Gość rysiek1971 Opublikowano 8 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Marca 2017 Witam przy próbie aktualizacji wyskakuje brak miejsca wymagane 4mb a niby mam 1mb o co chodzi bo mam partycje 2gb,pluginy można instalować bez problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozhrfhlufq Opublikowano 17 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2017 opkg update && opkg upgrade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garus Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 wymagane 4mb a niby mam 1mb o co chodzi bo mam partycje 2gb Chodzi o użycie opcji "Human readable" przy wywołaniu df w skrypcie /etc/cron/daily/check_update. Co jest czytelne dla człowieka, niekoniecznie jest czytelne dla tego skryptu. Skrypt "nie zauważa" literki G przy ilości wolnego miejsca i "traktuje" np. 1.9G jako 1 MB. Niestety z tego co analizuję, jeśli będziemy mieli poniżej 1MB wolnego miejsca (np. 923.3K) to skrypt w aktualnej formie pozwoli na aktualizację... Chyba najprostszym rozwiązaniem problemu byłaby zmiana opcji df na "1M-byte blocks", przy okazji nie trzeba przy tym odcinać tekstu po kropce, czyli zamiana: rootfree=`df -h | grep "/dev/root" | awk '{print $4}' | head -n1 | cut -d "." -f1` na rootfree=`df -m | grep "/dev/root" | awk '{print $4}' | head -n1` Z drugiej strony po co Ci tak duża partycja na system??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ozhrfhlufq Opublikowano 18 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2017 W takim razie jak optymalnie, bądź do czego wykorzystać pendrive 8GB bo ja mam taki w tunku z jedną partycją? Scalono wiadomość: [time]1491842822[/time] Ponawiam pytanie ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 10 Kwietnia 2017 Podziel go na 2 części. 512MB na System i reszta jako partycję data. Na partycji data możesz trzymać np. kopie bezpieczeństwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mpunko Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 Witam jestem posiadaczem nbox+gos. Czy można zmienić rozmiar partycji root na większy? Zainstalowałem opkg install graterlia-e2gui plus paczkę picon od myszka i pamięć zapełniła mi się w 99%. Próbowałem dzisiaj zaktualizować przez Putty ale nie poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 2 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2018 A gdzie masz tą partycję? Na PEN? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość mpunko Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 na hdd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 3 Stycznia 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Stycznia 2018 Możesz spróbować narzędzia resize2fs. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sikorkaaa Opublikowano 14 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 14 Marca 2018 Witam jestem posiadaczem nbox+gos. Czy można zmienić rozmiar partycji root na większy? Zainstalowałem opkg install graterlia-e2gui plus paczkę picon od myszka i pamięć zapełniła mi się w 99%. Próbowałem dzisiaj zaktualizować przez Putty ale nie poszło. proponuje przenieść picony do record graterlia szuka ich też w hdd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi