Gość angy22 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Witam...może nie problem ale przy wgrywaniu softu na pena przez ten program i robiąc tak jak w opisie pdf, mam trzy partycje a w środku jest roofs oczywiście wcześniej zrobiłem partycje swap i mini w ..CreateMini.. jak w opisie ale po nich śladu nie ma .Próbowałem różnie tzn zaznaczać sam roofs i partycje mini ale nie odznacza się przycisk dalej.Kurcze przecież to takie proste,na razie jadę na roofs w środku dwóch partycji tamte są unlocked niby działa ale wiem że tak nie powinno być.Może pomożecie gdzie robię żle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 Pewnie źle sformatowany pendrive , najlepiej zrób to pod linuxem ( nawet na Enigmie2 tunera,poprzez terminal).Podziel na 3 partycje albo na dwie,z nadaniem im etykiet 1-rootfs, a 2-records ,w/g mnie swap jest zbędny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość angy22 Opublikowano 19 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2016 ok..spróbuje tak jak piszesz tylko jeszcze pytanie czy musi być sformatowany pod tunerem czy może być przez program i czy powinien być ext2 czy ext3. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 20 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Stycznia 2016 jeżeli chcesz korzystać z obrazu poprzez R-Drive ,to partycja pod system powinna być w FAT 32, i na nia wgrywamy obraz. Jeżeli chcemy miec 3 partycje, to pozostałe najlepiej sformatowac juz poprzez terminal na tunerze. A pena można sobie przygotować pod winda np: prog. CreateMini ( jpg w załączniku ) po wgraniu obrazu 1 partycja jest teoretycznie w ext3,a pozostałe formatujemy sobie juz z terminala na swap i ext4 poleceniami: mkswap -L "swap" /dev/sdx2 mkfs.ext4 -L "records" /dev/sdx3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Można uzyskać jeszcze do esi88 ? może byś tak przeczytał opis zmian związanych z nową edycją? podpowiedź: od teraz soft dla ESI i UHD jest ujednolicony / wspólny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daromen21 Opublikowano 11 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 11 Maja 2016 Mam pytanie do @richtra. Czy dało by się robić obrazy z paczka sterowników wifi? Na penie nie musimy oszczędzać miejsca. A po instalacji można by było sobie usunąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Mam pytanie do @richtra. Czy dało by się robić obrazy z paczka sterowników wifi? Na penie nie musimy oszczędzać miejsca. A po instalacji można by było sobie usunąć. nie ma sensu lądować wszystkich modułów wi-fi,po to jest graterlia-manager aby już indywidualnie do swojego wi-fi dociągnąć stery, lub skorzystać z repozytorium i dograć co nas interesuje np: poprzez pena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość daromen21 Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Chodz i mi o to ze zrobic paczke np.do uhd i po instalacji ja usunac lub przy instalacji mozna wybrac czy ma byc zainstalowana czy nie. Lepsze to rozwiazanie niz ciagnac kabel przez pol domu na 5 min lub chomikowac po dyskach. Zaoszczedzili bys my troche czasu a po za tym wszystkie dodatki laduje sie po ftp lub opkg ktore wymagaja neta. Wysłane z telefonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 a może jeszcze ,bo przecież można,zrobić obraz z 3 image np:GOS,Freebox,Hyperion. Dodać AU skrypt do list r-r.? Paczkę z env na 3 partycje systemowe i możliwość telepatycznego wyboru z której partycji ma startować UHD? A na poważnie to na stronie: http://nbox.xunil.pl/index.php/Graterlia_OS_%E2%86%92_Pobierz są chyba wszystkie aktualne sterowniki do wi-fi, jaki problem władować sobie je na pena do rootfs lub records ,po załadowaniu obrazu z r-drive na pena? lub pobrać w formie .ipk z : http://graterlia.xunil.pl/repository/release/sagemcom88/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Po załadowaniu softu wyświetla load na esi88 mimo ze mam wtyczke front panel.W trakcie ładowania również po wyświetleniu boot i usbb1 kolejne info to tylko load ,jak to usprawnić zmienić pena , a konkretnie to sprawdzę na esi u siebie za chwile, czy sie ładuje obraz z pena. PS. Bez problemu ładuje sie test_SagemCom_UHD88_GOS_1GB_110516.arc na ESI z pena nawet partycja nie formatowana tylko wgrany obraz r-drive na obraz od ADB5800 przy penie 4-partycje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 To jest obraz zrobiony na UHD wiec w ustawieniach ma inny wyświetlacz niż ESI ,z pilota trzeba po prostu zmienić na ten od ESI. Po za tym kol@tux obiecał poprawione nowe obrazy na dzisiaj do testó,wiec poczekajmy na nie cierpliwie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Przeinstaluj z Menagera plugin-frontpane lub spróbuj go zastapic tym: http://graterlia.xunil.pl/repodata/release/esi88/enigma2-plugin-frontpanel_2.0.8_sh4.ipk Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 12 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2016 Wtyczka FrontPanel jest taka sama dla ESI jak i dla UHD. Paczki instalacyjne różniły się obrazkiem, który był używany w panelu konfiguracyjnym, ale sama obsługa wyświetlacza go nie wymaga. Do rozpoznawania wersji odbiornika używany jest GOSHardwareInfo, który dane czyta z grcstype ... co zwraca na tym esi: cat /var/grun/grcstype Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Naucz się edytować własne posty i postępować z regulaminem, bo go nie Przeczytałeś. adres do obrazu poprawiony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 to wraca ,co zmienić rcstype=UHD88 vfdsize=4 platform=7105 cpu_divider=10 boxtype=ESI88 Nic nie zmieniać. Skrypty startowe trzeba by poprawić (konkretnie /etc/init.d/gboxtype). Powinno być: rcstype=ESI88 vfdsize=16 platform=7105 cpu_divider=10 boxtype=ESI88 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 13 Maja 2016 Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2016 Obraz dla ESI - R-Driver jest juz OK ,@tux-THX, poprawił wyświetlacz. w poprzednim od UHD wystarczyło zmienić: plik: /etc/init.d/gboxtype linia 39: if [ $rcstype == ESI88 ]; then zmień na: if [ $boxtype == ESI88 ]; then Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzejanb Opublikowano 14 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2016 Halt po ostatniej aktualizacji r-drive image esi 88 -tego z 14.05..poradz...czy mało miejsca na penie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 16.05 @Tux poprawił coś w obrazach tych z 14.05 i zamienił je na stronie, oczywiście nie ma o tym wzmianki i te r-drive z 14 czasami po aktualizacji mogą wywalać halt. Nowych r-drive z 16.05 nie ma narazie. Proponuje załadować te zamrozone obrazy lub poczekać na nowe r-drive lub pobrać ze strony te w tar.gz i rozpakować pod linuxem na pena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Nic nie bylo robione co może nieruchomość boxa. Do tego wczoraj osobiście sprawdziłem na jednym z boxow i jest ok. @Richter Jak mozesz to wgraj obraz do boxa i zerknij czy się wylozy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 wgrałem wczoraj i nie tylko obraz ale i tar.gz z 14.05 ( ten co jest z niego r-drive) - wywalił po aktualizacji HALT na UHD jak i na BSKA , załadowanie tego ze strony z 16.05 juz nie ma HALT. Czyli na stronie obrazy sa już OK i po aktualizacji działają OK ,ale r-drive muszę jak będzie czas zmienić na te z 16.05. PS. O widzę że obrazy na stronie sa już z jakimiś poprawkami z 19.05 ,czyli co najmniej 2 x od 14.05 coś zmieniałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Obrazów nie zmienialem. To tylko porządki na serwerze i zmiana dat niektórych plików. U mnie wszystkie obrazy działają ok. Przydał by sie zrzut z debug z tym halt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 za chwile wrzucę(zamienię) obrazy r-drive zgodne z tymi ze strony: http://nbox.xunil.pl/index.php/Pobierz_%E2%86%92_Graterlia_OS_Image wiec nie powinno być HALT przy aktualizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Pytanie tylko dlaczego u niektórych pojawia sie cos takiego :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 na wszystkich obrazach z 14.05 po aktualizacji z któregoś maja wywalało HALT, ale obraz co Poprawiłeś i był z 16.05 juz aktualizacja była OK. Czyli w/g mnie - co Zmieniłeś pomiędzy 14.05 a 16.05 ? Dotyczy to tylko rootfs bo nand/nor nie sprawdzałem. Juz do pobrania obrazy r-drive z poprawkami z 19.05 ( te z strony - Pobierz ->Graterlia OS Image) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Tyle, że te obrazy są 1:1 :) Całość jest dziwna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickey Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Pytanie tylko dlaczego u niektórych pojawia sie cos takiego :) Bo czasami coś zmieniasz bez zmiany numerka... ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 No w release od udostępnienia nowych obrazów nie robie tego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
areq Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Właśnie, nie kumam tego czemu sa zmiany w ipk bez podbijania rewizji, to rodzi tylko imho problemy, używanie force is evil Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 15 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2016 Juz ich nie ma :) W sumie nawet w test. Poza tym....wygrałem obraz z 14.05 i też rusza po upd. Czyżby coś na łączach? Poza tym nadal nawet jednego loga z debug. Przecież jak wywala halt to wcześniej coś się dzieje. Tyle ze niestety nie u mnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojloz Opublikowano 16 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Czerwca 2016 U mnie po ostatniej aktualizacji ESI wyraźnie spowolnił. Wolne przełączanie się kanałów (nawet do 10 sek). GOS aktualizuję na bieżąco. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
loki7777 Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Odnośnie ostatniego obrazu od Richtera - wszystko ładnie i pięknie ale niepraktycznie - nie da się nic zainstalować offline bo nie ma Mediascannera - więc nawet ściągając paczkę offline wifi i tak trzeba doinstalować brakujące elementy przez kabel. To samo dotyczy oryginalnego obrazu - również brak w/w. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 6 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 6 Września 2016 Informacyjnie.... UWAGA → Wsparcie dla poprzednich wersji Graterlia OS wygasło. Archiwum pakietów OPKG dostępne jest już wyłącznie jako pakiet do pobrania (patrz na dole strony http://openpli2013.xunil.pl/index.php/Graterlia_OS_%E2%86%92_Pobierz). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ddlugii Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 czy jest to wersja z wgranym środowiskiem? Nie mam możliwośći podłączenie kabla LAN tylko karte WiFi stąd moje pytanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
richter Opublikowano 21 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2016 czy tak trudno samemu sprawdzić? lub ze zrozumieniem przeczytać ten krótki opis? Załadować na pena, pod total commanderem z wtyczka np:wfxDsk_EX2.FileSystem_1.6 ,przeglądnąć pliki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość kall Opublikowano 23 Listopada 2016 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2016 the last Graterlia OS not work mediaportal Nbox/adb2850st libbz2.so.0 :-X Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi