Gość Wiech54 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Witam Zainstalowałem Graterlia OS do ESI88 na partycji pierwszej partycji HDD. System się uruchomił bez problemu, zrobiłem ustawienia tak jak potrzebuję i teraz problem. Nie pierwszy raz instaluje Graterlię ale pierwszy raz takie coś. Ale po kolei co zrobiłem. 1. Po instalacji softu i pierwszym uruchomieniu dałem opkg update a później opkg upgrade. Było OK. 2. Aktualizowałem pakiety. 3 Po tym zgodnie z komunikatem zrobiłem restart tunera. 4. Wyszło takie coś i nie wiem co dalej. SagemCom ESI88 by Nemo [32-bit mode] U-Boot 1.3.1 (Dec 18 2012 - 01:57:34) - stm24_0057 DRAM: 256 MiB NOR: 64 MiB In: serial Out: serial Err: serial Hit any key to stop autoboot: 0 Reset IDE: Bus 0: OK Device 0: Model: ST320LT020-9YG142 Firm: 0010SDM1 Ser#: 0W74KEV1 Type: Hard Disk Supports 48-bit addressing Capacity: 305245.3 MiB = 298.0 GiB (625142448 x 512) 1715583 bytes read ## Booting image at 80060000 ... Image Name: Linux-2.6.32.61_stm24_0217 Image Type: SuperH Linux Kernel Image (gzip compressed) Data Size: 1715519 Bytes = 1.6 MiB Load Address: 80801000 Entry Point: 80802000 Verifying Checksum ... OK Uncompressing Kernel Image ... OK Starting kernel console=ttyAS0,115200 root=/dev/sda1 rw mem=256m coprocessor_me. INIT: version 2.88 booting INIT: Entering runlevel: 5 Start rc.local ________ __ .__ .__. / _____/___________ _/ |_ ___________| | |__|____ / \ __\_ __ \__ \\ __\/ __ \_ __ \ | | \__ \ \ \_\ \ | \// __ \| | \ ___/| | \/ |_| |/ __ \_ \______ /__| (____ /__| \___ >__| |____/__(____ / \/ \/ \/ \/ login[409]: root login on 'UNKNOWN' BusyBox v1.24.2 (2016-03-30 03:14:50 CEST) built-in shell (ash) Enter 'help' for a list of built-in commands. 01:00:07 up 0 min, 1 users, load average: 0.08, 0.01, 0.00 Sat Jan 1 01:00:07 CET 2000 (none):~# Próbowałem na drugim ESI (tak na wszelki wypadek bo chyba sensu w tym nie było), zmieniłem dysk na inny. Dalej tak samo. Może coś źle robię? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Z kiedy wgrałeś obraz? Pobrałeś go dzisiaj lub wczoraj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiech54 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Obraz pobierałem dawno. Instalowałem przedwczoraj. Ten problem nie występuje dopóki nie zrobię aktualizacji i nie zrestartuje tunera. Restart GUI nie powoduje tego efektu, tuner się normalnie uruchamia. Może trzeba pobrać świeżą wersję softu i spróbować jeszcze raz zainstalować ? Próbowałem instalacji na dysku SSD i to samo. Nie sprawdziłem wersji uruchamianej z pendrive ale skoro z HDD nie idzie to dlaczego z pena miałoby pójść. Sprawdzałem Image PKT, Freebox, ale Graterlia wydaje mi się najbardziej zaawansowana (dobrze i logicznie ułożone wszystko)i nie chciałbym z niej rezygnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 To w takim razie - strona WWW projektu i zapoznać się z tym jak zaktualizować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiech54 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Pomogło ściągnięcie "na świeżo" softu z uploadu. Dalej instalacja itp. Image po restarcie uruchamia się bez problemu. Dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Prawdopodobnie wystarczyło przed upd doinstalować chkconfig.