Gość larry50 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Witam. Postanowiłem, że przesiądę się na GOSa z OPLI 8.6 lecz mam drobny problem z instalacją. Problem zaczyna się od miejsca w którym należy połączyć się z tunerem w celu instalacji środowiska graficznego. Na moim wyświetlaczu pojawia się napis IP lecz nie mogę odczytać ip adresu tunera gdyż podejrzewam jest to wina wyświetlacza w tym modelu który nie obsługuje aż tylu znaków aby można było odczytać adres. Chcę zauważyć że nie miałem problemu z i instalacją w tunerze BSLA. Tam całą procedurę instalacji zakończyłem w ok 20 min łącznie z sterami do WFI listą kanałów, konfigiem, Oscam, pluginami itd. Czy istnieją jakieś salucie tego problemu? Oczywiście podłączyłem dekoder do sieci kablem LAN po ustaleni adresu tunera poprzez PC ipconfig oraz skanery ip itd.wyskakuje adres tunera preferowany lecz nie mogę połączyć się w dalszym ciągu z moim tunerem.192.168.137.1 W wersji BSLA mój adres przydzielony przez tuner miał końcówkę ".149" a w tym wypadku nie jestem w stanie odczytać. Jeżeli wątek się powtórzył to niestety skanując forum nie zauważyłem więc proszę o odpowiedni link do wątku. Z góry dziękuje za pomoc oraz poświęcony czas. Liczę na rozwiązanie problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Przyjrzyj sie wyświetlaczowi. Kolejne sekcje IP są wyświetlane osobno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość larry50 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Dziękuje za odpowiedz. Niestety po wyświetleniu komunikatu IP mam czarny ekran. Gdy sekwencja z adresem zapętli znów widzę komunikat "IP". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Wejdź w ustawienie swojego modemu i zobacz jakie urządzenia są podłączone i odczytaj stamtąd ip tunera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Informacja o IP pojawia się tylko przy pierwszym uruchomieniu softu zaraz po jego wgraniu. Za kolejnym uruchomieniem tej informacji już nie będzie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość larry50 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Tak zdaje sobie sprawę ze IP wyświetla się podczas pierwszego uruchomienia. Podczas podłączenia kablem rj45 do routera modemu lub pc wyświetlony zostaje IP z 192.168.137.1 czyli taki jak po wpiasaniu w konsole IP config dla wszystkich urządzeń. Tak czy inaczej dziękuję za pomoc. Pozostanę przy opli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 A nie masz może problemu z adresami MAC w tunerach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość larry50 Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Wydaje się że to jedyne wytłumaczenie. Coś mogę z tym zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 24 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Marca 2017 Zmienić na inny. Opisane w FAQ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi