Skocz do zawartości

Po upgrade

Gość Wiech54

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Zainstalowałem Graterlia OS do ESI88 na partycji pierwszej partycji HDD. System się uruchomił bez problemu, zrobiłem ustawienia tak jak potrzebuję i teraz problem.

Nie pierwszy raz instaluje Graterlię ale pierwszy raz takie coś. Ale po kolei co zrobiłem.

1. Po instalacji softu i pierwszym uruchomieniu dałem opkg update a później opkg upgrade. Było OK.

2. Aktualizowałem pakiety.

3 Po tym zgodnie z komunikatem zrobiłem restart tunera.

4. Wyszło takie coś i nie wiem co dalej.

SagemCom ESI88 by Nemo  [32-bit mode]

U-Boot 1.3.1 (Dec 18 2012 - 01:57:34) - stm24_0057

DRAM:  256 MiB

NOR:    64 MiB

In:    serial

Out:  serial

Err:  serial

Hit any key to stop autoboot:  0

Reset IDE: Bus 0: OK

Device 0: Model: ST320LT020-9YG142  Firm: 0010SDM1 Ser#: 0W74KEV1

Type: Hard Disk

Supports 48-bit addressing

Capacity: 305245.3 MiB = 298.0 GiB (625142448 x 512)

1715583 bytes read

## Booting image at 80060000 ...

Image Name:  Linux-2.6.32.61_stm24_0217

Image Type:  SuperH Linux Kernel Image (gzip compressed)

Data Size:    1715519 Bytes =  1.6 MiB

Load Address: 80801000

Entry Point:  80802000

Verifying Checksum ... OK

Uncompressing Kernel Image ... OK

Starting kernel console=ttyAS0,115200 root=/dev/sda1 rw mem=256m coprocessor_me.

INIT: version 2.88 booting

INIT: Entering runlevel: 5

Start rc.local

________              __              .__  .__.

/  _____/___________ _/  |_  ___________|  | |__|____

/  \  __\_  __ \__  \\  __\/ __ \_  __ \  | |  \__  \

\    \_\  \  | \// __ \|  | \  ___/|  | \/  |_|  |/ __ \_

\______  /__|  (____  /__|  \___  >__|  |____/__(____  /

\/          \/          \/                  \/

login[409]: root login on 'UNKNOWN'

BusyBox v1.24.2 (2016-03-30 03:14:50 CEST) built-in shell (ash)

Enter 'help' for a list of built-in commands.

01:00:07 up 0 min,  1 users,  load average: 0.08, 0.01, 0.00

Sat Jan  1 01:00:07 CET 2000

(none):~#

Próbowałem na drugim ESI (tak na wszelki wypadek bo chyba sensu w tym nie było), zmieniłem dysk na inny. Dalej tak samo.

Może coś źle robię?

Proszę o pomoc.

Obraz pobierałem dawno. Instalowałem przedwczoraj. Ten problem nie występuje dopóki nie zrobię aktualizacji i nie zrestartuje tunera. Restart GUI nie powoduje tego efektu, tuner się normalnie uruchamia.

Może trzeba pobrać świeżą wersję softu i spróbować jeszcze raz zainstalować ?

Próbowałem instalacji na dysku SSD i to samo. Nie sprawdziłem wersji uruchamianej z pendrive ale skoro z HDD nie idzie to dlaczego z pena miałoby pójść.

Sprawdzałem Image PKT, Freebox, ale Graterlia wydaje mi się najbardziej zaawansowana (dobrze i logicznie ułożone wszystko)i nie chciałbym z niej rezygnować

Łatwiej by mi było gdybyś to podpowiedział wcześniej bo moja wiedza, jeżeli chodzi o sprawy softu, to raczej niewielka jest. Coś tam wiem, jakoś sobie radzę ale czasu na głębsze "studia " nie mam z racji wieku i pracy.

W sumie każda wskazówka jest dla mnie cenna na pewno to co podpowiedziałeś postaram się sprawdzić z ciekawości. Dziękuję jeszcze raz.

Witam

Mam inny problem

Po aktualizacji image adb28xx dekoder  po pełnym restarcie nie wstaje. Oczywiście aktualizacja odbyła się z pilota nie ma mowy o wgraniu złego image. Co teraz mogę zrobić, nie pomaga próba instalacji z pendrive, zero komunikacji z dekoderem

Proszę o rade czy jest sposób aby wymusić zapodanie image po usb

W dniu 5.08.2016 o 20:08, restrepo napisał(a):

Witam

Mam inny problem

Po aktualizacji image adb28xx dekoder  po pełnym restarcie nie wstaje. Oczywiście aktualizacja odbyła się z pilota nie ma mowy o wgraniu złego image. Co teraz mogę zrobić, nie pomaga próba instalacji z pendrive, zero komunikacji z dekoderem

Proszę o rade czy jest sposób aby wymusić zapodanie image po usb

Ja jeżeli coś robię z tunerem jeżeli chodzi o soft to mam połaczenie przez złacze dbug za pomocą PUTTY albo HT. Wtedy przynajmniej widać dlaczego albo chociaż w którym momencie występuje błąd. Jeżeli prosimy o pomoc to łatwiej ją uzyskać gdy zamieści się log ze startu tunera.

Jeżeli nie masz komunikacji przez dbug to pewnie pozostaje jtag i programowanie na nowo u-boota. Ale to tylko moje przypuszczene. Jestem w dobrej sytuacji bo mam jtag i w takim razie jestem w stanie sam "podnieść" tuner.

W dniu 6.08.2016 o 11:11, restrepo napisał(a):

OK, sytuacja uratowana, pomogło zastosowanie nowego pena, dekoder wstaje

Nie chcę zakładać nowego tematu, ale mam pytanie związane z instalacją softu (nie koniecznie dotyczy Gralerlii, bo chodzi ogólnie o dyski HDD).

Dzielę wg. podanych regół dysk na partycje, partycje formatuję i na 1 partycji instaluję soft. Po instalacji , restart tunera i klops. Mam komunikat w konsoli PUTTY  że widzi dysk i partycję ale nie może z niej czytać bo "Bad magic number". To mam przy formatowaniu partycji " mkfs.ext3 /dev/sda3".

Natomiast jak sformatuję HDD tak jak pendrive z parametrami " mkfs.ext3 -b 4096 -I 128 /dev/sda1" to wgrany na tak sformatowaną partycję soft, uruchamia się normalnie, czyli wszystko jest OK.

Pytam z ciekawości dlaczego tak się dzieje, może nie w temacie, ale lubię rozumieć co robię i chciałbym się więcej nauczyć. Proszę o wyrozumiałość, mam ponad 60 lat i wiedza już dosyć trudno mi wchodzi do głowy.

W dniu 7.08.2016 o 09:28, tux napisał(a):

Kluczem do odpowiedzi jest doczytanie do czego służą parametry podawane przy formatowaniu oraz logiczne myślenie :)

OK. Akurat po co te parametry się podaje to wiem i dlaczego pendrive powinno się w ten sposób formatować to doczytałem już dawno, ale dlaczego przy HDD też muszę te parametry podać to nie doczytałem. Postaram się poszukać o co tu chodzi, mimo że dopisanie paru znaków przy formatowaniu wcale nie boli.

Dzięki za odpowiedź.