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiech54 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Łatwiej by mi było gdybyś to podpowiedział wcześniej bo moja wiedza, jeżeli chodzi o sprawy softu, to raczej niewielka jest. Coś tam wiem, jakoś sobie radzę ale czasu na głębsze "studia " nie mam z racji wieku i pracy. W sumie każda wskazówka jest dla mnie cenna na pewno to co podpowiedziałeś postaram się sprawdzić z ciekawości. Dziękuję jeszcze raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Wskazówki zawsze sa na www. Po cos zawsze to piszemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość restrepo Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Witam Mam inny problem Po aktualizacji image adb28xx dekoder po pełnym restarcie nie wstaje. Oczywiście aktualizacja odbyła się z pilota nie ma mowy o wgraniu złego image. Co teraz mogę zrobić, nie pomaga próba instalacji z pendrive, zero komunikacji z dekoderem Proszę o rade czy jest sposób aby wymusić zapodanie image po usb Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiech54 Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Witam Mam inny problem Po aktualizacji image adb28xx dekoder po pełnym restarcie nie wstaje. Oczywiście aktualizacja odbyła się z pilota nie ma mowy o wgraniu złego image. Co teraz mogę zrobić, nie pomaga próba instalacji z pendrive, zero komunikacji z dekoderem Proszę o rade czy jest sposób aby wymusić zapodanie image po usb Ja jeżeli coś robię z tunerem jeżeli chodzi o soft to mam połaczenie przez złacze dbug za pomocą PUTTY albo HT. Wtedy przynajmniej widać dlaczego albo chociaż w którym momencie występuje błąd. Jeżeli prosimy o pomoc to łatwiej ją uzyskać gdy zamieści się log ze startu tunera. Jeżeli nie masz komunikacji przez dbug to pewnie pozostaje jtag i programowanie na nowo u-boota. Ale to tylko moje przypuszczene. Jestem w dobrej sytuacji bo mam jtag i w takim razie jestem w stanie sam "podnieść" tuner. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość restrepo Opublikowano 6 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2016 OK, sytuacja uratowana, pomogło zastosowanie nowego pena, dekoder wstaje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiech54 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 OK, sytuacja uratowana, pomogło zastosowanie nowego pena, dekoder wstaje Nie chcę zakładać nowego tematu, ale mam pytanie związane z instalacją softu (nie koniecznie dotyczy Gralerlii, bo chodzi ogólnie o dyski HDD). Dzielę wg. podanych regół dysk na partycje, partycje formatuję i na 1 partycji instaluję soft. Po instalacji , restart tunera i klops. Mam komunikat w konsoli PUTTY że widzi dysk i partycję ale nie może z niej czytać bo "Bad magic number". To mam przy formatowaniu partycji " mkfs.ext3 /dev/sda3". Natomiast jak sformatuję HDD tak jak pendrive z parametrami " mkfs.ext3 -b 4096 -I 128 /dev/sda1" to wgrany na tak sformatowaną partycję soft, uruchamia się normalnie, czyli wszystko jest OK. Pytam z ciekawości dlaczego tak się dzieje, może nie w temacie, ale lubię rozumieć co robię i chciałbym się więcej nauczyć. Proszę o wyrozumiałość, mam ponad 60 lat i wiedza już dosyć trudno mi wchodzi do głowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Kluczem do odpowiedzi jest doczytanie do czego służą parametry podawane przy formatowaniu oraz logiczne myślenie :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Wiech54 Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Kluczem do odpowiedzi jest doczytanie do czego służą parametry podawane przy formatowaniu oraz logiczne myślenie :) OK. Akurat po co te parametry się podaje to wiem i dlaczego pendrive powinno się w ten sposób formatować to doczytałem już dawno, ale dlaczego przy HDD też muszę te parametry podać to nie doczytałem. Postaram się poszukać o co tu chodzi, mimo że dopisanie paru znaków przy formatowaniu wcale nie boli. Dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 7 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Sierpnia 2016 A czym różni sie pendrive, hdd, ssd jeżeli chodzi o prace? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi