AbrahaM Opublikowano 9 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2016 wiem, trochę przesadziłem, ale tylko trochę. Właśnie pojawiły się w handlu multiswitche "unicable" firmy Johansson, modele 9740 oraz 9750, a także 9742 i 9752. Pozwalają one na podłączenie sygnału naziemnego oraz jednego (9740) lub dwóch satelit (9750) i rozprowadzenie tego sygnału na 4 (tradycyjne) do 12 (unicable np. BZZB, UHD/ESI, "Spark") "wyjść". Istnieją także modele 9742 i 9752, pozwalające na podłączenie od 8 (tradycyjnie) do 24 (unicable) "wyjść", do odpowiednio jednego (9742) i dwóch (9752) satelit. Filtry LTE wbudowane. Jedyne co jest niezbyt miłe, to ceny, odpowiednio około: 1100 zł za 9740 1500 zł za 9750 2100 zł za 9742 3000 zł za 9752 linki do stron producenta: http://www.unitrongroup.com/en/products/CAT/MUL/MOLM/9740.html http://www.unitrongroup.com/en/products/CAT/MUL/MOLM/9750.html http://www.unitrongroup.com/en/products/CAT/MUL/MOLM/9742.html http://www.unitrongroup.com/en/products/CAT/MUL/MOLM/9752.html jest także Multiswitch model Megasat SCR 5/8, jak sama nazwa wskazuje pozwala podłączyć 1 satelite + radio/tv naziemna do 8 "wyjść" unicable, w porównaniu do poprzednich kosztuje "tylko" około 700 zł. Celowo w opisie stosuję "wyjść" a nie odbiorników, gdyż jeden odbiornik może posiadać dwie głowice. I rzecz oczywista nie są to "wyjścia" tylko jedno wyjście które potem odpowiednio należy rozdzielić na urządzenia unicable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Multiswitchy unicable trochę się pojawiło... Tanie nie są, producent doskonale sobie zdaje sprawę, że będą je pewnie kupować użytkownicy modernizujący stare instalacje jednokablowe... Natomiast o ile już w takich multiswitchach można wybierać jak się chce, to wciąż trzeba podłączać do nich konwertery quattro... a ja chciałbym zobaczyć taki multiswitch do którego można by podpiąć konwertery unicable i zamiast jak od quattro ciągnąć 4-ry przewody móc pociągnąć np jeden. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 19 Października 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Multiswitchy unicable trochę się pojawiło... Tanie nie są, producent doskonale sobie zdaje sprawę, że będą je pewnie kupować użytkownicy modernizujący stare instalacje jednokablowe... Natomiast o ile już w takich multiswitchach można wybierać jak się chce, to wciąż trzeba podłączać do nich konwertery quattro... a ja chciałbym zobaczyć taki multiswitch do którego można by podpiąć konwertery unicable i zamiast jak od quattro ciągnąć 4-ry przewody móc pociągnąć np jeden. No niestety, czegoś takiego, co byś chciał jak do tej pory nie widziałem, tylko "na wejściu" Quattro, na wyjściach unicable. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Multiswitchy unicable trochę się pojawiło... Tanie nie są, producent doskonale sobie zdaje sprawę, że będą je pewnie kupować użytkownicy modernizujący stare instalacje jednokablowe... Natomiast o ile już w takich multiswitchach można wybierać jak się chce, to wciąż trzeba podłączać do nich konwertery quattro... a ja chciałbym zobaczyć taki multiswitch do którego można by podpiąć konwertery unicable i zamiast jak od quattro ciągnąć 4-ry przewody móc pociągnąć np jeden. No niestety, czegoś takiego, co byś chciał jak do tej pory nie widziałem, tylko "na wejściu" Quattro, na wyjściach unicable. Nie tyle bym chciał, co po prostu taki konwerter by upraszczał bardzo okablowanie anteny przy 2 x LNB, nie wspominając jak ktoś chce mieć np 4xLNB, zamiast 16 kabli, tylko 4-ry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
314TeR Opublikowano 19 Października 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Października 2016 Wysypują się multiswitche unicable... przed chwilą znalazłem nowy produkt inverto: Invero IDLU-UST110-CUO1O-32P - Unicable I - 5/8 oraz obsługa Unicable II 5/32 !! a to wszystko w cenie ~429,00PLN [attach name=5151+PI-IDLU-UST110-CUO1O-32P.jpg type=image/jpeg]16451[/attach] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi