soltys_83 Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 fw_printenv Cannot parse config file: No such file or directory Dekoder UHD-88, gałąź release w pełni zaktualizowany Ogólnie brakuje pliku: /etc/fw_env.config po utworzeniu poprawnej mapy działa ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 A może trochę więcej szczegółów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garus Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Do tego, aby działał program /usr/sbin/fw_printenv (znajdujący się w systemie) konieczny jest plik konfiguracyjny /etc/fw_env.config o zawartości: # MTD device name Device offset Env. size Flash sector size /dev/mtd0 0x00040000 0x00010000 0x20000 fw_printenv fw_setenv służy do wyświetlania i zmian zmiennych env u-boota. Osobiście czasami używam tego do zmiany, z której partycji staruje system, np.: fw_setenv boot_default 2 Dużo wygodniejsze od męczenia się z przyciskami na obudowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Chodziło mi o dane co wklepałeś :) Dodamy do w najbliższym czasie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
garus Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 No raczej podejrzewałem, że wiesz do czego to służy, ale może komuś jeszcze bardziej szczegółowe informacje przydadzą się :) . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2016 Że inny to wiem. Myślałem aby ten plik umieścić z plikiem binarnym w osobnej paczce i tam niech sobie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
soltys_83 Opublikowano 7 Lipca 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 A może trochę więcej szczegółów. Celowo nie wkleiłem zawartości, aby przy okazji ktoś nie wkleił zawartości z UHD w innym tunku. Tego pliku nie ma w systemach specjalnie. Chodziło o to, aby niezaawansowani użytkownicy nie rozwalili sobie uboot-a. Jestem za tym, aby go nie dodawać. p.s. on jest inny dla każdego tunera Zwykle wspomniany plik jest. Wydaje mi się też, że poprzednia Graterlia również go posiadała. Samo narzędzie wg mnie jest bardzo przydatne, a argument o uwalenia uboota... idąc tym tropem trzeba by wywalić też trochę innych narzędzi, albo całkowicie zablokować dostęp do powłoki ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Dlatego użważam, że sama binarka powinna wylecieć z systemu. Należy ją dać do osobnej paczki z konfiguracją i będzie bezpiecznie. Zwykły użytkownik nawet nie wie/nie będzie wiedział, że to jest. Zaawansowany co potrzebuje - znajdzie paczkę i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 7 Lipca 2016 Udostępnij Opublikowano 7 Lipca 2016 Dlatego użważam, że sama binarka powinna wylecieć z systemu. Należy ją dać do osobnej paczki z konfiguracją i będzie bezpiecznie. Zwykły użytkownik nawet nie wie/nie będzie wiedział, że to jest. Zaawansowany co potrzebuje - znajdzie paczkę i już. "go for it" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi