robert_cz Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Tak mnie dzisiaj naszło, że znam przypadki, że w nasze boxy wkładany jest tylko pendrive, lub dysk SSD, a część paczek, np. picony zajmuje sporo w nand. Oczywiste jest, że jeśli mamy zwykły (głośny dysk), to nie ma sensu zapisywać picon na dysku, ale w przypadku pendrive, lub dysku SSD ma to sens. Co Wy na to, żeby dorobić opcję w graterlia-manager opcję Typ dysku z wyborem klasyczny | SSD/Pendrive, która by w przypadku SSD przenosiłaby folder picon na dysk i robiła symlink? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość artur_n Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Moim zdaniem to się mija z celem. Dyski SSD sa na tyle drogie że nie ma sensu kupować ich jako magazyny danych a tym bardziej pchać w dekodery. Taką opcje wykorzystało by raptem kilka osób a może i mniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Pogodzę was :) opkg upddate && opkg upgrade. I już symlink wyleciał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_cz Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Moim zdaniem to się mija z celem. Dyski SSD sa na tyle drogie że nie ma sensu kupować ich jako magazyny danych a tym bardziej pchać w dekodery. Taką opcje wykorzystało by raptem kilka osób a może i mniej. A pendrive? Pogodzę was :) opkg upddate && opkg upgrade. I już symlink wyleciał. To może z autorami paczek pogadać żeby robili dwie wersje, jedna z dopiskiem root_fs, a druga HDD? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Powstrzymam się od komentarza.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_cz Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Powstrzymam się od komentarza.... A dlaczego, po to jest forum żeby rozmawiać i wymieniać poglądy? Ja od dawna przenoszę u siebie i swoich znajomych paczkę z piconami na hdd robiąc symlink i jest dokładnie jak napisałeś, że aktualizacja mi to rozwala i musze robić ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 skórka jest do poprawki, albo przenosisz w niestandardowe miejsce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AbrahaM Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Pogodzę was :) opkg upddate && opkg upgrade. I już symlink wyleciał. a ja się dołączę z ciekawym info, jest sobie: Kingston Data Traveler Workspace http://www.kingston.com/pl/usb/bootable, cytuję: "Ta pamięć USB 3.0 jest wyposażona w technologię kontrolera SSD, dzięki czemu oferuje wysoką wydajność i małe opóźnienia. Jest fabrycznie skonfigurowana jako dysk stały, więc umożliwia rozruch za pośrednictwem portu USB 3.0 lub USB 2.0 dowolnego sprzętu, który ma certyfikat zgodności z systemem operacyjnym Windows 7, 8, 8.1 lub Windows 10." Jest prawdopodobne, że inne systemy też by były w stanie z niej skorzystać, to raz, a dwa rozwiązuje to kwestię pracy Windows z nośnika USB. uprzedzam: dostępność marna, cena mordercza, około 350 zł za model 32GB. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_cz Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 skórka jest do poprawki, albo przenosisz w niestandardowe miejsce. Nie rozumiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 obecnie dostępne konwertery przeszukują foldery na hdd i usb i jak znajdą katalog picon w roocie to z niego korzystają. Więc, albo skórka korzysta ze starego konwertera, albo przenosisz pikony w miejsce, którego nie znajdują konwertery. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_cz Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 obecnie dostępne konwertery przeszukują foldery na hdd i usb i jak znajdą katalog picon w roocie to z niego korzystają. Więc, albo skórka korzysta ze starego konwertera, albo przenosisz pikony w miejsce, którego nie znajdują konwertery. A nie, nie zrozumieliśmy się. Jak przeniosę, to jest OK. Mój pomysł był taki, żeby jeśli tuner ma "cichą pamięć" typu SSD, albo pendrive, żeby domyślnie paczka picon nie ładowała się do nand. Wymyśliłem, żeby może za pomocą symlinka i parametru w GOS manager zrobić taki przełącznik, ale @tux mnie uświadomił, że jak przyjdzie aktualizacja paczki przez opkg, to opkg traktuje ścieżki dosłownie i "zamorduje" symlinka. Po chwili przemyślenia zastanawia mnie czy na pewno, bo chyba aktualizując pliki jak folder już jest czy fizyczny, czy jako symlink, to nie powinien go ruszyć. Muszę to w wolnej chwili sprawdzić. :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Katalog to nie symlink. Majac ssd czy pendrive wystarczy uruchomić system z tego nośnika i wszystko staje się... