Gość darog69 Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Dzięki za pomoc,a tak z innej beczki czy jest szansa na Graterlię dla tunerów z ARM? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Było już kilka razy... Jak standard 4K będzie ustalony to GOS dla ARM będzie. Póki co najnowsze tunery prawdopodobnie już za rok będą tylko śliczna podstawka pod kwiatek. O standardy kłócą się już kilka lat i końca nie widać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gaspar Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Nieśmiało zapytam, bo GOS z powodzeniem ujeżdżam na struclach sh4 typu nbox, a chętnie postawiłbym na Vu+ Ultimo (nie 4K) :D Czy będzie wersja dla tych odbiorników? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TomTelos Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2017 Nieśmiało zapytam, bo GOS z powodzeniem ujeżdżam na struclach sh4 typu nbox, a chętnie postawiłbym na Vu+ Ultimo (nie 4K) :D Czy będzie wersja dla tych odbiorników? Brak tunera u devel, nie ma jak testować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość darog69 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Było już kilka razy... Jak standard 4K będzie ustalony to GOS dla ARM będzie. Póki co najnowsze tunery prawdopodobnie już za rok będą tylko śliczna podstawka pod kwiatek. O standardy kłócą się już kilka lat i końca nie widać. Myślisz,że może być podobnie jak ze standardem DVB-T,też najpierw nasprzedawali tv z MPEG2 i później się okazało że trzeba dodatkowe pudełko kupować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Prześledź co zmieniono w standardzie 4K na przestrzeni chociażby ostatnich 12 miesięcy. Potem poszukaj co można załatwić programowo a co sprzętowo. Na koniec zadaj sobie pytanie "czy nadawcy zrezygnują z możliwości nadawania w znacznie wyższej jakości gdyż ileś tam osób już posiada jakiś tam sprzęt 4K?" Myślę, że po sprawdzeniu tego wszystkiego nie będziesz miał wątpliwości co nasz czeka na przestrzeni najbliższych 2 lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość darog69 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Dlatego nie kupowałem np Ultimo 4K za ponad 2 tys ,a Octagona sf4008 za nie cały 1000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Tyle tylko, że nadal nie pojmuje dlaczego? Filmów w prawdziwym 4K (nie upscaling) jest na dzień dzisiejszy poniżej 100 pozycji. nawet najnowsze Gwiezdne Wolny kręcone były kamerami 2K. Jak będzie więcej PRAWDZIWEGO materiału 4K to będzie to faktycznie coś na co warto czekać. Póki co mamy standard, który nie jest skończony + mase materiałów 4K w Upscaling lub nagrywanych w 4K telefonami i kamerami amatorskimi. Dla mnie wydanie 1000zł na to jest bezsensem. Ale - ZAZNACZAM - dla mnie. Ktoś inny może mieć odmienne zdanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość darog69 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Wykupiłem sobie Netflixa i co nie co patrzę z youtube tez coraz więcej ciekawych materiałów,a kupiłem tak aby sie pobawić,jakiegoś Hopla człowiek musi mieć he he Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Tu sie zgadzam. Prawdopodobnie za 2-4lata bedzie to standard. Myślę ze niedługo wreszcieuzgidnią jak nadawać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meli Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 czy posiadając wiekowego nbox bsla po przesiadce na vu+ solo2 odczuję znaczną różnicę w prędkości działania i jakości obrazu? w nbox denerwuje mnie tryb 1080i i zamierzam zrobić przesiadkę na coś nowszego, jednak podobnie jak tux[/member] uważam, że na 4k to jeszcze za wcześnie jeśli chodzi o tv-sat w Polsce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 Zobaczysz, ja na zgemma już widzę gigantyczną różnicę w prędkości działania, obraz wydaje mi się też ładniejszy(oczywiście kanały hd bo sd to pewnie i tak różnicy nie będzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 27 Lipca 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2017 czy posiadając wiekowego nbox bsla po przesiadce na vu+ solo2 odczuję znaczną różnicę w prędkości działania i jakości obrazu? w nbox denerwuje mnie tryb 1080i i zamierzam zrobić przesiadkę na coś nowszego, jednak podobnie jak tux[/member] uważam, że na 4k to jeszcze za wcześnie jeśli chodzi o tv-sat w Polsce zobaczysz. jak wiesz, sagecom'y 88 czy "spark'i 7162" są wyraźnie wydajniejsze od adb 5800, zaś zgemma czy vu solo se v2 są sporo wydajniejsze od spark'ów 7162, różnica między adb 5800 a zgemmą czy VU+ będzie bardzo wyraźna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qczu Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Mam pytanka dotyczące Solo2. Przerzuciłem dysk z ESI88, label jest "records", dysk jest w środku, nie jako USB i nie montuje go automatycznie. Disk: /dev/sda Size: 298.1 GiB, 320072933376 bytes, 625142448 sectors Label: dos, identifier: 0x13ccb9cf Device Boot Start End Sectors Size Id Type /dev/sda1 63 3919859 3919797 1.9G 83 Linux /dev/sda2 3919860 5895854 1975995 964.9M 83 Linux /dev/sda3 5895855 7871849 1975995 964.9M 83 Linux >> /dev/sda4 7872512 625142447 617269936 294.3G 83 Linux ┌────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┐ │ Partition type: Linux (83) │ │ Filesystem UUID: d8252cbc-4f9a-489f-bbd8-a5972c2ee71f │ │Filesystem LABEL: records │ │ Filesystem: ext4 │ └────────────────────────────────────────────────────────────────────────────┘ # Graterlia OS # homepage: http://graterlia.xunil.pl # e-mail: graterlia@xunil.pl # # /etc/fstab: static file system information # # <file system> <dir> <type> <options> <dump> <fsck> rootfs / auto defaults 1 1 proc /proc proc defaults 0 0 devpts /dev/pts devpts mode=0620,gid=5 0 0 usbdevfs /proc/bus/usb usbdevfs noauto 0 0 #usbfs /proc/bus/usb usbfs defaults 0 0 #tmpfs /var/volatile tmpfs defaults 0 0 #LABEL=records /media/hdd auto defaults,noatime,nodiratime 1 1 #LABEL=data /media/data auto defaults,noatime,nodiratime 1 1 #LABEL=swap swap swap defaults 0 0 Drugie pytanie, to czy nie ma możliwości szerszej konfiguracji VFD? Nie wiem, czy to jest tylko u mnie, ale nawet nie ma scrollowania tekstu (VFDControl mam zainstalowany). Będę wdzięczny za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Ad1 → popraw fstab zgodnie z tym jak to się robi w dystrybucjach Linux. Podpowiedź - trzeba coś usunąć i ewentualnie poprawić. Ad2 → nie mam solo2 więc nie potrafię więcej napisać. Za to na pewno napiszę i VFDControl nie jest do Solo2. A przynajmniej nie przypominam sobie aby był. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Masz zaptaszkowane #LABEL=records /media/hdd auto defaults,noatime,nodiratime 1 1 Usuń #. Potem pewnie będzie trzeba dodać(lub podmienić ten wpis) blkid partycji do tego pliku - bo mi nie chciało montować przy starcie. Więc odczytaj blkid /dev/sdXX i wpisz UUID=f0dabbf6-5501-d301-30d8-bbf65501d301 /media/hdd auto defaults 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 UUID=f0dabbf6-5501-d301-30d8-bbf65501d301 /media/hdd auto defaults 0 0 Czy wiesz co oznaczają te dwa zera na końcu linii (0 0). [warning]Te dwa zera tylko proszą się o masę kłopotów w przyszłości![/warning] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Tak wiem - rozmawialiśmy już na ten temat;) To akurat był nietrafiony przykład z użyciem UUID wzięty na szybko ze starego pliku - już poprawione aby nie mieszać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 I bardzo dobrze :) Oby osobie co nie działało pomogło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 10 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Maja 2018 Oby pomogło:) Jak nie to będziemy myśleć dalej:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qczu Opublikowano 16 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Maja 2018 OK, dysk działa, dzięki. Czy odnośnie skonfigurowania VFD mógłby ktoś pomóc? Sprawdzałem na innych image i chyba jest to w konfigu skórki, bo nie we wszystkich był scroll dostępny (ale w żadnym nie było dodatkowo bieżącego wydarzenia EPG w scrollu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qczu Opublikowano 23 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2018 Czyli nie ma opcji, żeby coś podziałać z tym wyświetlaniem? (mógłbym potestować jakby co). Zapytam jeszcze o Deep Standby, po takim uśpieniu, tunera nie da się wybudzić z pilota, a wyświetlacz zawiesza się na napisie VU SOLO2. Czy da się to poprawić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi