Jump to content

skrypt restartujący sieć

kris.sg

Recommended Posts

Witam

Mam prośbę do użytkowników, potrzebuję skrypt który wykona restart sieci (karty sieciowej) w odbiorniku.

Niestety nie znam komend aby napisać własny skrypt, linux znam w stopniu bardzo podstawowym :)

posiadam odbiornik adb5800

z góry dzięki i pozdrawiam

kris.sg

Z jakiego powodu potrzebujesz taki skrypt. Jeśli sieć nie działa prawidłowo to trzeba ją wpierw naprawić a nie leczyć problem pacyfikując objawy.

siec mam w porządku ale ostatnio mam przerwy w dostawie prądu i nbox szybciej chce ip po dhcp niż router zdazy się uruchomić

a ze tesciowa korzysta to chce zrobić restart sieci pod klawiszem

Witam,

podobny mam problem (od kilku dni) i szukam rozwiązania.

Sieć mam po WiFi, statyczny adres. Generalnie działa prawidłowo jak już jest uruchomiona.

Problem polega na tym, że po wyłączeniu tunera na noc, na drugi dzień po włączeniu nie widzi sieci. Muszę zrobić restart sieci z poziomu tunera i znowu jest ok do wieczora.

Wydaje mi się, że tuner na czuwaniu nie wyłącza interfejsu na usb (oczywiście podmieniałem na inny, bez efektu), widzę jak mruga dioda na nim. Po kilku godzinach przestaje jakby się wieszał. I tu już potrzebny jest owy restart o którym piszę. :(