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_cz Opublikowano 28 Października 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Katalog to nie symlink. Majac ssd czy pendrive wystarczy uruchomić system z tego nośnika i wszystko staje się... Niby tak, ale jakoś zgodnie z manualem z FAQ nie udało mi się zrobić bootowalnego pendriva. Pewnie coś robię źle. Muszę nad tym przysiąść. A to z symlinkiem i piconami też sprawdzę, bo nie daje mi to spokoju :-) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tata61 Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 Witam kolego robert_cz może w takiej formie Ci się uda Przygotowanie partycji: (konsola) fdisk -l pokaże wszystkie podłączone nośniki (jak jest dysk twardy to HDD "sda" a pen "sdb" a jak nie ma dysku twardego to pen "sda") fdisk /dev/sdx (za x podstaw co wyświetliła komenda fdisk -l) p - aby zobaczyć istniejące partycje d - aby usunąć partyję (po d system zapyta o nr partycji do usunięcia) gdy usuniemy wszystkie dajemy znowu p aby sprawdzić n - zakładamy nową partycję e - extended p - primary partition (1-4) (1-4) -wybieramy numer partycji 1 system zapyta odkąd ta partycja - naciskamy enter system zapyta DOKĄD ta partycja dajemy +512M - naciskamy enter (bo chcemy 512Mbajtów na partycję) założyliśmy partycję /dev/sdx1 identycznie zakładamy partycję /dev/sdx2;3;4 p - aby sprawdzić widzimy listę nowych partycji jak chcemy partycje SWAP to jedną z nich zamienimy t - zmienia typ partycji Wybieramy numer partycji 82 - kod partycji SWAP p - aby sprawdzić w - zapisujemy Gotowe,partycje założone Formatowanie: Partycje formatujemy jako ext2 lub ext3 mkfs.ext3 -I 128 -b 4096 /dev/sdx1 (jeśli chcemy nazwe partycji dodajemy parametr "-L nazwa" mkfs.ext2 -I 128 -b 4096 -L OpenPil /dev/sdx1) jak skończy się formatować dajemy sync i tak z każdą partycją Partycji SWAP nie formatujemy mkswap /dev/sdax -L swap Montowanie partycji: Montujemy przykładowe sdx mount /dev/sdx1 /mnt Rozpakowanie image: Teraz przy pomocy ftp (np. total commanderem) kopiujemy image do katalogu /mnt Po skopiowaniu dajemy (konsola) sync sync Przechodzimy do katalogu /mnt cd /mnt Dajemy ls (patrzymy jaka jest nazwa image) piszemy tar -xzvf pierwsza_litera_nazwy ---> Tab system uzupełni nazwę o pozostałe litery np:tar xzvf nbox_e2.tar.gz potwierdzamy enter - system rozpakowywuje się Czekamy az skończy (znak zachęty) po tej operacji OBOWIĄZKOWO dajemy sync sync aby system zrzucił z pamięci wszystko do pendrive (lub HDD) Dajemy ls (patrzymy jaka jest nazwa image) piszemy rm pierwsza_litera_nazwy ---> Tab system uzupełni nazwę o pozostałe litery (jak nie uzupełni to wpisz drugą i Tab) system usunie archiwum z partycji wychodzimy z katalogu /mnt cd / odmontowujemy dysk umount /dev/sdx1 Gotowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shouces Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 To się kompletnie mija z celem. Skoro ktoś ma mieć uruchomiony dysk czy pendriva cały czas (bo tego będą wymagać picony) to nie lepiej postawić od razu na tym nośniku system? Wtedy skończą się problemy z pamięcią i wszyscy będą zadowoleni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość j00zek Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 A nie, nie zrozumieliśmy się. Jak przeniosę, to jest OK. Mój pomysł był taki, żeby jeśli tuner ma "cichą pamięć" typu SSD, albo pendrive, żeby domyślnie paczka picon nie ładowała się do nand. Wymyśliłem, żeby może za pomocą symlinka i parametru w GOS manager zrobić taki przełącznik, ale @tux mnie uświadomił, że jak przyjdzie aktualizacja paczki przez opkg, to opkg traktuje ścieżki dosłownie i "zamorduje" symlinka. Po chwili przemyślenia zastanawia mnie czy na pewno, bo chyba aktualizując pliki jak folder już jest czy fizyczny, czy jako symlink, to nie powinien go ruszyć. Muszę to w wolnej chwili sprawdzić. :-) jeśli tak jest, to zamiast symlinka możesz użyć mount bind i na pewno opkg będzie zadowolone. ;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tux Opublikowano 28 Października 2015 Udostępnij Opublikowano 28 Października 2015 A pewnie, że bind powinno załatwić sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robert_cz Opublikowano 2 Listopada 2015 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2015 sprawdziłem, ln -s nie rozwala się po aktualizacji paczki, ani po instalacji. :-) Więc wracając do mojego pomysłu, co Wy na to, żeby była opcja gos manager. której włączenie powodowałoby, że folder /usr/share/enigma2/picon zmieniałby się w symboliczny link do /hdd/picon? oczywiście opcja byłaby przydatna dla fanów nand + pendrive lub dysk SSD, z naciskiem na pendrive. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość niko Opublikowano 3 Grudnia 2015 Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2015 IMHO do końca nie załatwi to sprawy. Co jeśli ktoś ma np. BSKA z twardzielem 2,5" w środku i pendrive w USB? Ja mam taki układ, pen podmontowany do /media/usb, a picony siedzą w /media/usb/picon :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi