Jump to content

brak miejsca do aktualizacji

Guest rysiek1971

Recommended Posts

Guest rysiek1971

Witam przy próbie aktualizacji wyskakuje  brak  miejsca wymagane 4mb a niby mam 1mb o co chodzi  bo mam partycje 2gb,pluginy można instalować bez problemu

• 2 weeks later...

wymagane 4mb a niby mam 1mb o co chodzi  bo mam partycje 2gb

Chodzi o użycie opcji "Human readable" przy wywołaniu df w skrypcie /etc/cron/daily/check_update. Co jest czytelne dla człowieka, niekoniecznie jest czytelne dla tego skryptu. Skrypt "nie zauważa" literki G przy ilości wolnego miejsca i "traktuje" np. 1.9G jako 1 MB.

Niestety z tego co analizuję, jeśli będziemy mieli poniżej 1MB wolnego miejsca (np. 923.3K) to skrypt w aktualnej formie pozwoli na aktualizację...

Chyba najprostszym rozwiązaniem problemu byłaby zmiana opcji df na "1M-byte blocks", przy okazji nie trzeba przy tym odcinać tekstu po kropce, czyli zamiana:

rootfree=`df -h | grep "/dev/root" | awk '{print $4}' | head -n1 | cut -d "." -f1`

na

rootfree=`df -m | grep "/dev/root" | awk '{print $4}' | head -n1`

Z drugiej strony po co Ci tak duża partycja na system???

• 4 weeks later...
  • 8 months later...
Guest mpunko

Witam

jestem posiadaczem nbox+gos. Czy można zmienić rozmiar partycji root na większy? Zainstalowałem opkg install graterlia-e2gui plus paczkę picon od myszka i pamięć zapełniła mi się w 99%. Próbowałem dzisiaj zaktualizować przez Putty ale nie poszło.

• 2 months later...

Witam

jestem posiadaczem nbox+gos. Czy można zmienić rozmiar partycji root na większy? Zainstalowałem opkg install graterlia-e2gui plus paczkę picon od myszka i pamięć zapełniła mi się w 99%. Próbowałem dzisiaj zaktualizować przez Putty ale nie poszło.

proponuje przenieść picony do record graterlia szuka ich też w hdd