kris.sg Posted November 1, 2016 Share Posted November 1, 2016 Witam Mam prośbę do użytkowników, potrzebuję skrypt który wykona restart sieci (karty sieciowej) w odbiorniku. Niestety nie znam komend aby napisać własny skrypt, linux znam w stopniu bardzo podstawowym :) posiadam odbiornik adb5800 z góry dzięki i pozdrawiam kris.sg Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 1, 2016 Share Posted November 1, 2016 Z jakiego powodu potrzebujesz taki skrypt. Jeśli sieć nie działa prawidłowo to trzeba ją wpierw naprawić a nie leczyć problem pacyfikując objawy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
garus Posted November 2, 2016 Share Posted November 2, 2016 Nie zaprzeczając przedmówcy to przecież masz to w systemie: /etc/init.d/network restart Taki restart nie wystarcza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris.sg Posted November 2, 2016 Author Share Posted November 2, 2016 Z jakiego powodu potrzebujesz taki skrypt. Jeśli sieć nie działa prawidłowo to trzeba ją wpierw naprawić a nie leczyć problem pacyfikując objawy. siec mam w porządku ale ostatnio mam przerwy w dostawie prądu i nbox szybciej chce ip po dhcp niż router zdazy się uruchomić a ze tesciowa korzysta to chce zrobić restart sieci pod klawiszem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tata61 Posted November 2, 2016 Share Posted November 2, 2016 Witam Przypisz IP w tunerze na sztywno i problem zniknie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris.sg Posted November 5, 2016 Author Share Posted November 5, 2016 Nie zaprzeczając przedmówcy to przecież masz to w systemie: /etc/init.d/network restart Taki restart nie wystarcza? garus dzięki wielkie za pomoc skrypt działa teściowa zadowolona :) pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
314TeR Posted November 5, 2016 Share Posted November 5, 2016 Ustaw adres IP na statyczny, wtedy nic nie trzeba będzie restartować, nawet z pilota. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest gobo Posted November 12, 2016 Share Posted November 12, 2016 Witam, podobny mam problem (od kilku dni) i szukam rozwiązania. Sieć mam po WiFi, statyczny adres. Generalnie działa prawidłowo jak już jest uruchomiona. Problem polega na tym, że po wyłączeniu tunera na noc, na drugi dzień po włączeniu nie widzi sieci. Muszę zrobić restart sieci z poziomu tunera i znowu jest ok do wieczora. Wydaje mi się, że tuner na czuwaniu nie wyłącza interfejsu na usb (oczywiście podmieniałem na inny, bez efektu), widzę jak mruga dioda na nim. Po kilku godzinach przestaje jakby się wieszał. I tu już potrzebny jest owy restart o którym piszę. :( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mickey Posted November 12, 2016 Share Posted November 12, 2016 Nie próbowałem, ale jakbyś skrypt z podaną powyżej komendą do restartu sieci umieścił w /etc/cron/standby_on/ to powinno spełniać swoją rolę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts