Jump to content

Odinstalowywanie pakietów - konsola

jordi

Recommended Posts

W myśl zasady "terminal twoim przyjacielem" ;-) staram się to wszystko ogarnąć (na razie tylko wg. FAQ) ale idzie całkiem znośnie tj. system postawiony, paczki poinstalowane i wszystko działa jak należy;)

Teraz do sedna sprawy. Otóż byłbym wdzięczny gdyby ktoś mnie poinstruował jak bezpiecznie a zarazem poprawnie odinstalowywać niepotrzebne rzeczy ? Oczywiście mam świadomość, że można po prostu instalować tylko to co rzeczywiście niezbędne, ale nie w tym rzecz.

Jako przykład podam tutaj wtyczkę enigma2-plugin-iptvplayer-installer . Powiedzmy, że instaluję ją do testów po czym stwierdzam, że nie ma tam nic ciekawego i nie będę z niej korzystał, tudzież mam mało miejsca w pamięci i chcę ją zwyczajnie odinstalować. I teraz tak: instalując wtyczkę z opkg przez terminal widać na ekranie, że wraz z nią instalują się inne, zależne pakiety np. wget, ffmpeg, flac etc. W momencie, gdy pozbywam się pluginu przez "opkg remove enigma2-plugin-iptvplayer-installer" na ekranie widać, że pozbywam się tylko tego pluginu i niczego więcej, czyli cała reszta zostaje. Czy da się jakoś odinstalować wszystko co z daną wtyczką  się  wcześniej zainstalowało, czy muszę to robić ręcznie ? A może po prostu w zły sposób pozbywam się jej z systemu ?

Ok dzięki wielkie, zaraz przetestuje :) Jeszcze tylko takie teoretyczne pytanie. Czy stosując powyższą komendę zostanie odinstalowane wszystko to, co było zainstalowane z daną wtyczką czy jest może jakoś automatycznie sprawdzane czy np. jakaś inny pakiet  (doinstalowany w międzyczasie) nie korzysta z jakiegoś elementu, potrzebnego do działania? 

Tak, wszystko zostanie odinstalowane co zostało zainstalowane jako zależności.

Dlatego promujemy OPKG i odpowiednią instalacją i deinstalację. Tylko tak nie pozostawiamy śmieci.

Co do enigma2-plugin-iptvplayer-installer jest to tylko instalator IPTVPlayer. Instaluje i odinstalowuje on wszystko co sam zainstalował. Jednak jak IPTVPLayer zainstaluje coś, co nie wchodzi w skład pakietu to...to na to nie mamy rady. Nie każdy używa opkg i pakietów ipk.