Gość bartek1224 Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Witam Jakiś czas temu mój nbox przestał się łączyć z siecią. Podczas testu sieci dostaję informację Adres ip i dns niepotwierdzony sprawdzałem to w różnych konfiguracjach ale efekt taki sam próbowałem: 4 różne kable 3 różne image(począwszy od nowych na zabytkowych kończąc) 2 routery i jeden adapter wi-fi. Siedzę nas tym drugi dzień i skończyły mi się pomysły czego jeszcze mogę spróbować. Wie ktoś co sie mogło nagle stać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 31 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2016 Podaj MAC tunera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek1224 Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 00:03:91:88:76:25 Wydaje mi się ze to on bo to jedyne co udało mi się znaleźć co przypominało mac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2016 Pytanie czy ten właśnie masz wpisany w ENV tunera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek1224 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Ale czy jeśli była by to wina MAC to czy po wi-fi nie powinno być ok? Dodam jeszcze ze na routerze świeci się dioda która pokazuje połączenie z dekoderem a przy teście sieci w dekoderze zanim otrzymam komunikat ip niepotwierdzony ponad minute widnieje napis czekaj a w przypadku dns jeszcze dłużej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Po WiFi powinno być OK. Pod kilkoma warunkami: WiFi poprawnie dogaduje się z AP; twoja karta nie ma fochów w tunerze :) poprawnie wybrany system szyfrowania; sprawny technicznie box. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek1224 Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Kiedyś robiłem z nią testy i działała poprawnie choć nie ukrywam wolał bym odpalić po kablu bo tak mam uszykowane ale jako ze na razie nie działa wcale z pocałowaniem ręki wziął bym działające wi-fi. Czyli musiał bym wgrać nowego ubota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Sierpnia 2016 Poczytaj na początek FAQ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek1224 Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Wgrałam mac i env ale niestety nic to nie dało nadal w teście sieci po około minucie oczekiwania uzyskuje ip niepotwierdzony a dns na taki sam komunikat należy czekać około 4-5 min Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
matzg Opublikowano 23 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Sierpnia 2016 A jak przypiszesz na sztywno ip (przy wyłączonym DHCP) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek1224 Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 27 Sierpnia 2016 Bez zmian nadal adres ip i dns niepotwierdzony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość fruit1fruit Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Nie jesteś sam z tym problemem. Ja mam podobną sytuację z sagemcomem, z tym tylko że po wpisaniu konfiguracji na sztywno sieć wstaje i działa. Zastanawiam się czy to nie jest kwestia jakichś tumingów, może karta może klient dhcp za krotko czeka na odpowiedź. Nie mam pomysłu jak to sprawdzić. A swoja droga co ma do tego MAC? Jeśli nie powtarza się w obrebue podsieci to winno działać jednak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Sierpnia 2016 Co do MAC radzę poczytać jakie są jego składniki. Wyjaśni się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek1224 Opublikowano 2 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2016 Ma ktoś jakiś pomysł co jeszcze mogę zrobić by uzyskać ip ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 Gdzieś tam wcześniej napisałeś: (...) próbowałem: 4 różne kable 3 różne image 2 routery i jeden adapter wi-fi (...) Mało prawdopodobne, że wszystkie kable, routery i adaptery wifi są uszkodzone, więc wniosek jest taki, że masz jakiś błąd w konfiguracji. I to raczej nie nboksa, ale kto wie... Zakładając, że uszkodzony jest port Ethernet w nboksie (co się zdarza), to znajdź adapter wifi zgodny z nboksem. Jeżeli port masz sprawny, to możesz testować na kablu. A jak będziesz używał wifi, to taki adapter najpierw podłącz do jakiegoś kompa i upewnij się, że działa. Podłącz do routera jakiś komputer i nboksa. Przydziel IP ręcznie, tam gdzie potrzeba i spróbuj zapingować z komputera na nboksa. Po kablu powinno działać od razu, a jeżeli obie maszyny są po wifi ... to da się niestety taką prostą komunikację zablokować w konfiguracji routera. Maszyny oczywiście powinny być w tej samej podsieci. Jaką otrzymujesz odpowiedź na pinga? Jakie są adresy i maski na obydwu maszynach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość zdzislaw22 Opublikowano 5 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 5 Września 2016 @fruitFruit: wyedytuj plik /etc/init.d/udhcpc i zmień linię "OPTION=coś tam" na OPTIONS="-T 5 -b -p $PIDFILE" bartek1224[/member]: pokaż jakie masz env, lub inaczej które env wgrałeś do tunera. p.s. @tux: skrypt udhcpc nie pozwala na podanie własnych opcji. Niby jest taka możliwość poprzez plik edhcp.conf, ale wtedy opcje są sumowane i robi się wielka qpa. Wystarczy zmienić test -r $CONFFILE && OPTIONS="$OPTIONS `<$CONFFILE cut -f 1 -d \#`" na [ -e /etc/udhcpc.conf ] && . /etc/udhcpc.conf aby użytkownik miał kontrolę nad tym co robi skrypt bez obawy, że jakaś aktualizacja zamaże zmiany. Wystarczy, że w pliku /etc/udhcpc.conf wpisze OPTIONS="blabla" i już ma jak chce bez ingerencji w skreypty Twojego systemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość bartek1224 Opublikowano 17 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2016 env z tego miejsca http://openpli.xunil.pl/index.php/FAQ_-_Strona_1#mozTocId991537 A jeśli chodzi o sugestie kolegi mickey to okazało się że router normalnie przydziela ip można wejść do pamięci i normalnie kopiować, wklejać pliki ale w tym samym czasie dekoder podczas testu sieci nadal twierdzi że ip i dns niepotwierdzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi