Gość oracz Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Mistrzu prosimy o instrukcję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 A gdzie dokładnie chcesz go wgrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość oracz Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 do NAND Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Do NOR nie NAND :) Pobierasz nor. Wrzucasz jak rootfs na PEN i takiego PENa do USB i uruchamaiasz z niego Tuner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 NIe mam tego tunera ale to prawie ten sam tuner. Być może trzeba będzie zmienić ustawienia wyświetlacza. ESI-88 przetestowałem osobiście. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pppp Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Należy dodać, że ESI wymaga wymiany procka i flasha. Z "połki" nie podejdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 29 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 29 Czerwca 2013 Do NOR nie NAND :) Pobierasz nor. Wrzucasz jak rootfs na PEN i takiego PENa do USB i uruchamaiasz z niego Tuner. witam, dzięki za mod do ESI:) doczekałem się:) pytanko: "Wrzucasz jak rootfs na PEN i takiego PENa do USB i uruchamaiasz z niego Tuner: poproszę o wskazówkę , szczegóły ... ja wgrywałem image 8.3 za pomocą HD clone, Image robiło się na penie... Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Wstydziłbyś się ... że ciebie trzeba odsyłać do FAQ (tam znajdziesz odpowiedź) aż dziw że od tego nie zacząłeś... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Wstydziłbyś się ... że ciebie trzeba odsyłać do FAQ (tam znajdziesz odpowiedź) aż dziw że od tego nie zacząłeś... Racja;) moja wina. .. nie zrozumialem do końca przesłania; ) no ale bylo juz bardzo późno i mózg pracował malo wydajnie; ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość intsys Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Bijcie, zabijcie, mówcie co chcecie ale ... Zrobiłem wszystko zgodnie z FAQ. http://openpli.xunil.pl/index.php/FAQ#mozTocId986320 Uruchamiam tuner z wciśniętą strzałką Mam napis PROG. Puszczam strzałkę i po paru sekundach mam FAIL. Mam ESI-88 ubot Freebox. Czego nie wiem? Gdzie robię błąd? Pomóżcie a nie wyśmiejcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 ESI i uboot Freeboxa? hmmm W ESI nie wgrywasz z wciśniętą strzałką... Pogubiłem się Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość intsys Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Dlatego proszę o pomoc. Wiem że dla niektórych jest to chleb powszedni i spodziewam się komentarzy jak powyżej ale pomoc chyba nie polega na "wymądrzaniu" się. :) Chociaż powiedzcie gdzie szukać informacji w jaki sposób to wgrać. Mam na tym tunerze obecnie OpenPLI od Freeboxa. Może to coś pomoże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Tworzysz pendrive jak rootfs ale z IMAGE dla NOR. Uruchamiasz tuner z USB tak jak zwykły soft. Jak się uruchomi pojawią się informacje na wyświetlaczu co robi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Dekoder uruchamiasz z wlozonym penem i wybierasz p+/p- usb sdb1 ... i potem OK Komunikaty będą na wyświetlaczu i czekasz ok 10 minut na komunikat Update OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość intsys Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Dekoder uruchamiasz z wlozonym penem i wybierasz p+/p- usb sdb1 ... I to jest pomoc. Dziękuję bardzo. Poszło i zaraz zobaczymy co dalej :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 potem uruchamiasz dekoder bez pena i wybierasz przyciskami NOR i potem OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 @franco87 → działa już Ci wyświetlacz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 @tux, nie mogę teraz tego sprawdzić - dekoder eksploatowany przez rodzinkę... nie chcę już dzisiaj więcej się narażać ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 Gdyby coś pisz. Mają jedną sztukę i podobną sytuację co Ty robi się strasznie wolno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość franco78 Opublikowano 30 Czerwca 2013 Udostępnij Opublikowano 30 Czerwca 2013 @intsys napisał , cytuję: U mnie to nie zadziałało. Dalej tylko napis E2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Tworzysz pendrive jak rootfs ale z IMAGE dla NOR. Uruchamiasz tuner z USB tak jak zwykły soft. Jak się uruchomi pojawią się informacje na wyświetlaczu co robi. pewnie zadam głupie pytanie. co znaczy pendrive jak rootfs? Image w tar.gz? Wypakowane na partycji sdb1? Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość oracz Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 czytałeś chociaż ten wątek od początku ? poczytaj faq, kilka postów wyżej jest nawet link Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 10 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2013 Link do FAQ jest i tam jest właściwie wszystko napisane. Proszę uważać i nie kopiować bezmyślnie, bo można "przypadkiem" sformatować sobie dysk twardy... Proponuję ściągnąć różne image i zajrzeć do środka - dokładniej: dowolny rootfs, nor dla esi i nand dla adb. 7-zip doskonale radzi sobie z nimi pod Windows. To wiele wyjaśni, a kto jeszcze nie widzi różnic to kilka słów wyjaśnienia. Obrazy rootfs to spakowane tarem kopie systemu plików. Plik tar.gz należy zgodnie z opisem FAQ rozpakować na urządzeniu docelowym i mamy gotowy pendrive do startu systemu. Podobnie wygląda obraz NOR dla ESI-88. Różnica jest wewnątrz. Plik startowy rcS w rootfs odpala enigmę a w obrazie NOR został skrócony do minimum i zawiera tylko komendy do kasowania i zapisu wewnętrznej pamięci flash. Dlatego przygotowujemy "pendrive jak rootfs", czyli jak pendrive z którego będziemy uruchamiali tuner. Natomiast zupełnie inną bajką są obrazy NAND dla ADB (jeżeli się da, to sugerowałbym je także przerobić do postaci podobnej do NOR dla ESI). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 czyli mam pena z image rootfs. dam usb sdb1 to sie zawartosc pena wgra do nor. A co jak chce odpalić image z pena ale nie wygrywać do nor? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość oracz Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Jak rootfs to uruchomi się z pena, nor zainstaluje się do pamięci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość carolef Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 to licho. bo jak na penie image będzie ważyć więcej niż pojemność nor to co będzie? Wysłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 12 Lipca 2013 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2013 Tux przygotował 2 wersje: rootfs i nor. Pendrive przygotowuje się dla obydwu tak samo, ale różnią się tym co się dzieje po starcie. Ten podpisany rootfs startuje system a ten podpisany nor ładuje oprogramowanie do wewnętrznej pamięci NOR. I nie ładuje tam systemu z pendrive a dwa pliki rootfs.img i kernel.img o ile pamiętam. A te 2 pliki są tak przygotowane, żeby się zmieściły do NORa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jack Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Oświedźcie mnie co możne być nie tak z tym wgraniem do NOR ? Pen utworzony zgodnie z FAQ (próbowałem z różnymi wielkościami penów), pliki są widoczne po wypakowaniu na penie. Dekoder uruchamiam USB - SDB1, SDA1 i nic kompletnie się nie dzieje, czekam po 15 min. Starsze wersje OpenPli 8.1,8.3 kopiowane przez HDClone na pena się ładują do NOR przez USB-SDA1 bez problemu. Jadę na Graterli uruchamianej z pena ale chciałbym mieć to już w NOR bo sofcik sprawuje się wyśmienicie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 Uruchom tuner z wciśniętym P+ liub P- :) Wrzucanie softu od 20minut do 90minut w zależności od szybkości NORa. Kiedyś generowałem obrazy z rootfs dla flashowania. Niestety HDCLONE nie mam (od 1997 tylko linux) a wgranie rootfs-a z tar.gz to był nie lada wyczyn dla dużej ilości osób. Teraz G2 przyjęła model Systemu Operacyjnego gdzie nie będą wychodzić co chwile nowe obrazy. Dlatego czas wgrania softu do NOR krytyczny nie jest bo wgrywasz raz i już - potem tylko upd. Może wyjdzie jakies inne IMAGE z serii 2.x.x ale tylko po to by nowi użytkownicy nie ładowali masy poprawek na raz. Jak nawet wyjdzie to może jedno na rok :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Jack Opublikowano 2 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2013 THX tux, najciemniej pod latarnią. ENV już wcześniej wywaliłem i korzystałem z p+/p-. Jednak nie zamóżdżyłem, że tak można samo wgrać soft jak w Nboxach. Jeszcze raz dzięki ! Soft już się wgrywa. Już po wgraniu - czas wgrywania ok 70 min. 8), po 60 min miałem już ciepło, że coś się wykrzaczyło ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość muzzy121 Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Witam serdecznie, Mam problem z którym nie potrafię sobie poradzić, mianowicie chciałem zaktualizować system do najnowszej wersji G2 RC1. Przygotowałem Pendrive-a (partycja ext2, wypakowałem zawartość archiwum z obrazem systemu zgodnie z FAQ) Wyłączyłem ESI, włączyłem z wciśniętą strzałką (P+) i nic... na wyświetlaczu nic się nie pojawia. Podobnie jak przytrzymam P-. Problem w tym że w tej chwili jak go uruchamiam to nie pojawia się nic, chyba że dłużej przytrzymam Power (wtedy na wyświetlaczu pojawi się 00:00) i sobie odlicza czas(zegar) Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 FAT32 a nie ext2 :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość muzzy121 Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 To już sprawdziłem, problem w tym że dekoder się nie uruchamia. Nie doszło nawet do próby instalacji. Włączyłem go z wciśniętym P+ i koniec, więcej nie odpalił. Macie może pomysł dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kjajo Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Nie masz nawet BOOT? Widocznie jakimś cudem skasowałeś uboota... