314TeR Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Zebrało mi się trochę sprzętu w domu... nBox, VU+ Duo, jakieś inne, które wszystkie cierpią na problem umierających kondensatorów. Polećcie jakieś dobre marki kondensatorów - wytrzymałe, idealnie z oferty TME, bo tam na 99% będę się zaopatrywał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rok666 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Jest już taki temat na forum i ma kilka stron dyskusji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 rok666[/member] wiem, czytałem... natomiast jest to temat zaczęty w czasie kiedy była fala pierwszych wymian kondensatorów. Teraz mam np nBoxa już po jednej takiej wymianie wykonanej przez jacektorun i mimo że to od niego a nie od jakiegoś rzeźnika i "tylko" 2,5 roku, ale kondziory już się kwalifikują do ponownej wymiany. Nie chce wkładać czegoś co mimo polecania 2-3 lata temu dziś okazuje się, że nie sprawdza się i już umiera. Kondensatory w zależności o jakości kosztują od powiedzmy 0,5PLN do 1,5PLN. Jak ktoś to robi hurtowo na sztukę, to oszczędność na kilkunastu kondensatorach daje mu kilkanaście więcej PLN w kieszeni. Mój czas który będę musiał poświęcić na naprawę cenię sobie o wiele bardziej niż wartość sprzętu jaki będę naprawiał. Niestety podjąłem się tego dla znajomych, a nie zarobkowo, więc chcę to zrobić raz i porządnie, aby do tematu nie wracać w ogóle lub jeśli w ogóle to nie za 2 lata. Stąd ponawiam pytanie - w TME Jamiconów nie ma... Czytając parametry i długość pracy np Nichicon produkuje serie w których gwarantuje 20tyś h przy 105 stopniach - czy ktoś miał z nimi do czynienia? Jest coś lepszego? Cena nie gra roli. 10-15 PLN różnicy na sprzęcie to nie różnica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Ja tu widzę potencjalnie dwie sprawy, jakość kondensatorów to jedno, jakoś projektu/konstrukcji odbiornika to drugie. Nawet najlepsze kondensatory Ci nic nie pomogą, jeśli projekt (obciążenia, chłodzenie) jest niepoprawny, a to jest możliwe. Do tej pory mam "rezerwowy" zasilacz do komputera, który ma już ponad 5 lat i jedyne co z nim musiałem robić, to wymienić zajechany na śmierć (przestał się kręcić) wentylator. Kondensatory w nim to Chemi-Con'y przewidziane do pracy z temperaturami do 105° C... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 314TeR[/member]: Jak będziesz szukał i czytał noty katalogowe, to powinieneś dość szybko wywnioskować, że przy tej samej pojemności i maksymalnym napięciu zawsze lepsze są kondensatory grubsze. Rozmiar wpływa na jakość chłodzenia. Druga sprawa: Zdanie znajomego, który co prawda z nboksami nic wspólnego nie ma, ale różne projekty elektroniczne wykonuje na zlecenie, często w "małych seriach" i sam już się naciął na problem serwisowania swojego sprzętu z powodu kondensatrów: "Tylko Nichicon" ;) I trzecia: Jak już wymieniasz kondesatory ... zajmij się też tymi w zasilaczu zewnętrznym z nboksa. Jeżeli on jest "wyjechany", to bardziej cierpią kondensatory w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Jak coś zamówisz to pochwal się, które kupiłeś dokładnie do Nbox'a - z przyjemnością przeczytam:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 7 Stycznia 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 Jamiconow w TME nie ma, wiec pewnie wezmę Nichicon, bo po parametrach lepszych nie widzę. Tam gdzie da radę to będę montował kondensatory o większej objętości, wyższe i/lub na wyższe napięcie. Ważne tylko aby raster mniej więcej się zgadzał. BTW a to zasilacz od nboxa da radę jakoś "normalnie" rozebrać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 7 Stycznia 2017 Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2017 (...) wyższe (...) Z tabelek producentów wynika, że powinny być "o większej średnicy". BTW a to zasilacz od nboxa da radę jakoś "normalnie" rozebrać? Cięcie i rozrywanie oraz ponowne sklejanie ... to raczej nie jest "normalnie" :( Ale mam 2, obydwa po pomiarach na oscyloskopie przeszły sekcję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość wwns Opublikowano 26 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2017 Jeżeli kondensatory to tylko jamicon niebieskie 1:1 ze specyfikacją, u innych masz napisane 1000 a po zamierzeniu 680 pojemność. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi