Jump to content

Przełączanie proporcji 4:3 z przycisku powoduje GS

Guest egreg

Recommended Posts

Guest egreg

Witam

Funkcja przełączania proporcji  4:3 przypisana do przycisku powoduje GS. Kiedyś ten błąd też był , ale został poprawiony , w Graterlii znowu występuje.

Przy okazji pytanie , czy da się zrobić  żeby pojawienie się GS nie powodowało całkowitego restartu odbiornika a tylko samej Enigmy ?

Pozdrawiam

Guest pppp

@tux.

jak masz przez hdmi to @zmienia rozdialke i proporcję na takie jak ida przez scart. Obraz jest wyswietlany. Pewnie o to mu chodzi bo innego aspect ratio ja nie kojarze

Guest egreg

Chodzi o funkcję którą można przypisać w menu "Konfiguracja pilota" gdzie możemy przypisać różne akcje pod  niektóre przyciski pilota.

Między innymi jest akcja nazwana "przełączanie proporcji 4:3" , chyba wiadomo co ona robi. Ja przypisałem ją pod żółty klawisz , ale niestety powoduje GS

W starszej wersji , przed Graterlią to działało.

PS

Ups ! pomyliłem pliki z logami, teraz jest właściwy "enigma2_nbox.log" Przepraszam !!!

enigma2_nbox.log

• 3 weeks later...
Guest egreg

Czy będzie można liczyć na przywrócenie tej funkcji w kolejnej wersji Graterlii ?

Jest to jednak wygodna rzecz w przypadku gdy odbierany kanał jest w 4:3 i chcemy szybko przestawić sposób skalowania takiego obrazu.

Guest egreg

Aktualizacja , podmieniony assignbutton i zmiana skórki nic nie dały . Nie wiem dlaczego u mnie nie działa , u mnie na pewno wszystko jest ok nic więcej nie grzebałem w sofcie.

Pod @ było oryginalnie przypisane "przełącz między SCART-HDMI" , więc przestawiłem na "Przełączanie proporcji 4:3" i też jest GS (oczywiście z innego klawisza usunięte , żeby się nie dublowało)

Na image "Freebox OpenPLi 8.3.0 mod by TUX" z 08-06-2013 działa ta funkcja bez zarzutu. W którejś z poprzednich wersji też był ten problem.

Czy może ktoś jeszcze potwierdzić że działa  to (lub nie) na Graterlii ?

Sprawdziłem u siebie i dziwna historia:

tryb scart

Uaktywnienie "zmiany na 4:3" pod @ i co dziwne działa, zmiana w ustawieniach A/V [Proporcje,wysw zawartość 16:9 jako,WSS na 4:3(dokładnie nie pamietam jak ustawiłem)] i mam GS.

Sądziłem że winny jest WSS więc wyłączyłem i znów działa.

Próbuję znów wywołać GS zmieniając ustawienia A/V z włączonym WSS bezskutecznie brak GS wszystko działa.

fragment GS

action ->  AssignbuttonActions malpac
Traceback (most recent call last):
   File "/usr/lib/enigma2/python/Components/ActionMap.py", line 46, in action
   File "/usr/lib/enigma2/python/Plugins/SystemPlugins/Assignbutton/plugin.py", line 234, in malpac
   File "/usr/lib/enigma2/python/Plugins/SystemPlugins/Assignbutton/plugin.py", line 441, in startPlugin
KeyError: 'nonlinear'
(PyObject_CallObject(<bound method HelpableActionMap.action of <Components.ActionMap.HelpableActionMap instance at 0x18d6a6c>>,('AssignbuttonActions', 'malpac')) failed)

PS. Znalazłem współzależność występowania GS

Gdy w ustawianiach A/V mamy:

Proporcje - 16:9

Wyświetlaj zawartość 4:3 jako - Rozciągnij

Wyświetlaj zawartość 16:9 jako - Pan&scan (bez znaczenia)

i mamy GS wiec przyczyną jest ustawienie "Rozciągnij" przynajmniej u mnie... sprawdź u siebie.

Bardzo podobnego loga widziałem, ale w reakcji na naciśnięcie przycisku TEXT, kiedy przypisana jest pod niego telegazeta a plugin tuxtxt nie jest zainstalowany...

skoro przy tym jesteśmy, to przy zainstalowanym pluginie tuxtxt i przypisanej do niego telegazecie mam zwis (zawieszenie - a nie GS) dość paskudny GUI (powtarzalny za każdym razem), obraz/wsad aktualny: Graterlia OpenPLi IMAGE z 29.06.2013 po aktualizacji przez PPanel do stanu na 07.07.2013

obraz dekodowany dalej, ale zero reakcji na klawisze (dioda na odbiorniku nie mruga, że odbiera cokolwiek z pilota), restart gui przez system.sh nie działa, tj. po nim zrywane jest dekodowanie, pojawia się sieczka na górnej części ekranu. restart systemu przy pomocy system.sh nie zawsze działa, bywa konieczne shutdown -r now