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość muzzy121 Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Tylko jak? Dałem p+ i włączyłem do prądu, na wyświetlaczu wszystko zgasło i tyle. Zasadnicze pytanie jest takie: co dalej? :) Czy da rade to zrobić jtagiem? Wiem że forum nie jest o tego typu kwestii ale może jest tu ktoś kto może mi doradzić - choćby na PM. Mod Poprawiono błędy... proszę zwrócić na to uwagę przy pisaniu następnych postów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kjajo Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 A co wyskoczyło na wyświetlaczu zaraz po podpięciu zasilania? Długo używasz boxa? Po jtagu na 99% tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość muzzy121 Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Przepraszam za błędy, pisze telefonem, być może T9 zrobił swoje. Właśnie nic, włożyłem pena, w terminalu shutdown -h, wyłączyłem z prądu. Wcisnąłem P+ i do prądu. Wyświetlacz sie nie zaświecił, odczekałem 2-3 min, nie wiedząc co się dzieje wyłączyłem i włączyłem ponownie. Bez rezultatu. Jedyny błąd to sformatowanie pena ext2 aczkolwiek imho nie doszło do programowania(nawet bootowania) z pena. Pomożesz mi z tym Jtagiem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Debug cokolwiek "pluje"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość muzzy121 Opublikowano 11 Listopada 2013 Udostępnij Opublikowano 11 Listopada 2013 Sęk w tym że mam do czynienia z Linuxem, trochę z dekoderami (głownie Mediasaty, DM800) ale raczej sam sie nie brałem za przerabianie. Szukałem troche na ten temat i z tego co wiem: Będę musiał kupic USB-TTL? Odpowiednio skonfigurować HT tak aby pracował w trybie debug? Waszą pomoc w temacie :) Na jutro zorganizuje konwerter, dziś chciałem się dowiedzieć co mi będzie potrzebne, Ew. Przygotować tuner do podłączenia. Jeżeli możecie to piszcie w tym wątku lub na PM jeżeli są to rzeczy o których nie możecie lub nie chcecie pisać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ivoovi Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Witam, Pytanie odnośnie komunikatów na wyświetlaczu UHD88. Czy podczas instalacji coś się wyświetla? U mnie cały czas Load Instalacja trwa o 60-90 min nie wiem czy czekać czy jeszcze raz ustawić. Pen przygotowany zgodnie z instrukcją, boot ustawiony na USBA i czekam.... a na wyświetlaczu load Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 To teraz wyłącz tuner :) Wciśnij P+ lub P- i go włącz :) A na przyszłość - FAQ się kłania :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ivoovi Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 @tux ale czy wyświetlane są jakieś komunikaty podczas ładowania softu u mnie ciągle "load" nie ma komunikatu "ok" czy jakiegoś innego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2014 Tak wyświetlają się. Nie pokaże się LOAD jak włączysz tuner z wciśniętym P+ lub P- Pojawi się PROG i za moment komunikaty co jest wykonywane. Pen ma mieć FAT32 i wgrane pliki z archiwum NOR. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość tom8181 Opublikowano 16 Października 2014 Udostępnij Opublikowano 16 Października 2014 Witam mam tuner UHD-88 załadowałem soft do NOR na wyświetlaczu pokazało się OK. więc zrestartowałem tuner i teraz pisze cały czas GPL , ok 30 min i nic się nie dzieje co jest nie tak być może poleciało ENV ? Jeśli tak to skąd pobrać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Nie mam pojęcia co robię źle, próbowałem wszystkiego do wrzucenia softa do ESI-88 Pobieram sobie NOR GOS: http://openpli.xunil.pl/data/_uploaded/file/SagemCom_ESI88_Graterlia_nor.tar.gz Próbowałem na ext2 sposobem z FAQ, Poprzez FAT32 i ciągle to samo. Prog -> Fail Nie mam pojęcia co robię źle. Ustawialem na USBA, USBB i nic sie nie dzieje wisi na LOAD. Czy teraz tak się wrzuca czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Nie pamiętam wszystkich opcji przy starcie ale skoro pobierasz obraz NOR to dlaczego chcesz startować z penndrive? Obraz do pendrive: http://openpli.xunil.pl/data/_uploaded/file/SagemCom_ESI88_Graterlia_rootfs.tar.gz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Chce to wrzucic do NOR bo pobralem skórkę te drugą czy trzecia (cos fullhd) i crash zielony i stoi na load Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 To przy wyborze na starcie nie wybierasz USB tylko UPDATE Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tata61 Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Witam @kris http://openpli.xunil.pl/index.php/FAQ#mozTocId277700 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris Opublikowano 14 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2016 Niestety robiłem już tak wczoraj, nic nie działa. Zawsze wyświetla FAIL. Natomiast już wrzucałem gratrelie przez tego samego pena i śmigało elegancko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi