graterlii ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Sprawdziłem u siebie i dziwna historia: tryb scart Uaktywnienie "zmiany na 4:3" pod @ i co dziwne działa, zmiana w ustawieniach A/V [Proporcje,wysw zawartość 16:9 jako,WSS na 4:3(dokładnie nie pamietam jak ustawiłem)] i mam GS. Sądziłem że winny jest WSS więc wyłączyłem i znów działa. Próbuję znów wywołać GS zmieniając ustawienia A/V z włączonym WSS bezskutecznie brak GS wszystko działa. fragment GS action -> AssignbuttonActions malpac Traceback (most recent call last): File "/usr/lib/enigma2/python/Components/ActionMap.py", line 46, in action File "/usr/lib/enigma2/python/Plugins/SystemPlugins/Assignbutton/plugin.py", line 234, in malpac File "/usr/lib/enigma2/python/Plugins/SystemPlugins/Assignbutton/plugin.py", line 441, in startPlugin KeyError: 'nonlinear' (PyObject_CallObject(<bound method HelpableActionMap.action of <Components.ActionMap.HelpableActionMap instance at 0x18d6a6c>>,('AssignbuttonActions', 'malpac')) failed) PS. Znalazłem współzależność występowania GS Gdy w ustawianiach A/V mamy: Proporcje - 16:9 Wyświetlaj zawartość 4:3 jako - Rozciągnij Wyświetlaj zawartość 16:9 jako - Pan&scan (bez znaczenia) i mamy GS wiec przyczyną jest ustawienie "Rozciągnij" przynajmniej u mnie... sprawdź u siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość egreg Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Ha faktycznie , wszystko jasne . Brawo ! :) Dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 18 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 18 Lipca 2013 Bardzo podobnego loga widziałem, ale w reakcji na naciśnięcie przycisku TEXT, kiedy przypisana jest pod niego telegazeta a plugin tuxtxt nie jest zainstalowany... skoro przy tym jesteśmy, to przy zainstalowanym pluginie tuxtxt i przypisanej do niego telegazecie mam zwis (zawieszenie - a nie GS) dość paskudny GUI (powtarzalny za każdym razem), obraz/wsad aktualny: Graterlia OpenPLi IMAGE z 29.06.2013 po aktualizacji przez PPanel do stanu na 07.07.2013 obraz dekodowany dalej, ale zero reakcji na klawisze (dioda na odbiorniku nie mruga, że odbiera cokolwiek z pilota), restart gui przez system.sh nie działa, tj. po nim zrywane jest dekodowanie, pojawia się sieczka na górnej części ekranu. restart systemu przy pomocy system.sh nie zawsze działa, bywa konieczne shutdown -r now Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi